Legea talionului în societatea românească

În ultima săptămână internetul spumegă. Am scris de feministele care vor să preia conducerea discuției publice. Am vorbit în podcast despre #nuînseamnănu (fără diacritice că fetele nu știe). Nu am scris însă despre dimensiunea linșajului virtual – într-un tur de forță fără precedent, Internetul și ziarele au vărsat atâta ură în texte că sunt încă traumatizat de pe urma citirii lor. De la “S-o violăm pe mă-ta” la “ar merita castrați de vii”, campania #nuînseamnănu s-a luat de mână cu cele mai criminale minți din istoria internetului românesc pentru a răspândi ură. Ziarele românești sunt pline cu ipocrizie, așa cum se vede în imaginea de mai jos (sursa: Adevărul), dar oamenii, luați individual, sunt animați de ură.

No comment Adevărul.roÎnțeleg sentimentul, dar înțeleg și ce se întâmplă în jurul meu. Înțeleg că oamenii sunt animați de o ură feroce și fiecare articol pe care îl citesc amplifică această ură. De multă vreme încoace nimeni nu a strâns mai multă ură: toate gospodinele cinstite au semnat petiția pentru arestarea violatorilor1)fun fact observat de Daniel Mihu: petiția asta a detronat petiția de demitere a lui Băsescu deși justiția a decis conform regulilor în vigoare că pot fi judecați în libertate. Atenție. Nu înseamnă că ei nu vor fi condamnați. Nu înseamnă că nu își vor primi pedeapsa meritată. Înseamnă doar că vor fi judecați în libertate. Nu sunt nici primii nici ultimii care au fost judecați în libertate, iar rațiunea e scrisă deja în codul penal. Nu are sens să o reiterez.

Nu scriu în apărarea violatorilor – o face Buciuman că îi plac titlurile bombastice. Scriu întru condamnarea criminalilor latenți din jurul nostru care au umplut de ură toate locurile frecventabile din online-ul românesc. Ăia care se comportă ca niște violatori la rândul lor, care siluiesc virtual mamele respectivilor oameni și care le doresc moartea, castrarea sau, dacă s-ar prezenta în fața lor, un linșaj mic în stilul clasic Triplu K.

Există un motiv foarte bun pentru care legea talionului nu se aplică la noi. Societatea în care trăim a renunțat la ura legii talionului și a îmbrățișat, la schimb, iertarea inspirată de creștinism. Iertarea și compasiunea sunt și ele părți integrante din sistemele legale europene. Ideea de reabilitare, la fel. De-asta nu condamnăm la moarte pentru cel mai neînsemnat furt – pentru că înțelegem că după aplicarea unor pedepse oamenii ar putea să se îndrepte.

În plus, sistemul legal românesc permite acuzatului să se apere. Chiar dacă în ochii lumii vinovații sunt clari, justiția ar trebui să fie oarbă și ar trebui să judece cazul fără sentimentalisme, conform legii. Fără sentimentalisme gen “ah, băiatul meu inocent sedus de tipă”, dar și fără sentimentalisme gen: “niște cretini în București sunt nervoși, să-l tragem prin roată și să-l despicăm în patru ca pe Horea și pe Crișan”. Da, chiar și ultimii criminali au voie să se apere.

Demersul mult mai just ar fi: internare pentru toți cei șapte la psihiatrie. Să-i facă legumă până când se vindecă de ideea că e just să violezi. Ar fi fost un demers mai corect, mai uman – în fond, arestul în ce fel o să-i schimbe pe indivizi? Dar asta e o altă discuție, discuție pe care am abordat-o și în podcast.

Peste câteva zile/săptămâni/luni se va judeca și cazul acesta. Speriați de elanul public, judecătorii vor aplica sentințe mai mari, poate. Vor intra la închisoare, și acolo vor fi violați la rândul lor de către cei de după gratii (se știe că după gratii astfel de fapte sunt sancționate la fel de aspru cum își doresc oamenii cu spume la gură). Dar în urma lor o să rămână oamenii ăștia care au linșajul în sânge. Violatorii ăștia virtuali care au explicat cum ar dori să-i vadă pe ăia murind, care au siluit virtual mamele băieților, care i-au castrat chimic sau castrat cu cuțitul. Pe ăștia nu îi bagă nimeni la închisoare.

