Live blogging sau The ultimate way to fsck things up

Văd că o nouă modă de pierdere a timpului personal s-a inventat – se numeşte live blogging. Cum adică merge treaba asta? Să zicem că tu participi la un eveniment oarecare, să zicem un spectacol de teatru, şi ai un calculator cu net la dispoziţie. Alegeţi modul favorit de a petrece timpul:

 • Mă uit la afurisitul de spectacol
 • Închid calculatorul şi urmăresc nenorocitul de spectacol
 • Din două în două minute postez bloguri de forma: “minutul 16: romeo o omoară pe Julieta. Ah, ba nu, doar s-a prefăcut. Ah, nu, e o declaraţie de dragoste. Cine e negrul ăla? Ce caută în piesă?” “minutul 25: cineva le vinde droguri. Ar trebui să sesizăm poliţia că aici se întîmplă chestii ilegale.” “minutul 82: Nu ştiu de ce tot cîntă ăştia pe-aici veseli, cred că o murit vreunu’. Brb”

Pentru că oamenii deştepţi nu vor închide calculatorul pentru că e o formă de neadaptare la viitor, prezent, trecut sau ce-o fi ăsta, mizez pe prima sau a treia variantă.

Live blogging-ul e o chestie măiastră care presupune că nişte descreieraţi chiar stau să citesc ce scrii tu – şi dau refresh la blogul tău din minut în minut. Mai mult, pentru domnii bloggeri avansaţi care doresc să te intoxice cu toate mizeriile pe care le fac există chestii gen ‘twitter’ – unde nu ai nevoie de un calculator, ci poţi trimite SMS-uri. Nu că aş avea ceva împotrivă, dar este un pas înainte pe calea proastei folosiri a internetului. Haideţi să vedeţi cum arată un astfel de ‘brain-damage’:

9:51 a.m. Tweet Tweet… Just checking in… Happy Friday Twitter-ers

11:02 a.m. Getting ready for my 1sy Yoga class of the year! I’m scared.

2:02 p.m. Late Lunch – Tomato Soup & Pretzel. 4hrs till Happy Hour! (Yoga was good)

4:11 p.m. Falling asleep at my desk. 2 more hours till cocktails!

5:40 p.m. Shutting down & Heading to the Bar. Might turn on twitter-txt (you’ll hate it I’m sure)

5:43 p.m. Just for DougH, I will Twitter-intoication

8:01 p.m. Hi twitts miss ya

8:15 p.m. Okay i cant get my email cause i forgot my password !

10:41 p.m. Home from the bar…feeling very chatty but none of my friends are online 🙁

11:04 p.m. Listening to my drunk a– friend babble to me on my cell…

(textul e copiat de la http://online.wsj.com/public/article/SB117373145818634482-ZwdoPQ0PqPrcFMDHDZLz_P6osnI_20080315.html )

Cu alte cuvinte cineva doreşte să nu poată merge la un bar să se îmbete onorabil fără a trimite un mesaj către o cohortă de oameni interesaţi să afle că eşti atît de prost încît ţi-ai uitat parola. Încă o unealtă de făcut praf creierii oamenilor cu prea mult timp liber.

Desigur, continuaţi. Oamenii sunt foarte interesaţi să ştie că la ora 10:41 te întorci tu acasă, că ţi-e dor de ei deşi habar n-ai cine sunt, cum arată, poate-s nespălaţi mama lor de oameni cu prea mult timp ca să dea refresh la o pagină.

Oricum, o idee de viitor – oamenii să fie notificaţi prin SMS cînd un idiot a mai scris ceva pe tuităru’ ăsta. Nu de alta, da’ să realizeze că se pot suna personal – e foarte probabil să îi coste mai puţin timp, bani, energie şi minte.

Live blogging şi iluzia de ‘viu’ o să tîmpească multe generaţii de-acum încolo – eu voi fi mîndru că am trăit într-o epocă în care ca să vorbeşti cu prietenii  ieşeai în spatele blocului (şi mai jucai şi o miuţă) şi puteai să mergi cu o carte şi să citeşti pe Dealul Melcilor.

Live bloggerilor le urez un sincer “sfoară scurtă şi solidă”. Pentru că acolo o să ajungă, ei şi toată generaţia Emo.


4 Replies to “Live blogging sau The ultimate way to fsck things up”

 1. dorinlazar

  yup – Sunt nerăbdător să urmăresc live streaming de la bloggeri care bloghează despre flori şi soare. Abia mai am timp de ale mele :)) să fim serioşi 😛

 2. lamaie

  Ca una care a comis live blogging de la meci, astept cu nerabdare sa ma apuce cheful de a ma spanzura. Si eu sper, ca toata lumea, sa am cat mai multi Emo alaturi. Pana atunci, ma duc la munca. La 5 ma duc la bar. La 7 intru pe net. La 8 citesc. La 12 ies la bere iar. La 2 ma culc. E sambata, iar citesc. Ma duc la fotbal. Asta vad ca inseamna live bloggingul pentru tine. Dar poate fi si un exercitiu sporadic, sau o glumita. Twitter nu comentez, ai fost inca prea bland.

 3. dorinlazar

  Nope, nope, nope… nu cred că la tine mă refeream, dar oricum, ideea de live blogging mă sperie :)) şi am refulat intelectual (sau lipsit de intelect, depinde de părerea fiecăruia).
  Live blogging is braindead, dar nu atît de braindead precum twitter-ul. E drept, am sărit dintr-una într-alta, însă în ceea ce priveşte liveblogging-ul nu văd pe cine ajută. Cum ţi-am zis, e doar o aroganţă blogărească, şi cred că ai fi de acord cu mine dacă nu te-ai simţi cu musca pe căciulă pentru sesiunea ta de liveblogging.
  Există tentatia să comunici aproape exclusiv prin blog – eu asta nu vreau să se întîmple pentru că de fapt comunicarea internautică e din ce în ce mai inutilă şi o să ajungem să vorbim mult dar să comunicăm puţin. Ca instrument de comunicare de idei blogul e o chestie faină – dar cînd faci live blogging subminezi un eveniment la care participi pentru a te dedica parţial şi unei pagini de net – şi e păcat pentru că ambele ies prost 🙂
  În altă ordine de idei, keep an eye on me – s-ar putea să-ti placă alte idei pe care o să le comunic pe-aici (sau pe care le-am comunicat 😛 )

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.