Libertatea de a discrimina

Mă pregătisem să scriu ceva despre vîlva stîrnită de concertul Madonna în România și despre știrile fierbinți, la secundă cu: “Madonna a atins pămînt românesc”, “Madonna intrat în aeroportul românesc”, “Madonna a băut apă românească”, “Madonna are nevoie de 50 de canapele românești” (oare în Germania jurnaliștii sunt la fel de entuziasmați?), dar nu am putut sau nu am vrut să-mi găsesc niște timp liber în care să bîrfesc cu voi.

Din nou, însă, mă apuc să citesc știri vechi. Și ce-mi este dat să văd:

Mii de fani au huiduit-o pe Madonna, miercuri seară, la concertul pe care ea l-a susţinut la Bucureşti, atunci când artista a apărat drepturile ţiganilor, vorbind despre discriminarea pe care aceştia o suferă în Europa de Est, notează presa internaţională

Vai, vai, români necivilizați, auzi, să huiduie ei ditai divă cînd le vorbește despre țiganii nedreptățiți de români ;). Așa necivilizație nu s-a mai văzut nicăieri în lume, remarcă șocați “membrii trupei de muzică romani Trio Kolpakov, din Rusia, care concertează alături de Madonna“. Plînge tot mapamondul, și e clar: ne-am făcut de rușine în fața reginei popului, măi oameni, ce faceți? Faceți România de rușine?

Acum, fără fandoseli, aplaud reacția “fanilor” români în momentul în care au fost insultați că vezi doamne discriminează țiganii. În primul rînd, pentru că tanti Madonna nu a venit aici în misiune umanitară. Vrei să ajuți țiganii din România? Nu o faci la un concert pentru care oamenii dau bani, pentru că oamenii nu au venit la concert ca să li se zică ce unghii lungi și nespălate au că nu sunt atenți cu țiganii. În al doilea rînd, pentru că nu vii acasă la om, mănînci și bei pe banii lui, după care îi zici: “Bă necioplitule, am auzit că nu-ți plac țiganii. Mă deranjează foarte mult”. În al treilea rînd pentru că tanti poate s-a informat despre durerile țiganilor din România, dar nu a dat voce și celor care au plătit să intre la concertul ei. Dar nu e nimic, și-au făcut ei voce. Și, salutar, au huiduit-o.

De ce sunt atît de deranjat? În primul rînd pentru falsa impresie că țiganii sunt discriminați mai tare în Europa de Est. Pentru un motiv ciudat, nimeni nu vorbește despre discriminarea din Franța, Spania sau Italia. Discriminare care mi se aplică și mie, pentru că am pașaport românesc (mi s-a întîmplat în aeroport la Berlin și în aeroport la Zurich). În al doilea rînd pentru faptul că, real, țiganii în România au mai multe drepturi decît românii. Cum îndrăznesc eu, român spălat și cu stomacul plin, să afirm că nespălatul de țigan are mai multe drepturi? Simplu: au drepturile oricărui deținător de buletin/pașaport românesc, la care se adaugă drepturile speciale “de cetățean de etnie rromă”. Eu nu am un loc asigurat fără examen bugetat în facultățile românești, ca să dau doar un exemplu. Și totuși, sunt discriminați. De ce? Pentru că, în al treilea rînd, țiganii sunt discriminați pe baza … pe baza a ce?

O reclamă la radio spunea ceva de genul următor: o fată, la angajare, are toate calificările necesare pentru job, și spune: “Mai e o problemă, sunt de etnie rromă”, la care presupusul angajator îi închide telefonul în nas.  Falsul e grosolan pentru că, real, nici un intervievator nu m-a întrebat vreodată din ce etnie fac parte. Și nici nu văd pe nici un angajator întrebînd așa ceva.

Și în al patrulea rînd, da, îmi afirm dreptul să discriminez. Voi discrimina întotdeauna individul care miroase ca o ghenă de gunoi, INDIFERENT de faptul că e român, țigan sau neamț. Dacă aș fi un angajator nu aș angaja pe unul care vine cu cămașa desfăcută pînă la buric, scuipă în fața mea și îmi vorbește de parcă tocmai ar fi deșeuat un cal. Și o să continui să discriminez contra jegului aruncat în fața mea ca tradiție.

Discriminarea țiganilor e una din falsele teme ale discursului internațional despre România; și din păcate o să mai trebuiască să mai suportăm să fim trași de urechi de niște ipocriți pe banii noștri. Pînă una alta, eu o să îmi ascund țara de proveniență cînd sunt în Europa. Pentru că cine aude că-s din România, se uită suspicios la mine fiindcă el crede că-s țigan.