Și ura din ei va continua să curgă în alte direcții. Sigur, o să spună că sunt scopuri nobile. Că #NuÎnseamnăNu. Doar că cineva care coordonează campania aia întreține o listă cu articole care îndeamnă la ură, la crimă, la sadism. Oare persoana aia se simte împlinită la sfârșitul zilei?

Mai nimeni nu a înțeles înțelepciunea metodei pe care o propune Ovidiu: psihiatria. Prea puțini înțeleg înțelepciunea ostrakon-ului pe care l-a pus în urnă Bogdan Stoica. Dar cu toții înțeleg ura, imaginează chinuri groaznice pentru vinovați.

Închei cu o tristețe în suflet. Pe măsură ce ne îndepărtăm de creștinism, de valorile fundamentale pe care s-a construit civilizația modernă, redevenim oamenii sălbatici care nu știu să vorbească decât în termeni de ură. În care oamenii scot ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. În care se reduc la mizerie și la sărăcie, din ură pentru aproape. Atitudinea lor nu inspiră pe nimeni – de ce i-ar lua cineva în seamă pe ăia de la București, care vorbesc mai rău decât violatorii? Din creștinism se pare că în România primul care a căzut e ș-ul.

Ura naște ură care naște ură la rândul ei. Nu așa rezolvăm lucrurile. Și nici forțând mâna justiției – zic “nu” linșajului la cererea populară, așa cum am mai făcut-o în câteva rânduri. Nu vreau instituirea legii talionului – îmi e suficientă legea românească, aia bazată pe dreptul roman (cu mii de ani de aplicare) la care se mai adaugă și valorile și morala creștină. O să răspund așa cum i-am răspuns și lui Radu Hossu când a întrebat: “149.000 de oameni au semnat petiția. Voi?”.

“Nu, îmi pare rău, eu nu sunt cretin.”

Blindness is the dominant theory in courts, which says that for the law to be fair, it should be blind to the individuals.
Blindness is the dominant theory in courts, which says that for the law to be fair, it should be blind to the individuals.

NOTES   [ + ]

1. fun fact observat de Daniel Mihu: petiția asta a detronat petiția de demitere a lui Băsescu

42 Replies to “Legea talionului în societatea românească”

 1. PanzerPanzer

  Adică ce vrei să zici, bă băiatule? Tu vrei să instigi la rațiune, gândire, imparțialitate, tratement egal? Păi ce facem aici?… Una peste alta e tristă situația pentru că toată avalanșa de ură la care asistăm, arată cât de praf suntem în gândire ca nație. Și-au făcut ăia bine treaba în 50 de ani de comunism…

 2. Axonn Echysttas

  Bine scris. Te sustin public :D. Imi place mai ales penultimul paragraf. Iti impartasesc tristetea. De ani buni de zile am constatat ca lipsa unei laturi spirituale sanatoase si deschise (atentie, extremismul nu se include aici) duce (in cele mai multe cazuri) la o societate defecta. Oamenii educati devin roboti. Ceilalti devin barbari. Pacat.

 3. Pingback: Să nu uităm de unde am plecat | Gabriela Deleanu
 4. Andrei

  Ceea ce a declansat “cruciada”/ “jihadul”/ “ostracizarea” a fost in sine atitudinea celor 7 indivizi si a familiilor lor, ziarele si mediul online au amplificat orice tâmpenie zisă de ei. Şi frustrare ca dacă ai bani scapi.
  Mai exista o problemă, societatea observ că dorește pedepse mai mari, in timp ce legiuitorii fac pe dos, poate din interese obscure, poate presați de UE, poate pentru a reduce costuri. In momentul in care un grup politic va capitala pe aceasta frustrare publică, se va merge in extrema cealalta.
  Soluția e creșterea nivelului de educare a populatiei, doar ca asta durează, pare mai simplă ciomăgirea susoecţilor

