Lațul corporatist stă cel mai bine pe gîtul corporatistului

De curînd a apărut un video al unei americance ce lucra în Taiwan la ceva firmă de animații – Next Media Animation. Sătulă de doi ani de lucru în mediul respectiv ea își anunța demisia – fără să numească firma de la care își dădea demisia – printr-un filmuleț filmat la ora 4:30. Dimineața.

Acum nu știu despre voi, dar nu mi-e clar de ce ar trebui cineva să lucreze la ora 4:30 dimineața. Poate voi aveți ceva idee, și mai mult ca sigur nu părea ceva urgent de vreme ce tipa are timp să danseze pe muzica lui Kanye West.

Întrebat despre asta, cel care a angajat-o spune că a lucra la 4:30 dimineața e ceva normal, că angajații lucrează o lună din an în schimbul de noapte pentru că cineva trebuie să acopere schimbul. Huh? Nu e ca și cum e un serviciu de urgență. Mă rog, a mai declarat respectivul că tipa a cîștigat ‘o groază de bani’ unde ‘o groază’ înseamnă 42k$ / an. Nu știu cum să-i transmit că suma nu mă impresionează, mai ales că sunt sigur că după taxe nu rămîne cu foarte mult.

Mă rog – ce e cel mai comic e că după aceea NMA a răspuns cu un video similar, prin care anunță că angajează. Video-ul nu e, de fapt, similar. Mai are cîteva amănunte, de la cîțiva angajați care dansează la ceva boss arătînd acolo o piscină la nivelul superior și șeful tipei jucîndu-se cu colegii și făcînd pe mortul cînd unul din angajați se făcea că trage în el, și nu numai în el. Ideea fiind că uite ce open minded e șeful.

Cunosc strategiile astea. Le cunosc foarte bine, și cel mai tare mi-e milă nu de tipa care a dansat ca să obțină atenție (în mod sigur a obținut ce a dorit), ci de angajații NMA care au dansat în clipul respectiv. Atitudinea lor e de un servilism teribil, și nu se poate să nu te pleznească un fior de tristețe cînd vezi astfel de oameni gata să servească fără nici un pic de minte.

E bine totuși. Cum spune și anunțul, NMA angajează. E o echipă dinamică (după cum se vede), amuzantă (idem), au un șef simpatic (se lasă pseudo-împușcat), și au piscină pe acoperiș. Nu contează că e goală cînd se filmează. Contează că există.

PS: În Taiwan, 111 oameni au murit de extenuare din cauza muncii între 2010 și 30 iunie 2013.


2 Replies to “Lațul corporatist stă cel mai bine pe gîtul corporatistului”

  1. Mircea

    din pacate nu detii adevarul absolut.
    si daca totusi ideea a venit din partea angajatilor in urma unui brainstorming?
    si daca le-a facut multa placere sa ii dea replica?
    poate ca nu e asa. dar totusi daca…?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.