Pentru că ne luăm prea tare în serios

Titlul e un răspuns la o întrebare pe care o pune Ovidiu aici.

E ceva absolut genial în scena respectivă. Nu e faptul că un polițist (să zicem Grigore Amariei) stă ca un bosulean pe capota jeep-ului zburător, după care ia un shotgun și trage cea mai imposibilă lovitură. Nu e faptul că un om se luptă cu o armată de cocalari îmbrăcați la patru ace pentru o nuntă românească. Nu e nici măcar faptul că polițistul vine în apărarea unor oameni nevinovați – știi cum e vorba, în apărarea dreptății, justiției, etc.

Nu, e faptul că scena e atât de penibilă dar jucată cu atât de multă demnitate încât o poți accepta ca film de acțiune și ca film de comedie. Singurul lucru apropiat ca și calitate sunt filmele cu Bud Spencer și Terrence Hill – relaxat, dar cu un pic de tensiune. Și poți să râzi la fiecare scenă de acțiune.

Dar în filmografia românească post-revoluționară nu putem să facem mișto de noi. Nici în cea pre-revoluționară, când totul trebuia să debordeze într-un românism absurd (vezi seria cu ardelenii sau ce a mai scos Nea Mărin). Umorul românesc e blazat și mândru, mânjit de demnitate la gură. Iar când facem pe chibiții (vezi Vacanța Mare) ne scremem atât de tare încât se simte falsul.

Motivul e, cred eu, faptul că toată actoricimea românească vrea să fie Iureș și Calboreanu. Vor toți să fie actori mari, de neuitat, să aibă roluri care să ți se imprime în creier și să fie pomeniți milenii de-acum încolo.

Da, sigur, au existat actori care au știut să facă o treabă serioasă fără să se ia în serios pe ei înșiși – și singurul de care pot aminti aici e Dinică. Dar acum serios, nu poți să faci un film doar cu Dinică, mai ales că Dumnezeu să-l odihnească. Ai nevoie de o echipă întreagă care să-ți facă ceva de genul a ceea ce e mai jos, și o mulțime de oameni care să nu izbucnească în râs și să nu spună că ei nu joacă în așa ceva că e sub demnitatea lor.


10 Replies to “Pentru că ne luăm prea tare în serios”

 1. vali

  “și se va tăia mâna aceluia care va pune virgula înainte de etc, și mâna aceea se va da spre hrană animalelor sălbatice din prima pădure, spre a servi pildă și altora”.
  din biblia după vinetu.

 2. Dorin Lazăr

  Cum ziceam, ne luăm prea tare în serios. 😀 Să lăsăm virgula să trăiască unde îi place ei mai bine, între subiect și predicat, și să poarte numele de Oxford comma!

  Pe bune, folosesc Oxford comma. Îmi clarifică chestii.

 3. krossfire

  Sau poti pur si simplu sa agati prima carte romaneasca din prima librarile care-ti iese in cale. Ai sanse mari sa dai peste o capodopera care a vandut maxim 100 de exemplare…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.