Lipsa de educație economică și socială doare

Mihai Vasilescu a preluat o poveste – celebrul “am un prieten” – în care acuza BCR că a intrat în criză de lichidități. Ca să înțelegeți, cuvintele “criză de lichidități” sunt, probabil, sintagma cea mai dureroasă pentru o bancă, pentru că asta înseamnă că după urmează doar falimentul sau mai rău (bancherii sunt, în fond, campioni la săritura de la etajul 20). 

Mi se pare un pic inconștient să ieși cu un astfel de articol mai ales dacă ești un om cât de cât citit de oameni influenți din online. Oameni care citesc și dau mai departe. Dar asta e problema lui Mihai, care a retractat titlul (deși nu a actualizat în facebook, deh). Îmi închipui atacul de panică în momentul în care au văzut oamenii de la BCR postarea asta:

BCR-criză-de-lichidități

Cum ziceam, treabă nasoală. Un astfel de titlu rămâne în mintea oamenilor și zguduie încrederea în bancă, iar băncile funcționează foarte mult pe încredere. De ce?

Pentru că băncile nu au toți banii respectivi disponibili. Dacă tu vrei să îți retragi banii de la bancă, banca nu o să poată să-ți dea banii tot timpul. Huo, hoții, etc. doar că așa funcționează banca. În momentul în care tu depui banii într-o bancă ei îi investesc pentru tine, nu îi pun la clocit, că dacă banii rămân în sediul băncii ei nu ar avea cum să plătească pentru dobânda respectivă.

Cu alte cuvinte banca îi investește pentru tine într-o afacere, în împrumuturi acordate afacerilor, în fonduri de investiții. Portofoliul în care investește e cât de cât cu o creștere sigură, ca să asigure creșterea necesară pentru a acoperi dobânda pe care o primești tu. Dar ce afacere poți face să-ți scoți banii într-o lună? Dar să scoți banii într-o zi? De-asta băncile premiază cu procente un pic mai generoase depunerile pe perioadă mai lungă; pentru că atunci pot să ruleze banii ăia și să facă ceva afaceri care îți vor da înapoi valoarea cu dobândă cu tot.

Bun, acum să revenim la situația lui Mihai, sau, mai bine zis, a prietenului lui. Omul și-a pus banii la BCR Banca pentru locuințe care, aflăm dintr-o postare ulterioară, e o subsidiară a BCR și nu banca mamă. E ok. Aia înseamnă că omul s-a înfipt la cei 250€ pe care îi dă statul pentru că depui niște bani pe termen lung pentru a-ți lua o locuință. Foarte bine, dar omul a semnat pentru depunerile respective cu niște condiții, și avea un contract clar. Ce se întâmplă acolo? BCR BPL chiar are nevoie de timpul ăla pentru a-i da omului banii. Poate au pus banii ăia într-un fond de investiții, poate chiar au nevoie să respecte condițiile pentru care omul a semnat.

Câteva lecții importante din toată treaba asta:

 • Întotdeauna atenție mare la ceea ce semnați. O să fiți mult mai fericiți în general, mai ales dacă înțelegeți cu ce anume sunteți de acord.
 • Un pic de educație economică nu strică. Banca nu “produce bani”, nu așa funcționează lucrurile. Banca e investitor la rândul ei, face investiții cu risc minim în numele tău și ție îți dă o dobândă.
 • Înainte de a trage niște concluzii bombastice în genul ăsta aveți grijă să fiți acoperiți. E ușor să acuzi, singura problemă e că foarte des acuzația rămâne.
 • @Mihai: intră la developer tools de la Facebook și roagă-i să recitească link-ul tău. Apoi, schimbă post-slug-ul pentru a fi 100% corect față de BCR, ce ți-au cerut ei e decent. Nu o să pierzi cititori, WordPress îți va face redirect către articolul cu noul post-slug, e în regulă.

Hai că se poate.

Domnișoara corporatistă de la BCR îți mulțumește anticipat
Domnișoara corporatistă de la BCR îți mulțumește anticipat

8 Replies to “Lipsa de educație economică și socială doare”

 1. Mihai

  Dorin, uite ca să fie clar că nu este vorba despre niciun fel de lipsă de educație fianciară, îți dau mai jos copy/paste după răspunsul BCR-ului:

  În cazul rezilierii unui contract de economisire-creditare înainte de încheierea perioadei minime de economisire de 5 ani (atingerea maturităţii) soldul contului se eliberează, în funcţie de opţiunea clientului, după cum urmează:
  – imediat după recepţionarea cererii de reziliere de către BCR BpL, respectiv aproximativ 1-2 zile lucrătoare de la recepţionarea cererii, cu perceperea costului aferent acestei operaţiuni, respectiv 1% din valoarea contractată de client,

  după 3 luni de la data recepţionării cererii de reziliere de către BCR BpL, respectiv în prima zi lucrătoare după încheierea acestui termen, fără costuri suplimentare pentru client.

  Colegul meu (a propos, el există și lui i s-a întămplat, eu nu am să folosesc niciodată sintagma “am un prieten care…” atunci când este vorba despre mine) a optat pentru prima variantă și nu a reușit să obțină niciun termen clar de la BCR, deși, după cum vezi, sunt stipulate 1-2 zile lucrătoare. Tot ce i-au răspuns a fost că (am citat exact în textul de la mine de pe blog): “BCR BpL va elibera, dupa posibilitati, soldul”. Și nu au reușit în niciun fel sa definească acest “după posibilități”, pur și simplu nu s-au angajat la niciun termen exact. Ceea ce mi se pare inacceptabil. Cam atât și să auzim de bine.

  Ah, chestia cu “developer tools” și “post-slug” mă depăsește în totalitate.

 2. Dorin Lazăr

  Nu neg că omul există, despre slugs putem vorbi în particular un pic mai încolo, când ajung la laptop, despre ce zic cei de la BCR ar merita vizitat un avocat. Deși cred că o discuție mai fermă cu contractul în mână cu reprezentantul băncii ar rezolva problema mult mai bine ca o postare pe blog. Doar zic

 3. Mihai

  Discuția cu reprezentantul băncii avusese deja loc. Mai precis vreo trei de acest gen. Rezultatul? Cel pe care l-am pus pe blog. 🙁

 4. Dorin Lazăr

  Păi omul ar trebui să îi acționeze în judecată pentru nerespectarea contractului. Cred că ar avea câștig de cauză fără nicio bătaie de cap.

 5. Mihai

  Cu băncile? Zici tu că nu găsești în contract ceva scris foarte, foarte mic, cu litere chirilice?

 6. Dorin Lazăr

  Nu au voie, e un pic mai complicat. În plus, băncile au deja destule probleme de imagine, nu vor să-și mai creeze probleme în plus, și-așa au împrumutat populația și acum nu sunt siguri că o să fie capabili să-și recupereze banii. 😀 Mă rog, eu zic că ar merita.

 7. Cornel

  Am avut contract cu BPL BCR. Nu l-am dus până la capăt, am anunțat cam cu o lună înainte că vreau să lichidez și am primit banii fără probleme, Asta acum vreo 2 ani, poate că s-a mai schimbat ceva între timp, nu știu.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.