Locurile în care Revoluția din ’89 nu a ajuns

Până acum câteva zile nu prea credeam prostiile separatiste. Am fost și la meciul contra Ungariei, și acolo m-am simțit unionist: o țară, un popor etc.

Însă în momentele în care mă uit peste harta de la vot nu pot să nu mă întreb ce mai căutăm noi într-o singură țară. Și apoi îmi amintesc.

harta-votului
sursa: Digi24

Eu în mod normal (adică dacă nu ar fi existat o uniune între Transilvania și România) aș fi fost prahovean. Educația mea e însă strâns legată de Brașov. M-am născut la Brașov, am crescut la Brașov, am cunoscut ardeleni și am fost educat printre ei. Sunt brașovean trup și suflet și, în naivitatea mea, am crezut că peste tot e la fel.

Însă lucrurile nu stau la fel, și harta asta o arată cu vârf și îndesat. Nu o să încep cu discuția cu Sabin Gherman și al lui “M-am săturat de România”. Nu, din contră, am altceva de spus. Monica Macovei nu apare pe harta asta. Dacă ar fi apărut cu albastru probabil că Bucureștiul nu mai era roșu pentru că până la urmă Bucureștiul e centrul civilizație românești (și are suficienți ardeleni 😀 ).

Acum să speculăm: cu ce se suprapune harta asta?

Nu este vorba de harta istorică a Ardealului și României mari. Încă o dată, Bucureștiul e albastru, și va fi albastru la sfârșitul acestor alegeri. În plus, Hunedoara e roșie, ceea ce ne face să speculăm că e vorba de o hartă a sărăciei. Dar…

Nu e vorba de o hartă a sărăciei. Județe precum Constanța sau Argeș sunt bogate prin specificul lor (mare, Dacia). În Pitești nu se moare de foame, și nici în Constanța. Iași-ul nu e sărac, și nici nordul Moldovei nu e excesiv de sărac. Dar, e adevărat, mesajul PSD ajunge mai repede în sărăcie.

În schimb, eu o identific cu o graniță de comunicare. Dacă are undeva unde trebuie să se ducă Klaus Iohannis să convingă că poate fi președintele românilor, apoi poate să aleagă oriunde din zonele roșii. Să meargă în fief-urile PSD, să meargă în Gorj și în Teleorman. Să le zică: “bă, ăștia v-au furat o viață întreagă, și voi le sunteți șerbi. Încercați altceva dacă vreți să o duceți mai bine”.

Nu, cei care au ajuns să voteze masiv PSD nu au o problemă mentală. Au o problemă de informare. Nu sunt nici niște sărăntoci sau niște proști, așa cum ne face Rogozanu să credem atunci când sugerează că îi urâm. Nu. Nu îi urâm, și nu sunt nici proști și nici săraci. În schimb, la ei, acolo unde e cel mai roșu, au stat sub ocupație PSD prea mult timp. Au crescut vreme de 25 de ani cu foștii tovarăși din partid. Pentru ei nu a venit încă revoluția.

Aș fi vrut să văd o hartă pe intensități de culoare, în funcție de cât de puternic înclină spre PSD. Cu cât procentul mai mare, cu atât fantomele lui Nicolae Ceaușescu și Gheorghe-Gheorghiu Dej bântuie mai tare pe-acolo.

De-asta trebuie să iasă Klaus Iohannis președinte. Ca să aducem vestea că revoluția e ceva real, s-a întâmplat, oamenii au voie să fie liberi, să voteze liber, să gândească liber. Oamenii au voie să prospere, au voie să-și bage la închisoare zbirii care i-au ținut în sărăcie atâta vreme.

Nu, aia nu e România săracă sau proastă, cum cred cei de stânga. E România pierdută la Revoluție. Dar, la 25 de ani de la Revoluție, avem o șansă să o eliberăm de sub jugul sovietic.

Cam târziu, dar e obligația morală pe care o avem față de țară.

PS: Nu o să comentez prea mult despre eforturile deosebite pe care le-au depus oficialii români pentru a nu colecta voturile din diaspora. Oamenii care au plecat ar trebui să-și reamintească faptul că ăsta e motivul principal pentru care au plecat: nepăsarea criminală a statului român față de cetățean. Și orice acțiune s-ar lua contra statului român, de plătit o să plătească tot ăia puțini care produc. Adică oameni ca mine sau cititorii mei. Da, nu o să plătească oamenii de la ambasade sau de la consulate. Tot cu ei o să vă întâlniți la ghișeu și dățile viitoare.


