Lucruri care trebuie să dispară: Adobe Flash

… și, cu o mențiune specială, Microsoft Silverlight. Niște idei novatoare în 1996 când a apărut ideea lor de plugin pentru browsere, Flash a devenit o gaură de securitate majoră dar și un bocanc de pus în gâtul tuturor dezvoltatorilor de browsere.

Dacă e ceva pentru ce îl aplaud pe Steve Jobs, acela e faptul că a fost primul care să iasă la rampă să anunțe pe toată lumea că Flash e inutil și că sistemul lui va folosi exclusiv HTML5. Pentru iOS a fost o mișcare riscantă, pentru Adobe a fost lovitura de grație. Iar acum că și YouTube a renunțat la Flash implicit, groapa pentru una din cele mai oribile tehnologii web e și mai adâncă.

Din păcate încă o să mai vedeți o sumedenie de soluții bazate pe Flash o vreme îndelungată, chiar dacă există și soluții alternative. Motivul e destul de simplu: există know-how în rândul firmelor de programatori, și există prea puțină experiență cu HTML5. Alternativ, firmele o să prefere să împingă o soluție cu Silverlight, de obicei firmele care lucrează în parteneriat cu Microsoft. Asta în condițiile în care chiar de pe vremea lui Steve Ballmer, cel puțin declarativ, Microsoft se îndepărta de Silverlight, și anunța “End of Line”-ul.

Și aici intervine lipsa de viziune a unor oameni care preferă să lucreze cu produsele vechi “pentru că sunt mai sigure”. Realitatea fiind că produsele vechi nu sunt nici mai sigure, nici mai bune; singurul lucru care nu se schimbă e însă teama de schimbare, de evoluție. Pentru oamenii ăștia și pentru firmele astea ulciorul mai merge de vreo câteva ori la apă, după care își vor da seama că sunt, tehnologic, cu prea mulți ani în spatele competitorilor. Dar poate că le vor mai putea vinde o soluție învechită moral potențialilor clienți. Și nu sunt singuri în călătoria asta, pentru că moral ei cred că au sprijinul firmelor mari precum Adobe sau Microsoft.

Adobe Flash trebuie să dispară, la fel ca oamenii și produsele care nu sunt capabile să înțeleagă de ce singurele alternative sunt să avanseze tehnologic sau să moară în uitare.

Chiar dacă Youtube a fost în stare să treacă peste piedicile impuse de lipsa de suport de funcționalitate pentru HTML5, asta nu înseamnă că toată lumea are capacitatea de a face această trecere. Dar ar putea să ia în considerare varianta asta din ce în ce mai serios. Mă aștept ca revelionul 2016 să mă prindă cu un browser fără plugin de Flash sau Silverlight, și să avem cu toții o viață mai bună pe web.

Greșeala majoră a Flash-ului a fost că niciodată nu a fost un bun cetățean pe web. Foarte multă vreme neindexabil, cu probleme de integrare în browsere: de la furat de input la prea multe buguri rezolvate mult prea lent, vulnerabilități fatale pentru utilizator, până la faptul că nu a cotit-o cât mai rapid spre lingua franca a web-ului, HTML. Adobe au pierdut o șansă, iar curând toți cei care s-au bazat pe Adobe (sau Microsoft) vor pierde și ei.

Două exemple încă tragice de astfel de clienți sunt clientul web de la Zonga (care au nevoie să țină conținutul criptat) sau streaming-ul oferit de cei de la Eurosport Player. Problema pe care o au cei doi furnizori de conținut e faptul că au folosit regula ciocanului de aur, pe motiv că “se poate”. Cu toate acestea, există soluții alternative, de exemplu varianta folosită de cei de la Digi Play, care au folosit o soluție Nagra. Dar, mai mult, HTML5 începe să ofere suport pentru criptarea conținutului, ceea ce elimină ultimul argument pentru folosirea plugin-urilor de audio-video pentru browser.

