Lipsa de educație economică și socială doare

Mihai Vasilescu a preluat o poveste – celebrul „am un prieten” – în care acuza BCR că a intrat în criză de lichidități. Ca să înțelegeți, cuvintele „criză de lichidități” sunt, probabil, sintagma cea mai dureroasă pentru o bancă, pentru că asta înseamnă că după urmează doar falimentul sau mai rău (bancherii sunt, în fond, campioni la săritura de la etajul 20). Mi se pare un pic inconștient să ieși cu un astfel de articol mai ales dacă ești un om cât de cât citit de oameni influenți din online. Oameni care citesc și dau mai departe. Dar asta e problema lui Mihai, care a retractat titlul (deși nu a actualizat în facebook, deh). Îmi închipui atacul de panică în momentul în care au văzut oamenii de la BCR postarea asta:

Cum ziceam, treabă nasoală. Un astfel de titlu rămâne în mintea oamenilor și zguduie încrederea în bancă, iar băncile funcționează foarte mult pe încredere. De ce?

Pentru că băncile nu au toți banii respectivi disponibili. Dacă tu vrei să îți retragi banii de la bancă, banca nu o să poată să-ți dea banii tot timpul. Huo, hoții, etc. doar că așa funcționează banca. În momentul în care tu depui banii într-o bancă ei îi investesc pentru tine, nu îi pun la clocit, că dacă banii rămân în sediul băncii ei nu ar avea cum să plătească pentru dobânda respectivă.

Cu alte cuvinte banca îi investește pentru tine într-o afacere, în împrumuturi acordate afacerilor, în fonduri de investiții. Portofoliul în care investește e cât de cât cu o creștere sigură, ca să asigure creșterea necesară pentru a acoperi dobânda pe care o primești tu. Dar ce afacere poți face să-ți scoți banii într-o lună? Dar să scoți banii într-o zi? De-asta băncile premiază cu procente un pic mai generoase depunerile pe perioadă mai lungă; pentru că atunci pot să ruleze banii ăia și să facă ceva afaceri care îți vor da înapoi valoarea cu dobândă cu tot.

Bun, acum să revenim la situația lui Mihai, sau, mai bine zis, a prietenului lui. Omul și-a pus banii la BCR Banca pentru locuințe care, aflăm dintr-o postare ulterioară, e o subsidiară a BCR și nu banca mamă. E ok. Aia înseamnă că omul s-a înfipt la cei 250€ pe care îi dă statul pentru că depui niște bani pe termen lung pentru a-ți lua o locuință. Foarte bine, dar omul a semnat pentru depunerile respective cu niște condiții, și avea un contract clar. Ce se întâmplă acolo? BCR BPL chiar are nevoie de timpul ăla pentru a-i da omului banii. Poate au pus banii ăia într-un fond de investiții, poate chiar au nevoie să respecte condițiile pentru care omul a semnat.

Câteva lecții importante din toată treaba asta:

  • Întotdeauna atenție mare la ceea ce semnați. O să fiți mult mai fericiți în general, mai ales dacă înțelegeți cu ce anume sunteți de acord.
  • Un pic de educație economică nu strică. Banca nu „produce bani”, nu așa funcționează lucrurile. Banca e investitor la rândul ei, face investiții cu risc minim în numele tău și ție îți dă o dobândă.
  • Înainte de a trage niște concluzii bombastice în genul ăsta aveți grijă să fiți acoperiți. E ușor să acuzi, singura problemă e că foarte des acuzația rămâne.
  • @Mihai: intră la developer tools de la Facebook și roagă-i să recitească link-ul tău. Apoi, schimbă post-slug-ul pentru a fi 100% corect față de BCR, ce ți-au cerut ei e decent. Nu o să pierzi cititori, WordPress îți va face redirect către articolul cu noul post-slug, e în regulă.

Hai că se poate.