Libertatea presei în corzi, Libertatea presează pe coarde (şi un interludiu muzical cu Paraziţii)

[Iunie 2013: ca și articolul anterior, e o eroare teribilă de judecată din partea mea. O las aici ca mărturie că cu toții greșim]

Ador dubla vorbire a comentatorilor recenţi. Îmi place să văd bancuri cu “avem două veşti, una bună şi una rea”, glumele cu Radio Erevan, şi accentele dramatice pe care le-au căpătat jurnaliştii în ultima vreme. Pentru că asta ne arată cel mai bine binele şi răul din noi ca societate.

Dezbaterea e foarte animată. În principiu cei care sunt pentru noua lege sunt nişte idioţi (musai cu accent caragielean), cei care sunt contra sunt progresişti. Progresişti? Hai să luăm la bani mărunţi ce se întîmplă:

  • Parlamentul României aprobă într-un mod dubios o lege care cere “echilibrarea ponderii între ştirile negative şi cele pozitive”.
  • Reacţiile vin şnur. Oamenii cu ceva mai multă minte se plîng de felul absolut dubios în care s-a votat, şi faptul că legea nu e normată. Îmi plac reacţiile lui Ciutacu, care se referă în deosebi la felul în care s-a făcut unanimitatea, şi Iosif Buble, care a văzut lucrurile îndeaproape şi a putut să zică mai mult.
  • Se pierde fondul. Apar acuzaţiile de cenzură.
  • Sugestii de pornire a unei poliţii a gîndirii, orwelliene (de fapt zamyatiene, dar nu mai contează).
  • Românul nu pricepe nimic şi se veseleşte. Scoatem de la naftalină bancurile cu ‘o veste bună, una rea’
  • consens unanim: “acest lucru e rău”.

Ce nu s-a întîmplat:

  • CTP-ul nu a apărut la ProTv ca să le zică faptul că ştirile de la ora 5 nu sunt informative, sunt dăunătoare psihicului şi degradante, plus că sunt la o oră accesibilă minorilor, şi sunt otrăvitoare pentru masa de manevră electorală.
  • CTP-ul, CRP-ul, CNA-ul sau orice alt CXX nu au venit cu o propunere de a crea normele care se vor aplica la această lege.
  • Nu a încercat nimeni să evalueze echilibrat posibilităţile şi lacunele proiectului (doar lacunele)

Spuneam că s-a pierdut fondul. Da, s-a pierdut fondul. Ca să îi explicăm ca la fizică lui CTP: punctul de start este acesta:

“3 morţi si 10 răniţi, acesta este bilanţul unui tragic accident întîmplat aseară pe autostradă”
“C.N.A. a decis sancţionarea postului Atomic TV pentru difuzarea videoclipului…”
“Pînă spre seară inculpatul consumase deja 1 litru de vodcă împreuna cu socrul său”
“După ce a băut la cîrciuma din sat şi-a ucis cu bestialitate familia apoi s-a sinucis”

Paraziţii – Ultimul buletin de ştiri de la ora 5

Iar punctul la care dorim să ajungem este acesta:

“Parlamentul a votat aseară o lege care interzice posturilor tv difuzarea ştirilor nejustificate. Vă reamintim că în această categorie intră acele ştiri prezentate exclusiv de dragul rating-ului care afectează dezvoltarea psihică şi morală a societăţii, prejudiciază demnitatea umană, aduc ofensă convingerilor sexuale, religioase sau politice ale telespectatorilor, sau cele care stimuleaza comportamente dăunătoare siguranţei populaţiei şi mediului. Ştirile continuă!”

Paraziţii – Ultimul buletin de ştiri de la ora 5

Motivul pentru care vrem să facem acest lucru este următorul:

Chiar citeam zilele trecute un interviu al lui Bob Dylan în care acesta spunea că cea mai mare plagă a mass-media sunt ştirile căci acolo oamenii aud şi văd lucruri sau fapte pe care nici măcar nu şi le-ar fi putut imagina înainte. În urma lor efectul psihologic este devastator iar scuza invariabil aceeaşi: “vă prezentăm lumea aşa cum este ea”… Marş mă de-aici… Reversul medaliei care constă în izvorul negativ de idei nu contează pentru domnii de la CNA.

Paraziţii – Articolul 39

Să revenim la fond. De ce a reacţionat presa cum a făcut-o? Pentru că au votat parlamentarii cum au făcut-o? Dar nu e prima oară. De ce nu s-au plîns la fiecare proiect de lege? (întrebare retorică, ţine-ţi-vă respiraţia) PENTRU CĂ NU ÎI AFECTA.

Exact 🙂 Presa acum se simte afectată. Vorbim nu de deontologie, nu de nevoia de informare, ci de bancuri cu o veste bună şi una rea, şi mai ales de faptul că E MULT MAI GREU SĂ FACI O ŞTIRE POZITIVĂ DECÎT UNA NEGATIVĂ.

Aşa că se apără libertatea lui ProTv de a expune zece mii de morţi pe minut la ora 5. Se apără libertatea lui Libertatea de a da imagini cu topoare însîngerate lîngă sînii Simonei Sensual.

Este uşor să vezi orwellian legea lui Ghişe. Este uşor să vezi orwellian această lege pentru că presa, principalul manipulator al maselor, vrea să vedeţi legea aşa 🙂

PS: Şi ce dacă nu există o lege similară în străinătate? Nu avem nevoie să dăm cu mătura pe-acasă doar pentru că ceilalţi din sat nu folosesc mătura?

PPS: Pentru hard-heads, legea 1) nu impune cenzură şi 2) nu hotărăşte conţinutul ştirilor.

PPPS: Şi cumpăraţi albumul “Irefutabil” al Paraziţilor. E actual ca acum 6 ani.


One Reply to “Libertatea presei în corzi, Libertatea presează pe coarde (şi un interludiu muzical cu Paraziţii)”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.