 5. Mehhh

  Bravo mai Dorine! Bine ca nu esti cretin. Pfffuu..ma speriasem pentru un moment. Dar hai sa facem un exercitiu de imaginatie, daca mama, sora, verisoara, fiica ta sau chiar tu ai fi violat de 7 masculi feroce pe un imas la apus de soare timp de 3 ore ne-ai impartasi aceleasi ganduri impaciuitoare?Ai veni tu sa ne indemni la iertare si compasiune dupa ce 3 dintre indivizi au recunoscut fapta aproape imediat dupa ce au fost arestati? Banuiesc ca toti acei oameni plini de ura au facut acest exercitiu si ca sa vezi, asta a fost raspunsul lor.
  Ma bucur ca lumea a luat atitudine. Nu sunt de acord si nu voi fi niciodata de acord cu jigniri sau orice fel violenta verbala sau fizica, dar avand in vedere ca judetul Vaslui este de mult timp pe primul loc la infractiunile cu tenta sexuala eu zic ca a venit momentul sa le dam o palma peste scafarlie acestor tip de indivizi care nu au nici macar un gram de respect pentru o viatza atat de tanara.
  Nu trebuie sa stam nepasatori si sa dam din umeri. Si mai important, trebuie sa aratam ca suntem solidari cu acea tanara incurajand astfel poate si alte tinere sau tineri care au fost pusi in aceeasi situatie si poate nu au avut curajul sa mearga sa ceara ajutor.
  Daca aceasta campanie va reusi sa determine macar un individ pus in situatia celor 7 sa se razgandeasca si sa se gandeasca la consecinte atunci va fi o victorie imensa.
  Din cate am citit eu, totul s-a intamplat acum 8 luni de zile, ce asteapta justitia pentru a da o sentinta?

 6. Serban anton

  Prostea, cei 7 in timpul asta cat sunt in libertate au amenintat victima, dar lucru asta tu nu-l vezi. Nu vezi nici aroganta lor. Nu vezi nici ca javra, adica mama unuia dintre ei isi apara potaia amenintand la randul ei. Tu, vorbesti de iertare ca asa e in UE si crestinism si bullshituri de-astea. In mod normal respect parerea altuia dar tu esti un cretin. Asa ca sunt prost si ignorant si sunt o jigodie de om!

 7. mihai

  Vai dar ce articol echilibrat…ce pareri corecte si bine argumentate. Ce c***turi de doi lei insirate pe post de judecati.
  E normal, ba omule, sa existe reactii de genu. Unii sunt mai empatici sau poate unii au trait experiente similare. Daca vin 7 si o violeaza pe ma-ta sau pe sotia ta sau pe fiica ta, oare mai esti la fel de echilibrat? Daca apoi sunt lasati in libertate, oare mai ramai la fel de intelegator? Pai evident ca nu. Dar in linistea serii…la umbra monitorului…scoti astfel de platitudini politically corect. Ca nu esti afectat cu nimic de situatie si ti se cam rupe in doua. Tu vrei, de fapt, sa bifezi o parere “altfel” pe net si sa aduni ceva trafic…cam aici se termina tot.

 8. Daniel Mihulyi

  Dorinele, voiam să-ți zic că ești dăcît într-o mică eroare. Morala creștină io zic că se referă la iertarea păcatelor sufletului, după ce ăla găsit vinovat de viol atîrnă-n ștreang. Dar, mno, pe lîngă detaliul ăsta minor, ai dreptate.

 9. Daniel Mihulyi

  Față de legea talionului, pedepsele aplicate mai ales în evul mediu, și influențate de morala creștină, erau mai degrabă disproporționate în raport cu infracțiunile comise. Dar da, ți se ierta sufletul dacă te căiai pe turnantă. Iar linșajul și umilirea în public erau o metode mișto în Europa creștină.

 10. Panzer

  Ca de obicei, mulți inteleg pe dos si doar ce vor. Nu zice nimeni că trebuie sa iertăm si sa tratăm cu mănuși situația, e normal să existe reacții de genul, este în natura nostră umană, e acceptabil. Ce nu este acceptabil este să continuăm în ură și să uităm rațiunea. La fel nu zice nimeni că nu sunt vinovați sau că ce au făcut este normal. Este o faptă de o gravitate extraordinară dar asta nu însemnă că noi trebuie să ne comportăm la fel ca animalele să i violăm, să tăiem în bucăți, să-i castrăm, să le smulgem unghiile sau alte tratamente de tortură medievală. Dorin subliniază ideea că ochi pentru ochi nu este o alegere raționălă.( ca poate legea talionului e complicată pentru unii). De aceea avem legi, de aceea trăim într-o societate și nu într-o junglă.De aceea cei care vin cu idei de ev mediu nu sunt mai presus de cei care au comis fapta, Asta era ideea. Ca trebuie să fim peste acele animale.

