Lăsați-o pe Simona în pace

Când câștiga era distractiv, toată lumea urla “Haide Simona”1)sau haidesimona, Internetul nu știe majuscule și era încântată de progresul pe care îl făcea Simona. Cârcotașii se mai plângeau de isteria fanilor, dar în rest, toată lumea era acolo, pe fază, o “susținea”.

Și deodată, pa. A fost nevoie de al treilea turneu cu rezultate slabe ca românii să înceapă să se plângă, vocal, că Simona nu are valoare. Că nu s-a comportat patriotic, să vină la FedCup, că nu are niciun pic de valoare, că ia bătaie din primul tur la Wimbledon (Martina Hingis a făcut același lucru din postura de nr. 1 mondial, dar ea nu era româncă). Tot ce trebuie să faci e să urmărești comentariile de la articolele despre Simona post-Wimbledon și să vezi câtă nemulțumire există în legătură cu biata fată. Pentru că, dacă stai să te gândești obiectiv, e încă un copil pe care în viața reală l-ați reduce la tăcere cu un singur gest, că se simte că e încă verde.

Din fericire pentru ea căderea a venit la fel de repede cum a venit și succesul – Românii au aflat de ea doar anul trecut, și deodată și-au dat și arama pe față. Noi știm de hibele noastre ca și popor, suntem lipsiți de modestie și de apreciere față de munca altora, dar ne place să ne asumăm succesul altora. De câștigat câștigi în echipă, eșecul e însă individual. Practic, în mintea eului colectiv, Simona ne-a trădat, nu a mai confirmat faptul că românii sunt cea mai tare nație la orice. Acum, din nefericire, noi suntem cei mai buni la toate cu excepția tenisului feminin, că no, așa se percepe treaba. Noroc cu Monica, ea ne mai salvează fața.

Pentru oricine are un pic de ani în online nu e nimic nou. Știm că poporul ăsta e în realitate hâd și își devorează copiii mai ceva ca Saturn sau Revoluția Franceză. E un lucru cât se poate de normal pentru un popor 100% ateu ce suntem: deși ne dăm mari creștini habar nu avem ce e iubirea de aproape, iertarea, empatia, și profesăm la greu mândria, avariția, invidia, ura.

Ce se întâmplă acum cu Simona Halep e o lecție care nu merită ratată. Dacă românii ar avea un minimum de coloană vertebrală, ar înceta cu adulația atunci când câștigă. Dar nu, nu o să vedem asta, peste câteva luni când reușește să iasă din pasa proastă iar o să fie iubită de toți cretinii și atunci nu o să mai ai loc de ea și de cel dintâi detectiv pistolar al României, Stere Halep.

Simona Halep după înfrângerea în fața Magdalenei Rybarikova la Connecticut, ©AFP
Simona Halep după înfrângerea în fața Magdalenei Rybarikova la Connecticut, ©AFP

NOTES   [ + ]

1. sau haidesimona, Internetul nu știe majuscule

5 Replies to “Lăsați-o pe Simona în pace”

 1. Axonn Echysttas

  Zdravan scris :). Recunosc hibele pe care le-ai mentionat. Le-am observat cu unele ocazii si in mine. Tot mai rar, dat fiind ca incerc sa-mi educ caracterul (oricat de greu ar putea fi acest lucru). In cazul Simonei nu simt nimic altceva decat recunostinta ca a facut cat a facut si empatie cand vad poza aia de mai sus. Sper ca ceva din ipocriti sa vada articolul tau si poate o sa aiba inteligenta sa se recunoasca in oglinda. But then again, I’m not sure if all of them would pass the mirror test ;).

 2. Dorin Lazăr

  Oamenii care trec testul oglinzii sunt doar cei capabili să se mintă până la ceruri și-napoi. Sunt cei mai puțin onești cu ei înșiși.

 3. Perkele

  Tenisul e un sport individual, fiecare joaca pentru el si pentru castig/bani. Faptul ca noi nu prea avem sportivi care sa fie in top3 din lume la vreun sport (cu exceptii pe la scrima, tir si nu mai stiu ce, cred ca inca la sportul clasic de chinuit copii, adica gimnastica) a facut din Simona Halep un fenomen national, iar media s-a napustit asupra ei cu analize si presupuneri si stiri despre toate nimicurile si au inceput sa isi dea cu parerea despre absolut orice (antrenor, manager, ce discuta in pauze, ce rochii poarta in afara terenului, ce iubit ar avea etc.), lasand impresia ca Simona e un bun al tuturor si ca Simona e datoare tuturor cu ceva (explicatii, performante, participari la turnee, ascultat sfaturi), cand de fapt ea e maxim datoare ei, familiei ei si oamenilor care lucreaza pentru ea.

  PS: cred ca un nr mare stiau de ea mai devreme de anul trecut, dar cel mai probabil din cauza sanilor ei exagerati de mari.

 4. radu

  Cum vorbesc romanii de Halep in ultimii ani, asa vorbeam cu altii de majoritatea jucatorelor in forma pe un forum cu specific sportiv, diferenta e ca noi discutam pentru ca ne placea tenisul, pariam etc. Adevarul e ca nici nu stie sa taca saraca, nici nu stie cum sa se comporte cu fanii, nu poti sa iti acuzi fanii pentru lipsa ta de pregatire, de forma, de caracter ( 8 antrenori schimbati intr-un an, concediati prin sms), daca fanii spun ca ai jucat prost inseamna ca s-au uitat la tine si le pasa de tine. Ce nu intelegeam “supoporterii” astia de ocazie e ca Halep nu e o jucatoare de grand-slamuri cum au alte tari, a avut performante bune in turneele mici ( multe) in 2013 la o varsta tarzie si asta a propulsat-o sus in clasament, dar nu se poate bate de la egal la egal cu cu spuma Wta-ului si sa castige, ar trebui sa schimbe radical, pur si simplu nu are atuuri importante, dar e si sucita si crede ca poate sa fie o jucatoare de top singura. Ca sa joci un tenis competitiv ai nevoie de antrenor bun, preparator fizic bun, partener de antrenament bun, nutritionist, toate astea costa, si am auzit ca se zgarceste.

 5. Dorin Lazăr

  @Perkele: în 2013 mă ofticam de lipsa de atenție oferită ei (vezi http://dorinlazar.ro/inteleg-microbisti/ ). Problema e clar că genul de atenție care i s-a oferit e complet disproporționat și oamenii nu sunt în stare să privească echilibrat evoluția ei.

  @radu: da, suntem de acord, doar că eu cred că supraestimezi elita WTA, care în general nu excelează, ci se scaldă într-o mediocritate în care și Halep poate câștiga. Da, Halep are nevoie de antrenament mai bun, de alte chestii de calitate, și greșește foarte mult cu “echipa 100% românească”, dar e momentul să învețe. Mai are în față încă vreo 10 ani de carieră, timp ar mai fi.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.