PS: În România și românii sunt discriminați la fel de rău ca țiganii, așa că lăsați-o mai moale cu cît de tare discriminăm noi. Mai bine uitați-vă la Tv: peste tot o să vedeți ce “mișto” e să fii țigan, e o adevărată idolizare a ȚIGANULUI, cu litere mari, să nu părem insuficient de entuziaști cu această categorie socială care e discriminată pentru că nu muncește, nu se integrează în societate dar vrea toate avantajele pentru care eu plătesc taxe peste taxe peste taxe.

PPS: Machiavellian recomandă să vă uitați și la părerea lui Johnny Răducanu – el însuși țigan cît se poate de respectabil 🙂

(l-am scos de la comentarii că se inclusese rău 🙂 )


9 Replies to “Libertatea de a discrimina”

 1. eugen

  Și poate n-ai băgat de seamă cum a zis-o, nene: “it was brought to my attention…”, adicătelea stătea ea, regina muzicii pop, într-o dimineață însorită și calmă, pe terasă, cugetînd la condiția umană, mulțumită că a mai rezolvat cîteva dintre problemele mapamondului, cînd sfetnicul de taină, țigan de origine, îi spune că bate un vînt de discriminare dinspre Gîrcinii de Brașov și Pantelimonul de Bucale. Și dintr-o dată, seninul de pe fruntea ei în tunet s-a prefăcut și și-a jurat că asemenea lucruri să nu se mai întîmple cît timp ea va mai păstori specia umana. Sictir, tanti!

 2. dorinlazar

  Adevărat sictir! Cred că asta m-a iritat cel mai tare: faptul că “a fost informată”, și ea nu poate să trăiască în asemenea condiții.
  Pe de altă parte este absolut intrigant felul în care reacționează mulți alții, încercînd să se dezvinovățească: “românii ăștia sunt niște țărani care nu acceptă să fie învățați să nu mai discrimineze”.
  Sictir, tanti!

 3. Petru

  Bine zis (si nimic de adaugat) catre tanti. Cred insa ca gresesti un pic cand vine vorba de discriminare.

  Discursul international e intr-adevar fixat pe “omg discrimination”. Si noi avem, pe buna dreptate, impresia ca avem motive temeinice. Problema e ca un tigan bine educat, cinstit si care se comporta perfect normal (adica, singura diferenta fata de un “roman” e ca e mai colorat si eventual numele) ii e mai greu (si cateodata foarte greu) sa aiba o viata normala. M-a amuzat “nu văd pe nici un angajator întrebînd așa ceva” – iti pot da exemple nu doar de asa ceva, ci si de copii (de 25 de ani) dati afara din casa si dezmosteniti pentru ca s-au casatorit cu tigani (educati si cinstiti).

  O sa zici ca un tigan educat si cinstit e o anomalie cosmica. De acord, si nimeni n-are chef sa plateasca pentru restul. Cu toate astea situatia e un mare cerc vicios si chiar nu mai conteaza daca a inceput de la furat sau de la culoarea pielii. Stii vorba aia cu succesul societatii care se masoara in cat de bine o duc cei care o duc cel mai prost? Tiganii sunt pana la urma romani (pentru cine e de acord, astept cu mare curiozitate propuneri despre unde si cum anume sa-i trimitem).

  Pana una alta, rad cu de cum unul dintre colegii de la munca mi-a zis ca nu e PC sa zici gipsy si ma amuza la maxim despre cum se chinuie cate un taximetrist sa ma intrebe pe ocolite care-i treaba cu tiganii.

 4. dorinlazar

  Există o rație de discriminare cu care fiecare om trăiește în viață. Am amintit doar două episoade pe care le-am pățit eu anul ăsta – în Polonia am fost la fel ocolit cînd am zis că-s din România – și ai zice că Polonia e o țară în care ar trebui să se știe mai bine care e faza. Gipsy/Țigan sunt doar cuvinte – putea să fie orice altceva.
  Tu dă-mi exemple de copii dezmoșteniți pentru că s-au căsătorit cu țigani, eu îți dau exemple de copii dezmoșteniți pentru că au dat la informatică în loc de medicină.
  Și nu, nu o să-ți zic că un țigan educat și cinstit e o anomalie cosmică – chiar din contră. Știu că țigănimea și-a căpătat renumele datorită prea multelor oi negre, dar există și oi albe (la fel de multe poate) prin etnia asta. Nu am privit de sus un Ion Voicu sau Grigoraș Dinicu.
  Dar o să-ți zic că dacă un țigan va reacționa la fiecare lucru rău care i se întîmplă cu: “Văleu, sunt discriminat” ar trebui să își țină gura și să mai înghită, că și eu înghit destule pe lumea asta.
  PS: Termenul țigan, în românește, a căpătat înțelesul peiorativ de om murdar. Te întreb de ce. Și sunt curios ce viziune îi dai tu termenului de țigan.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.