Limba de lemn nu moare

Mă uitam peste clipurile postate de Vali Petcu la el pe blog – sunt două clipuri din două acțiuni ale Poliției, în care polițiștii îi înregistrează pe cei care încalcă legea pe autostradă. Un singur lucru mă amuză, faptul că oamenii ăștia nu vorbesc limba română, ci limba Republicii Sovietice Socialiste România. Citez:

Merge, rulează foarte aproape de un conducător auto…

Presează banda doi, nu păstrează distanța de autovehiculului din partea din față a acestuia.

Forțează banda doi [pauză] de circulație, circulă foarte aproape de autovehiculul din partea frontală a acestuia

O să luăm măsuri de oprire…

[Comunicând către un coleg] Va fi scos în spațiul de servicii pentru sancționare.

Uitați cât de aproape rulează de autovehiculul din partea care-l precede.

Merge undeva în spatele vehiculului de pe banda doi care merge regulamentar.

Utilizează telefonul mobil la aceste viteze.

De ce vorbesc așa? Pentru că sunt înregistrați, și pentru că au sentimentul că dacă vor vorbi sofisticat vor „da mai bine” în înregistrări, vor părea mai profesioniști. În schimb, singura impresie pe care o lasă este că exprimarea lor e artificială și compensează pentru lacune intelectuale1)na că am vorbit și eu de parcă sunt dicționarul, și că limba de lemn a rămas în dotarea Poliției Române și e plimbată cu multă pompă prin toate secțiile de poliție din țară ca să fie văzută și să îi inspire pe toți nou-veniții în branșă.

Ce s-ar putea face mai bine? Să nu se chinuie foarte tare să caute un eufemism pentru „față”. Nu e nevoie, „mașina din fața lui” e foarte ok. Să-i zică „mașină”, că oamenii nu își cumpără „autovehicule” și „autovehiculului” sună oribil. Sau să-i spună „mijloc de locomoție personal dirijat manual de către utilizator uman”. Ar fi mai simplu.

Și să facă cât mai multe înregistrări de genul ăsta. Se vede clar că oamenii sunt timorați în înregistrări și singura modalitate de a trece peste tracul în fața camerelor e să apari cât mai des în fața lor. Și, așa cum zicea și Vali, ar trebui să facă astfel e acțiuni zilnic, că sunt bune.

Doi politisti trec pe langa mai multe autoturisme aflate in sediul SC Ceta SRL din Bucuresti, vineri, 26 mai 2006. Inspectoratul General al Poliţiei Romane a achiziţionat, prin sistem leasing financiar, in urma unei proceduri de licitaţie deschisă, 6.000 de autovehicule, din care 2.350 de autospeciale au fost repartizate structurilor de Poliţie Rurală, restul urmand să intre in posesia diferitelor structuri şi unităţi operative din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

NOTES   [ + ]

1. na că am vorbit și eu de parcă sunt dicționarul

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.