Lăsați-o pe Simona în pace

Când câștiga era distractiv, toată lumea urla „Haide Simona”((sau haidesimona, Internetul nu știe majuscule)) și era încântată de progresul pe care îl făcea Simona. Cârcotașii se mai plângeau de isteria fanilor, dar în rest, toată lumea era acolo, pe fază, o „susținea”.

Și deodată, pa. A fost nevoie de al treilea turneu cu rezultate slabe ca românii să înceapă să se plângă, vocal, că Simona nu are valoare. Că nu s-a comportat patriotic, să vină la FedCup, că nu are niciun pic de valoare, că ia bătaie din primul tur la Wimbledon (Martina Hingis a făcut același lucru din postura de nr. 1 mondial, dar ea nu era româncă). Tot ce trebuie să faci e să urmărești comentariile de la articolele despre Simona post-Wimbledon și să vezi câtă nemulțumire există în legătură cu biata fată. Pentru că, dacă stai să te gândești obiectiv, e încă un copil pe care în viața reală l-ați reduce la tăcere cu un singur gest, că se simte că e încă verde.

Din fericire pentru ea căderea a venit la fel de repede cum a venit și succesul – Românii au aflat de ea doar anul trecut, și deodată și-au dat și arama pe față. Noi știm de hibele noastre ca și popor, suntem lipsiți de modestie și de apreciere față de munca altora, dar ne place să ne asumăm succesul altora. De câștigat câștigi în echipă, eșecul e însă individual. Practic, în mintea eului colectiv, Simona ne-a trădat, nu a mai confirmat faptul că românii sunt cea mai tare nație la orice. Acum, din nefericire, noi suntem cei mai buni la toate cu excepția tenisului feminin, că no, așa se percepe treaba. Noroc cu Monica, ea ne mai salvează fața.

Pentru oricine are un pic de ani în online nu e nimic nou. Știm că poporul ăsta e în realitate hâd și își devorează copiii mai ceva ca Saturn sau Revoluția Franceză. E un lucru cât se poate de normal pentru un popor 100% ateu ce suntem: deși ne dăm mari creștini habar nu avem ce e iubirea de aproape, iertarea, empatia, și profesăm la greu mândria, avariția, invidia, ura.

Ce se întâmplă acum cu Simona Halep e o lecție care nu merită ratată. Dacă românii ar avea un minimum de coloană vertebrală, ar înceta cu adulația atunci când câștigă. Dar nu, nu o să vedem asta, peste câteva luni când reușește să iasă din pasa proastă iar o să fie iubită de toți cretinii și atunci nu o să mai ai loc de ea și de cel dintâi detectiv pistolar al României, Stere Halep.