 11. Liviu R.

  A fost o idee cumva interesanta, la inceput, campania asta. Ma rog, am suspectat si inca suspectez ca anumite persoane au vrut sa deturneze atentia generala reorientand-o spre grupul de revolta populara. Dar poate gresesc eu, avand astfel de suspiciuni.
  Insa, pentru a scapa de rahatul din jur trebuie sa pui mana pe lopata, nu sa astepti sa vina cineva sa curete. Inainte de toate, insa, trebuie sa accepti ca esti in rahat, ceea ce este un pas important.

  Desigur, Justitia isi va face treaba. Desi am dubiile mele referitoare la Justitie, recunosc ca nu sunt in masura sa judec. Insa problema care cred ca revolta pe toata lumea este ca in timp ce apelam la bunatate si iertare (pentru violatori, criminali etc), vietile victimelor sunt pentru totdeauna traumatizate. In timp de violatorul isi va sorbi linistit o bere seara la terasa, dupa vreo 5 ani de pedeapsa, victima va continua sa se uite speriata in urma ei, de teama unui nou atac ori isi va plange de mila ca viata i-a fost distrusa, ca societatea in care traieste a stigmatizat-o s.a.m.d.

  Si apoi, te gandesti, care mai este Justitia? Cand un avocat are suficiente portite legale incat sa scape de pedeapsa violatori sau criminali. Cand violatorii pot cu usurinta sa declare si sa fie crezuti ca victima a fost de acord sa fie violata, in fond violatorii au fost 7, victima singura.

  Sa nu uitam ca in Romania, la fiecare 4 ore, cineva cade victima unui viol. La un calcul simplu, asta inseamna cca 65000 de violuri intr-un an. Totul intr-o societate indrumata sa apeleze la bunatate si iertare fata de criminali, violatori, hoti etc.

  Nu, nu cred ca educarea este o solutie. Ci schimbarea legislatiei in vigoare, marirea pedepselor, innasprirea severitatii pedepselor. Macar o perioada de 10-15 ani, pana in mentalul comun apare constientizarea importantei pedepsei primite pentru un viol, o crima, un furt. Nu sunt de acord cu razbunarea ori cu fiecare sa-si aplice legea lui, dar nu sunt de acord nici cu legi care permit unui hot sa scape de 5-6 ani de inchisoare doar pentru ca a publicat nu stiu ce carti cat timp a fost acolo ori pentru ca a fost cuminte cat a fost acolo.

 12. Dorin Lazăr

  Iertarea după ispășirea pedepsei, pedeapsă care să fie judecată de un judecător. Compasiune pentru victimă, care are nevoie de ajutor.

 13. Liviu R.

  Vezi, asa ne dam seama ca devine cumva utopic, pe de-o parte, dar si in mai mare masura paradoxal, pe de alta parte, ceea ce se doreste.

  Compasiune si ajutor pentru victima? – excelent, doar ca in realitate victima va ramane traumatizata pe viata. Cu cat societatea intervine mai mult in ajutorul victimei, cu atat o marcheaza si izoleaza mai mult. Viceversa valabila. Psihologie 1.0.1

  Iertarea dupa ispasirea pedepsei? – poti ierta fara sa uiti, poti uita fara sa ierti sau poti sa ignori complet. Oricum ar fi, nu societatea trebuie sa ierte ci victima. Sau Dumnezeu. Societatea este plina de indivizi care nu stiu ce vor, daca azi sa fie canicula ori sa ploua. Societatea trebuie sa aplice masuri de protectie pentru restul indivizilor, care pot cadea victime unor infractiuni similare.

  Pedeapsa care sa fie judecata de un Judecator? – corect, doar ca Judecatorul judeca ceea ce i se prezinta. Informatiile, dovezile, pledoariile. Totul in functie de instrumentele legale care-i directioneaza deciziile.

  Intr-un final, ajungem la un examen de democratie. Suntem in stare, noi ca societate, sa fim responsabili si sa ne scriem ori re-scriem legile sau preferam ca legile sa ramana neadaptate timpurilor sau mai mult, sa fie dictate?!

 14. radu

  Vad o gramada de razboinici de tastatura care se agita la diverse articole, ca unul de mai sus gen: daca era maica-ta, sor-ta, frate-to, nevasta-ta ce faceai? Eu unul stiu sigur ce faceam: suport, ajutor, financiar si moral pentru victima, dar real nu pe net. Ala era principalul obiectiv al meu, justitia oricum merge in paralel, si acuma ce as rezolva daca ma razbun? Victima e inviolata instantaneu? Cand au fost facute legile astea nu a facut nimeni proteste, feministele nu au iesit in strada, Maruta tot pe canapea era.

