Pentru legea asta nu o să iasă nimeni în stradă

Citesc în Biz Brașov o știre care sunt sigur că nu o să irite pe absolut nimeni. «Legea care îi va obliga pe polițiști să nu mai „mascheze” radarele a trecut de Senat. De asemenea, radarele „pistol” nu vor putea fi folosite la mai mult de 10 metri de mașina inscripționată».

Presimt că nimeni nu o să se revolte. În fond, cine și-ar dori să primească o amendă pentru că depășește viteza? Chiar justificarea legii este clară: „Pentru că, atât prin cadrul normativ […] cât și prin atitudinea și comportamentul lucrătorilor poliției rutiere nu se acordă niciun fel de atenție prevenției apariției evenimentelor rutiere nedorite […]”.

Problema e, desigur, nu faptul că rumânii nu respectă legile, ci că polițiștii nu sunt acolo să pună frână pentru tine. Te-ai aștepta cu o astfel de justificare să se propună o lege care să încurajeze prevenția, de exemplu. Să se explice mai bine cum anume se va preveni una din cele mai mari probleme de siguranță publică. Dar nu, ceea ce face este practic să suspende aplicarea legislației rutiere la mai mult de 10 metri de mașinile inscripționate ale poliției.

E practic o lege care va încuraja infracțiunea, care va sprijini infractorul. Accidentele rutiere provoacă cca. 2100 de morți anual, și mult mai mulți răniți; dar acum e ok, una din cele mai importante probleme care cauzează accidentele rutiere nu mai e o problemă decât dacă se întâmplă la cel mult 10 metri de mașina inscripționată. Justificarea aceea e ca și cum am spune că pentru că nu s-a făcut suficient de mult pentru a descuraja furtul, am decis că orice furt care se întâmplă la distanță mai mare de 10 metri de mașinile poliției este legal. În felul ăsta vom elibera și închisorile, și se vor liniști și treburile prin țară.

Dar știu sigur că nu o să protestați voi, ăștia care trageți torenți și urlați că nu vreți să fiți o nație de hoți. Ba chiar o să vă uitați la legea aia și o să ziceți că e mișto, că e normal, o să căutați scuze, o să urlați că nu vreți să fiți hărțuiți de poliție. O să vă placă legea asta, că vă protejează și mica voastră infracțiune. Ca în cazul pirateriei, găsim scuze, nu-i bai. Și o să fie totul frumos, poate dau o lege și acolo și se rezolvă problema.


13 Replies to “Pentru legea asta nu o să iasă nimeni în stradă”

 1. Malin

  Normativa asta s-a cam aliniat la cea europeana in domeniu. Peste tot in UE exista obligatia ca masinile de radar sa fie inscriptionate, radarele fixe sa fie semnalizate, sau in cazul in care preventia urmeaza sa se faca cu dispozitive mobile sau masini neinscriptionate, atunci e obligatoriu ca soferul sa fie informat in prealabil.
  In Spania se publica in fiecare zi pe siteul politiei rutiere portiunile de drum pe care urmeaza sa fie radare in ziua respectiva si astfel pot sa stea cu masini neinscriptionate, sa vaneze vitezomanii cu elicopterul si mai nou cu dronele achizitionate in acest sens sau cu noile radare mobile pe care le monteaza direct pe parapet.

 2. krossfire

  Pe mine ma distreaza in general soferul roman. Suntem o natie care nu prea stie sa conduca, indiferent de sensul verbului. Totusi, cu fiecare ocazie, dam altora lectii. L-ai vazut pe boul ala din intersectie? Ok, si eu aveam 160 la ora… dar ce bou era ala!

 3. Dragos Iorgulescu

  Deja apar scuzele, vezi antevorbitorul care a spus că normativa s-a aliniat cu cea Europeană.

  Lăsând la o parte faptul că am văzut în Austria, Germania și Cehia (chiar și prin Ungaria) o grămadă de radare (fixe și mobile) amplasate în mod discret sau ascunse prin mașini civile (dar na, alea nu-s țări de oameni serioși, dă-i dreacu’), prin Norvegia e așa:

  „The controls are everywhere, they are done by both radar, laser, and civilian cars (lots of). The civilian cars are next to impossible to spot: They never sport double rear-view mirrors as in other European countries. Radar-jammers, laser-jammers and detectors are, of course, strictly forbidden.”

  Prin Germania, amenzile par să fie un pic mai mici, dar totuși există.
  Detalii interesante se pot afla și de aici: http://www.speedingeurope.com (de unde-am luat textul citat mai sus). Fiți pe pace, România nu apare pe acolo, deci nu suntem atinși de flagelul rațiunii :).

 4. Nautilus

  Și în varianta originală a O.U.G. nr. 195/2002 era prevăzut ca vehiculul Poliției să fie cel regulamentar – adică purtând însemnele distinctive.

 5. sin

  Problema e ca in Romania politistii stau la panda sa isi faca planul de amenzi si atat. Ca alta treaba nu vad da faca, cel putin in Bucuresti nu am vazut un politist sa ii amendeze pe aia de parcheaza aiurea (de exemplu).

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.