Lucruri cu care să nu te lauzi

M-am amuzat un pic aseară văzând un articol de la Rezistența Urbană despre Bucureștiul din 1956 – un șir de fotografii ale unor RDG-iști. E ok, frumos, vă recomand articolul care se termină cu o mică laudă:

Acest articol a fost atât de accesat încât pe 14.01.2015, timp de jumătate de zi, acest site a fost inaccesibil

Haideți să discutăm în niște termeni mai ușor de înțeles pentru toată lumea:

Acest magazin a fost atât de renumit încât nu a fost nimeni în stare să cumpere nimic din el.

Faptul că ți-a picat site-ul în condiții de exploatare normală nu e un motiv de laudă. Înseamnă că ai făcut ceva greșit, și oamenii care ar fi dorit să vadă conținutul pe care îl publici nu au putut să-l vadă. Și într-adevăr, sunt multe lucruri pe care puteau să le facă. De exemplu, puteau să pună niște galerii cu thumbnail-uri care se deschid în mod inteligent, cu tot cu comentariile atașate.

Suntem într-o lume multimedia; conținutul nu mai e un cârnat mare în care te pierzi că nu mai știi ce citești. Prezentăm conținutul în mod inteligent, da? Și, dacă e posibil, în așa fel încât să nu aibă de suferit toți cititorii noștri.

A fost site-ul Rezistenței popular? Da și nu. Probabil că foarte mulți au dat refresh de două-trei ori, adăugând mai mult la „popularitatea” site-ului. Mulți poate că nu au văzut toate pozele. Dar acum oamenii de la RU cred că au fost populari, și ceilalți nu au reușit să acceseze site-ul. Felicitări, dar nu câștigă nimeni.

Altfel, nu sunt cu nimic mai prejos decât cei care se laudă că nu au mai citit o carte de când au terminat liceul. Sau cei mândri că nu știu să folosească calculatorul sau o tabletă. Felicitări, oameni buni, dar nu prea aveți cu ce să vă lăudați.