 15. Sub Fusta . Ro (@subfusta)

  Eu am scris despre #nuinseamnanu , dar am abordat alt punct de verede. Nu m-am legat deloc de caz. Nu am vrut sa ma leg de caz pentru ca stiu ca linsajul mediatic dauneaza. Campania mi-a placut ca idee de “daca ti-am spus nu, intelege, nu forta”. Astept sa vad ce reactie va provoca articolul nisei mele de creieri de maimuta care ar viola si gaura cheii, inclusiv in mod virtual.
  Scandalurile cu viol sunt terifiante, dar in acelasi timp, cred ca orice violator, ar trebui supus unor teste psihice, iar apoi luate decizii.
  Personal, nu sunt deacord cu castrarea chimica, deoarece stiu ca se va abuza de ea, si mai stiu ca aia te va umple mai tare de frustrari si aduce in organism forme de cancer. Pe de alta parte, nu trebuie sa aiba penis ca sa violeze.

 16. Pingback: Despre portocalele mecanice şi Moţocii acestor zile | Dianaticus Cudi
 17. zoltybogata

  ”pana si cel mai pozitiv om de pe planeta” 😀 ,io cred că ar merita să fie castrați pe viu, pentru că au făcut ceva foarte rău și sunt sigur că nu a fost nici pentru prima dată, la ei e ceva normal 🙁 .Multă sănătate

 18. mada

  În timp ce repetai că mamele violatorilor au fost siluite virtual, cred că ai uitat că mamele violatilor îndeamnă la ură o întreagă comunitate împotriva unei fete nevinovate, o jignesc și se străduiesc să o denigreze pe aceasta și să-și prezinte baieții drept niști ingerași cu frica lui Dumnezeu, păcăliți de o femeie de moravuri ușoare. În timp ce iti faceai griji că bietele mame ale violatorilor sunt siluite virtual, băieții acestora (pe care se presupune că i-au educat și cărora se prespune că le-au insuflat valorile creștine) au siluit o fată ore întregi, în timp ce aceasta plângea, implora, urla, se zbătea și mai apoi, după chinuri groaznice, leșina. Având în vedere atitudinea acestora, lipsa oricărui regret, disprețul fata de lege și faptul că nu s-au temut deloc de consecințele faptelor lor, mă tem ca acești baieți nici măcar nu sunt la primul viol. Probabil mai sunt și alte victime care au tăcut de frică de și-au permis aceste brute sa comită din start un viol în grup.
  Nu stiu cât de bine informat ești tu, dar eu sunt și știu ca marea majoritate a violatorilor și a pedofililor nu pot fi reeducați sau reintegrați în societate deoarece, îndată ce sunt eliberați, recidivează. Așa că singura soluție este castrarea sau închisoarea pe viață.
  Tu ai pretenția ca oamenii să ierte și sa dea dovadă de compasiune, dar acești violatori au dat dovadă de compasiune când au violat-o cu sadism și brutalitate pe această fată?
  Presupun ca ți s-ar părea normal și creștinesc să fie eliberat din inchisoare și un pedofil care a nenorocit un copil. Să-l trimitem la psihiatru, deși majoritatea psihiatrilor sunt de părere că un pedofil nu se poate schimba și nu poate renunța niciodată la agresiunile sexuale, să-i permitem să iși caute următoarea victimă, pentru că dacă avem pretenția să fie castrat sau închis pe viață, pentru a ne proteja copiii, înseamnă că nu suntem buni creștini.
  Dacă pedeapsa pentru viol este de maxim 12 ani, iar un violator poate fi eliberat pentru bună purtare după 4 ani, te-ai găndit căte victime mai poate face și ce se va întâmpla cu fata care l-a denunțat și pe care care dorește să se răzbune? Asta e dreptate? Astea sunt legi corecte? Asta e legea românească care ție îți este suficientă din moment ce habar nu ai ce înseamnă sa fii victimă a unui abuz.
  Dacă ai avea o soție sau o fiica, nu te-ar preocupa soarta violatorilor, te-ai teme de ce li s-ar putea întâmpla persoanelor dragi ție. Deși, poate te temi, doar că persoanele dragi ție nu sunt victime și din acest motiv îți este atât de milă de un violator, dar puțin îți pasă de victimă.
  De preoții pedofili care folosesc biserica pe post de scut pentru a comite cât mai multe acte monstruoase ce părere ai? Unde e credința lor, unde sunt valorile lor creștine?
  Violatorii sunt sadici, simt plăcere când provoacă durere și groază, așa că nu se vor îndrepta doar pentru că au făcut cîțiva ani de pușcărie. Dorințele lor, nevoia de a face rău, de a distruge victima, este tot acolo și după ce sunt eliberați.
  Vrei condamnarea ”criminalilor latenți din jurul nostru care au umplut de ură toate locurile frecventabile din online-ul românesc. ”, dar vrei clemență și compasiune pentru 7 bărbați care au violat cu bestialitate o fată ore întregi. Unde este compasiunea ta? Unde sunt valorile creștine? Oamenii care își manifestă indignarea, groaza, dezgustul și dezaprobarea fata de actele monstruoase comise de violatori nu au atacat pe nimeni, nu au distrus o viață și nici nu au torturat o copilă. Cum îți permiți să-i compari cu un monstru violator?
  ”Societatea în care trăim a renunțat la ura legii talionului și a îmbrățișat, la schimb, iertarea inspirată de creștinism.” Apropo, legea talionului e inspirată tot de creștinism. Dacă vrei îți dau si citatele exacte din Vechiul Testament.
  Din căte văd te scandalizează ura justificată față de violatori și pedofili, dar actele comise de aceastea consideri că merită iertate, iar cei care le comit merită compasiune. În cazul ăsta, victima ce merită?
  Dacă, Doamne ferește, într-o zi ești atacat de 7 bărbați și abuzat, vei mai considera ca violatorii tăi merită iertare? După orele de agresiuni si chinuri îndurate, vei mai considera că cei care îți țin partea sunt ”criminali latenți”? Ipocrizia asta.