13 Replies to “Locurile în care Revoluția din ’89 nu a ajuns”

 1. Ciprian

  Cred ca este mai mult o harta a educatiei din fiecare zona. In orasul Iasi a castigat Johannis. In localitatile din jur psd-ul a facut treaba buna.

 2. Dorin Lazăr

  @Ciprian: nu pot să te contrazic, însă refuz să cred că lipsa de educație (alta decât politică) e cea care e de vină. Sunt sigur că prin județele respectivă există și oameni inteligenți, educați și așa mai departe. Educația e doar o parte din problemă.

 3. psi

  şi pe mine m-a izbit harta asta! românia de dincoace şi de dincolo de carpaţi….
  discutam aseară cu cineva despre scânteia care s-ar putea naşte din asta: autonomia. se vor ridica multe voci în acest sens, o să vedem… şi aită argumente:
  şi dacă este să ne luăm puţin după cifre, zicem aşa: acum o sută de ani, când transilvania devenea pământ românesc, aducea ţării 95% din pib. curios cum, după atâta amar de vreme lucrurile au rămas oarecum la fel. sigur, aportul transilvan la pib este mai mic acum, dar dacă ai curiozitatea să citeşti ultimele rapoarte, vei descoperi că undeva peste 70% tot este. şi câte judeţe de fapt?
  de ce transilvania este albastră? pentru că aici s-a trăit mereu împreună cu saşii şi maghiarii, ba chiar ne-am lăsat influenţaţi de mentalitatea germană a “lucrului bine făcut”, un slogan care merge în lumea noastră cu porţi înalte, dar crezi că cei din vaslui sau olt îl percep ca noi?

  îmi doresc să câştige iohannis, dar mă tem că va pierde. pentru că atunci când auzi: “eu votez doar un român şi ăla e sas” înţelegi… atât cât se poate înţelege. românia de dincolo de carpaţi este mândră că suntem români (excelent materialul de mai sus) şi şovină… se tem că ardealul vrea să se desprindă? economic vorbind, ar cam avea şi de ce, dar şi cu ce….

 4. so

  Eu sunt brașovean doar prin adopție și brăilean la origini. Zici că eliberarea României de sub jugul sovietic e obligația morală pe care o avem [toți] față de țară, iar de la distanță și pe Facebook am văzut nu rezolvăm nimic.
  Și atunci întreb: câți sudiști, olteni sau moldoveni care s-au mutat în civilizație fără să plece din România sunt dispuși să lase Ardealul ca să schimbe roșul în albastru? Eu unul nu pot, voluntar, să risc viitorul civilizat al copilului meu doar pentru a încerca să salvez și viitorul copiilor altora pe care îi văd că nu fac nimic în direcția asta.
  Iar problema lor nu e de informare – internetul sau televiziunile sunt aceleași, iar județele roșii au și oameni care au văzut normalitate, fie pe afară, fie în zonele albastre din România. Trebuie doar să vrea, iar votul este oportunitatea ideală.

 5. DanC

  Cum era aia cu “avantajul terenului propriu” de la zoso, prin Septembrie? 🙂 Pentru ca eu personal cind vad harta plina de rosu imi spun ca aia nu e Romania mea.
  Romania aia buna si frumoasa nu exista in realitate, e doar in inima fiecaruia si poti s-o iei linistit cu tine oriunde te-ai duce.

 6. so

  Am tot văzut harta asta (TV, online) și mă întreb de fiecare dată: ce județ are indicativul “HG”?

 7. Mircea

  si uite asa ajungem la doua afirmatii ale mele, facute cu alte ocazii comentand pe acest blog:
  1. ca mai trebuie sa mergi prin tara, sa vorbesti cu oamenii, sa ajungi sa-i cunosti si sa incerci sa-i intelegi. nu de alta, dar lumea-i mare si avem diversitate.
  2. tu ai fost profund marcat de experienta Revolutiei, nascut fiind si copilarind in Brasov. se simte in discursul tau. insa pentru multi altii, Revolutia si realitatile ei sunt o enigma. cel mult au vazut-o la televizor, asta daca nu cumva erau preocupati de alte activitati, spre exemplu de pomana porcului.

 8. Nautilus

  @psi: toate judeţele din Transilvania puse la un loc contribuie vreo 2,7 miliarde de euro la buget (datele pe 2011). Judeţul Constanţa singur contribuie cu 1,17 miliarde.

 9. Pingback: Sinteza săptămânii 45 din 2014

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.