Linux, one year later

Still nothing changed. Nu pricep. Ok, s-au mai scos cîteva chestii. S-au modificat cîteva programe default. Se instalează mai repede – mai simplu (ca downside, sunt mai multe configurări de făcut). Dar nu pricep de ce nu s-au rezolvat problemele majore:

1) Sunetul. Dacă pentru cineva e acceptabil ca microfonul să îmi fie mut cînd cel cu care vorbesc vorbește, pentru mine nu e. Fie pentru că îmi place să întrerup oamenii, fie pentru că nu e normal ca sunetul să pice discreționar.

Apropos, de cînd e acceptabil să auzi pîrîiturile alea de radio din anii ’30? No, really, nu ar trebui să fie în regulă.

2) WINE. Still not working. Adică, da, sigur, merge – dar doar dacă nu cumva merg și efectele din window manager. Da, chestiile care fac distribuția să arate DIFERIT de Windows. Și care fac mediul mult mai plăcut. Și nici după aceea nu merge acceptabil (no shaders, no nothing). Da, mă refer la accelerarea 3D. Și da, mă gîndeam că în zece ani lucrurile o să meargă un pic mai bine.

3) Mașini virtuale – care merg foarte fain, cu o singură excepție. Accelerarea 3D. Oh, sunt atît de ușor de ghicit, așa-i?

4) Fonturile – Tipografia deranjantă – fonturi urîte, un Firefox care din cauza fonturilor arată puchinos, înghesuit, neîngrijit și murdar. Nimic nu s-a schimbat – nici măcar cu noul font ‘Ubuntu’.

5) Temele/culorile default. KDE e orbitor, prea luminos, neplăcut de tot. Lupta cu temele default instalate a fost îndelungată – sunt în general neplăcute și plictisitoare. Dar, pe de altă parte, ai o plajă largă de unde să alegi – și sunt foarte ușor de instalat. GNOME, în schimb, are tema default (care e plictisitoare) și două-trei teme anoste. GNOME nu are catalog de teme online integrat în aplicația de setări. De ce? My guess: în C e mai greu decît în C++.

În rest, e frumos. Se mișcă fantastic, catalogul de aplicații e vast, update-urile sunt mari dar vin repede, reboot-urile sunt rare (dar necesare după setările de driver video, de exemplu). Dar nici unul din aceste atu-uri nu poate acoperi cele patru probleme fundamentale:

– sunet
– 3D
– fonturi
– setări default


7 Replies to “Linux, one year later”

 1. Raluca

  I hear ya. I wanna give it a try. Adica, eu tot ce tin minte so far e ca Linux nu m-a facut niciodata sa injur ca la gura cortului cum m-a facut Windows. 😀 So i’m up for trying.

 2. Dorin

  Of course, one last try. La anul repetăm experiența. Chiar nu mă deranjează să încerc – dar cît timp din anumite puncte de vedere e mai rău decît Windows XP, no thank you.

 3. Mithrandir

  Ce ai încercat? Ce distro și ce caracteristici avea mașina?

  Ce-ai povestit seamănă cu ce aveam eu acum 3 ani pe laptop-ul vechi (între timp acolo s-au reparat problemele, poate și din cauză că au fost stresați cu multe întrebări și feature reports). Pe ce am acum totul merge (aproape) ok.

  Da, am un bug în wine care mă deloghează din Ubuntu când se produce și nu-l pot prinde (când rulez wine sub strace merge mereu, încet dar merge). Și mai am un bug cu network manager applet care pornește doar dacă vede rețea cunoscută sau trezești PC-ul dintr-un suspend/hibernate.

  Accelerare 3D am în VirtualBox din câte îmi amintesc, o să-mi reinstalez o virtuală să mă uit și revin.

 4. Dorin

  Ubuntu/Kubuntu, laptop Dell Inspiron N-numaiștiucît (cu un ATI mobility și un procesor i3, 3GB RAM). Experiența a fost frustrantă – e cam urît să te tot lupți cu sistemul pe care te afli ca să poți să faci lucrurile care pe Windows îți merg curat ‘din fabrică’. Un Windows XP s-ar fi comportat mai bine la partea de multimedia. Sunt dezamăgit. Înțeleg că oamenii o fac de hobby, dar… Anul viitor e anul Linux de vreo 10 ani încoace. M-am cam săturat.

 5. Mihai

  In general eu folosesc Linux-ul pt servere… Dar merge sa il pui si pe un PC normal. Iti sugerez insa sa instalezi Linux Mint, care vine deja cu totul pre-instalat (in privinta driverelor) si o tema mai draguta (desi si eu am avut ceva probleme cu placile de sunet – se pare ca daca ai mai multe trebuie sa intrii prin fisierele de configuratie ca sa le comuti). Problema este ca tot Pamantul pare ca ruleaza Windows si toate programele/driverele poarta amprenta acestui sistem. Pana nu se trezesc la viata producatorii de hardware, Linux-ul nu va fi un sistem 100% compatibil cu HW.

  Poti incerca de asemenea http://www.reactos.org/ tot un sistem ce se bazeaza pe arhitectura windows dar din pacate inca in alpha. Arata promitor dar au nevoie de ajutor pt. a-l dezvolta.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.