 19. radu

  Dupa logica ta ar trebui daca te prind cu o infractiune sa te bag la puscarie pe viata, daca te prind ca furi/faci evaziune fiscala sa iti tai mana, hai spune cucoana cat de cinstita e familia ta si prietenii dumitale, ce garantie am nene ca nu vei recidiva? De ce sa ne rezumam doar la a pedepsi violul? pedepsim si adulterul, taiem sanii femeilor ca doar nu s-au gandit nici dansele cand au “distrus” familii? tortura! o readucem si pe aia, ca cica era efictienta mai demult. Hai delecteaza-ma cu ideile tale Mada.

 20. S.S.

  Aveti dreptate.
  Cu toate acestea, aș vrea să vă atrag atenția asupra unui aspect.
  In opinia mea, unul dintre scopurile dezbaterii din jurul cazului de față ar trebui sa fie descurajarea, pe viitor, a celor care ar fi tentați să procedeze precum cei șapte.
  Să nu ne ascundem după deget, acesta nu este un caz izolat. Nu doar în Vaslui, ci în toată țara, s-au comis și se comit prea multe silnicii de felul ăsta. Este evident că avem o problemă cu educația tinerelor generații, nu voi insista asupra acestui aspect pentru că este clar că la unii această educație a dat greș. Prin urmare, trebuie văzut în ce măsură îi putem educa pe cei care încă n-au ajuns să facă astfel de prostii. Iar cel mai bun mod de a educa este să creezi exemple.
  Să nu uităm, aici vorbim despre o chestie premeditată, de către cel puțin unul sau mai mulți dintre învinuiți. Nu cred că ar trebui să ne punem problema unor pedepse prea aspre în astfel de cazuri. Dimpotrivă, m-ar bucura ca judecătorii să simtă presiunea publuclui și să fie duri, pentru că numai așa vor înțelege prietenii, rudele și vecinii din sat ai inculpaților (cei care le găsesc scuze și acuză victima…) că violul nu este o glumă. Îmi pare rău să spun asta, dar oamenii se educă în două feluri: în timp, cu educație, sau în mai puțin timp, cu forța legii (metaforic vorbind).
  Dacă legea nu va face exemple din astfel de cazuri, atunci singura șansă este să abandonăm statul de drept și să apelăm la justiția informală. Credeți-mă că știu ce vorbesc, am lucrat ani de zile pentru ONU, în Kosovo și Bosnia. (Apropo, acolo sunt foarte puține violuri, bănuiesc că înțelegeți de ce.) Dar scopul nostru este să ne orientăm după Occident, nu după Balcanii de Vest. Prin urmare, dura lex, sed lex.

