Lecții gratuite de tehnoredactare

Nu mai explic necesitatea redactării corecte a unui text. Dacă e nevoie să o explic, consideră-te afectat de tonul jignitor pe care aș aborda problema. Să trecem la treabă.

  1. Folosește diacritice. E simplu. Fac textul tău mai ușor de citit, mai ușor de înțeles. E mai elegant. Este felul în care vorbești.
  2. Folosește majuscula. Nu e ok să începi o frază cu literă mică. E absolut jignitor să pui un nume cu literă mică. (Nu facem lucruri de genul ăsta doar cînd scriem despre ion iliescu). Majuscula este folosită pentru a marca lucrurile importante sau începutul unei fraze. E foarte importantă mai ales cînd ai paragrafe ceva mai consistente: îl ajută pe cititor să-și construiască un ritm mental în care să îți consume textul.
  3. După punctuație urmează spațiu. Întotdeauna. Pentru a nu risca să trimit pe cititor pe site-ul „https://majuscula.Nu”, în paragraful anterior am pus un spațiu după punct.
  4. Înainte de punctuație nu se pune spațiu. Punctuația se lipește de cuvîntul anterior.
  5. Parantezele deschise se lipesc de cuvîntul următor. Parantezele închise se lipsesc de cuvîntul anterior (așa cum am procedat și mai sus). După paranteza închisă (care se comportă ca un semn de punctuație) se pune semnul de punctuație următor sau spațiu.
  6. Cratima se marchează prin caracterul ‘-’. Nu prin `. Nu prin ‘. Nu prin spațiu. Și sub nici o formă nu se scrie legat. Deci: „l-am văzut”, nu „l`am văzut”, nici „l’am văzut” nici „l am văzut”.
  7. La finalul unei fraze se pune punct. Punct.
  8. [adăugat] Punctele de suspensie sunt în număr de trei. Nu patru. Nu două.
  9. [adăugat] Nu scrie cuvinte cu MAJUSCULE. Senzația cititorului este că urli acele cuvinte la el. Dacă vrei să evidențiezi folosește stilurile ‘italic’ sau ‘îngroșat’. Dar nu abuza.

Acestea sunt reguli de bază în absolut orice text. Nu există scuze. Nu există „mă grăbeam”. Nu există n-am chef.

PS: Dacă observă vreo regulă elementară lipsă, dați-mi de veste.

Editare ulterioară: Pentru cei care vor să-mi amintească: „da, bă, da’ tu nu ai șapcă”. Vă rog recitiți postarea, și încercați să comentați pe subiect. Și da, bă, știu că nu am șapcă.