La TSA Brașov se întâmplă o mică românească

Citesc ce se întâmplă la Teatrul Sică Alexandrescu, și nu mă miră. Povestea pe scurt este că a avut loc un concurs pentru postul de manager al teatrului. La prima comisie „cine trebuia” a luat 5.45, așa că s-a mai făcut o comisie, și același om a obținut 9.21.

Actorii însă nu prea sunt de acord cu lucrurile astea. Așa că au început să vorbească – lucru rar într-o instituție de stat – au început să reclame. Unii găsesc protestul, făcut sub titlul #voceacurajului, un pic infuzat de patetism. Pe mine însă mă bucură că oamenii nu iau treaba asta tăcuți. Și că vorbesc.

Povestea mai pe lung e, din câte înțeleg, cam așa:

Claudiu Goga, directorul TSA, și-a dat demisia prin 2015. Motivul? „Primăria Brașov închiria sala pentru șușe, fără să țină cont că erau repetiții sau că era program anunțat pentru spectatori. Se închiria sala unor privați pentru șușe pe sume derizorii, iar banii nu mergeau pentru dezvoltarea teatrului, ci la primăria lui Scripcaru.

După demisia lui Claudiu Goga, a deținut interimatul până la demisia de facto în decembrie 2015 – atunci a preluat teatrul contabila. În mai 2016, primăria organizează un concurs, la concurs probabil că nu trece nimeni. Domnul Zarafescu ia nota 5.45 (o notă care mereu mă amuză 😀 ), dar nu e suficient. Se organizează pe 28 septembrie un nou concurs, și acum domnul Zarafescu ia notă mare. Dar las aici mărturia celor care au participat la acel concurs, și, aparent, există înregistrarea:

În urma probei de interviu, din cadrul concursului pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului “Sică Alexandrescu”, desfășurat astăzi 29.09.2016, la care personalul artistic al teatrului a asistat, 13 artiști dintre aceștia, de la decana de vârstă, actrița multipremiată la Gala UNITER , Virginia Itta Marcu, la cel mai tânăr membru al trupei, actrița Ada Galeș, cea care a obținut anul acesta Premiul UNITER pentru debut, au decis să nu mai urce pe scenă în semn de protest.

Proba de interviu a fost una în care lipsa de imparțialitate a unei părți dintre membrii comisiei, respectiv: Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu, a fost flagrantă. Aceste persoane au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să convingă pe cei prezenți că Dan Marius Zarafescu trebuie validat. Mai mult, atunci când un alt membru al comisiei a încercat să pună întrebări candidatului, au reacționat punându-i pumnul în gură.

Acest lucru poate fi confirmat de către înregistrarea așa zisului interviu, pe care Primăria are obligativitatea să o facă. Ea poate fi comparată cu înregistrarea unui concurs anterior la care candidatul Dan-Marius Zarafescu a participat şi a fost respins (în data de 26.05.2016) și care va arăta diferențele de corectitudine în ceea ce privește intențiile și acțiunile comisiei.

Având în vedere cele de mai sus, acești artiști, fără de care niciunul dintre spectacolele Teatrului „Sică Alexandrescu” nu se pot juca, au decis ca începând cu data de 29.09.2016 să suspende, în semn de protest, toate reprezentațiile până nu se va desfășura un concurs transparent, cu o comisie imparțială.

Pagina de Facebook a actorilor

Din păcate confirm practica din experiența personală. Cunosc felul în care anumite concursuri la instituțiile de stat se organizează doar pentru confirmarea unei persoane. Nu detaliez aici, însă nu e ceva necunoscut. Și motivul pentru care vă scriu aici nu e neapărat pentru că am ceva cu domnul Zarafescu, despre care nu cunosc absolut nimic. Nici pentru că i-aș lua apărarea lui Claudiu Goga, așa cum aparent ar face-o actorii care protestează. Motivul pentru care scriu este că niște oameni, buni profesioniști, oameni pe care i-am urmărit pe scena teatrului, sunt prinși într-o situație și au început să vorbească. Să-i ascultăm

Pagina pe care se exprimă este pagina Teatrului Sică Alexandrescu. Dacă vreți să discutați problema, să aflați mai multe, intrați acolo și discutați cu ei – la fel, puteți să le urmăriți activitatea. Să le dăm o mână de ajutor, și să arătăm că ne opunem abuzurilor. Sau putem să facem ceea ce fac oamenii când o persoană e agresată în prezența lor, sau când o femeie e violată, și să întoarcem capul și să ignorăm problema. Alegerea e la noi.

PS: Later edit. Punctul de vedere al primarului este aici:

Poza via IubescBrașovul.
Poza via IubescBrașovul.

5 Replies to “La TSA Brașov se întâmplă o mică românească”

  1. dorusupealapunctro

    Eu aș pune pariu că, după ce Zarafescu ăsta devine director, primii regizori cu care teatrul va colabora și care vor primi onorarii grase pentru niște piese bulevardiere montate peste noapte vor fi Boroghină, Rancea și alții din anturajul lor. Fiindcă asta e singura artă adevărată în România: spălarea unei mâini murdare cu cealaltă, foarte jegoasă.

  2. Dorin Lazăr

    De-asta vreau ca oamenii să vorbească despre lucrurile astea. Și de-asta e important ca oamenii să stea să asculte ce se vorbește acolo. În fond, treburile astea se întâmplă pe banii noștri.

  3. Pingback: Cultura corupta de politica la TSA Brasov | Culcusul gandurilor mele

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.