 21. S.S.

  OK, sesizez diferența.
  Dar, in opinia mea, tinerii merita acest linsaj public, din moment ce, la rândul lor, s-au lansat în linșarea victimei (e drept, la scara mai mică, în sat și pe facebook, dar tot linșaj este).
  În mod normal, ar fi trebuit să își țină gura și măcar să mimeze remușcarea și regretul. Dar nu, ei au dorit să arate că sunt și șmecheri, nu doar vinovați (ceea ce unii au și recunoscut). Prin urmare, merită ceea ce li se întâmplă (nu că ar părea prea impresionați de injuriile ce li se aduc).
  Cât despre calitatea umană a celor care se implică în stigmatizarea lor, marea majoritate a acestora nu sunt, cu siguranță, mai farisei și ticăloși decât cei care îi laudă pe tinerii amatori de “sex surpriză”.
  Repet, tot acest carusel public este de preferat justiției informale. Iar eu sunt sigur că judecătorii vor decide în acord cu legea, ținând seama inclusiv de lipsa de căință a acuzaților.

 22. S.S.

  E părerea dvs. si o respect.
  Din păcate, există oameni care merită.
  Asta este problema pe care, de fapt, nu vrem să o privim în față.
  Faptul că ne ascundem după creștinism, umanism, deontologie etc. nu schimbă realitatea. Iar realitatea este reprezentată de suferința victimei și obrăznicia ticăloasă a agresorilor.
  Chiar și dacă vor fi condamnați, victima va obține doar justiție, nu și dreptate. Pe cale de consecință, ceea ce numiți dvs. “linșaj public” oferă victimei o fărâmă de dreptate. Soarta ei este oricum pecetluită, în România va fi mereu “tipa violată de șapte inși”.
  Doar victima are dreptul să ierte și să le spună celor de pe margine să se oprească din aruncat cu invective. Noi, ceilalți, nu ar trebui să-i mai considerăm colegi de specie până când își vor cere iertare. Un lucru pe care nu am auzit să-l fi făcut, până acum, măcar unul dintre ei. Sunt solidari în ticăloșie, în timp ce restul lumii dezbate moralitatea tratamentului la care (vai! ce urgie!) sunt supuși…
  Ce ironie! La anul, pe vremea asta, vor fi bifat deja câteva luni bune de închisoare, în marș voios către eliberarea condiționată.

 23. Dorin Lazăr

  Soluția: cereți pedepse mai dure pentru violatori. Punct. Faceți chestia asta legal, cu reprezentantul dumneavoastră în parlament, sau apelați la platforma lui Mihai Sturzu, așa cum sugerează Idaho.ro. există soluții, ca suntem societate civilizată

 24. Stefan

  nu bai prietene,nu cred ca e nici mama si nici tatal victimei/..este un simplu cetatean,care s-a saturat de atatia idioti care pledeaza drept judecatori si nu considera ca acele scursuri ale societatii merita sa stea dupa gratii,s-a saturat ca orice PUTZOI de la tara sau oras cu ceva banuti prin buzunare sau de pe la mamica si taticu,sa faca ce vrea muschiu lui si sa scape basma curata ca pana il baga cineva la puscarie,la ritmul in care merg lucrurile in tara asta,se va gasi cineva care sa ia spaga necesara pentru a-i fi pierdut sau achitat deosarul..DECI concluzia este ca,nu trebuie sa ti se intample tie ca sa fi solidar cu victima,trebuie sa fi om,sa dai dovada de compasiune si poate cel mai uman sentiment posibil:MILA,fata de acel copil mcare a indurat chinuri ore intregi pentru niste nenorociti de oameni care ar fi putut sa se masturbeze pur si simplu daca tot aveau chef de-un sex surpriza si nu si-l permiteau,cum fac multi altii,folosindu-se de serviciile unei prostituate…

 25. animal00

  “ne îndepărtăm de creștinism, de valorile fundamentale pe care s-a construit civilizația modernă”

  AHAHAHAHAHAHAHA. Stai putin. AHAHAHAHAHAHA

 26. animal00

  evident, valorile fundamentale pe care s-a construit civilizatia moderna incep in momentul in care lumea se indeparteaza de crestinism.
  Iar valorile de care vorbesti nu cred ca au peste 150 de ani. Oamenii sunt duri si violenti. Simplu

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.