Era plugin-urilor de browser apune. E din ce în ce mai clar că produse precum Flash/Silverlight ajung să fie urâte chiar de către producătorii lor. Ce e însă tragic e că totul se va muta pe umerii lui HTML5 (sau succesorul). Ceea ce înseamnă că lucrul de care nu o să scăpăm prea curând e cea mai oribilă tehnologie pentru web inventată vreodată: Javascript. Dar până atunci, Flash și Silverlight trebuie să dispară.

silverlight-versus-flash-versus-html51


27 Replies to “Lucruri care trebuie să dispară: Adobe Flash”

 1. Bogdan B.

  Exista companii care se bazeaza in continuare pe Flash din inertie, pentru ca au o echipa de programatori Flash si produse bazate pe Flash.

  Ma aflu intr-o astfel de situatie, sunt unul dintre putinii programatori HTML5, care construieste alternativa JS+HTML si lucrurile se misca inca destul de lent, in special datorita dimensiunilor echipei. Cu toate acestea, trendul este evident spre HTML5, clientii cer asta din ce mai des si solutiile nu intarzie sa apara.

  In plus, este mai dificil decat as fi crezut sa gasesti un programator web bun. Sunt multi care stiu sa incropeasca ceva pe frontend, cu plugin-uri jQuery, bootstrap si asa mai departe, dar foarte, foarte putini cei care cunosc Javascript (vanilla) foarte bine si pot face sau pot lucra la/cu un framework complex. Cel putin in Romania.

  In ceea ce priveste Javascript ca limbaj… e discutabil. De vreo 2 ani lucrez foarte mult cu acest limbaj si a ajuns sa imi placa. Sigur, mi-a scos foarte multi peri albi, mai ales cand vine vorba de operatii matematice de mare precizie, si are foarte multe decizii de design de o calitate indoielnica. In acelasi timp, avanseaza enorm iar noul Javascript, ES6, rezolva multe dintre problemele traditionale ale Javascript. Asta ca sa nu mai zic de tehnologii precum NodeJS. Cine stie, poate peste cativa ani vei constata ca nu mai e un limbaj chiar atat de “oribil”

  Legat de Flash… despre morti, numai de bine 😀

 2. zippo

  domnul Jobs era constient de un trend (isi citea rapoartele de marketing) si era mai mult enervat de consumul indus de flash. picajul adobe flash vine din japonia, piata ce consuma tv streaming pe gadgeturi cind noi ne minunam de motorola cu clapita. si piata asiatica era pe atunci tripla fata de consumul european cumulat cu cel american. greseala celor de la adobe tine mai mult de lacomie, efectiv au vrut sa capitalizeze acest consum si brusc licentele free au devenit scumpe (de ce sa cer 0,5 cind pot cere 50 pe user). greseala ce i-a costat inca de atunci, toti de la seoul pina in tokyo au cautat alta alternativa. episodul Jobs a fost mai mediatizat.

 3. michael

  Aoleu, am citit cateva minute bune ceea ce parea un articol decent, pana am ajuns la final si am vazut ca ai dat-o de gard cu parerea ta despre javascript. Spunand asta te-ai alaturat “dinozaurilor” depasiti de vremuri si tehnologie care nu vad ce se intampla in jurul lor. Mult succes, o sa ai nevoie! 😉

 4. bogdan c.

  Din pacate de Javascript nu o sa scapi, avand in vedere ca trendul este ca si partea de back-end sa se mute pe javascript – nodejs.

 5. Dorin Lazăr

  Javascript e un limbaj oribil, dar ES6 a început să-l mai așeze. Tehnologii… da, se pot construi tehnologii ok și pe baze foarte shaky. Dar articolul ăsta NU e despre Javascript, dacă ar fi fost aș fi zis mai multe.

 6. Dorin Lazăr

  Interesantă poveste; dar totuși, până la urmă episodul Jobs a fost mai mediatizat și a ajuns la mai mulți oameni. Impactul a fost mai puternic, declarația a fost mai publică.

 7. Dorin Lazăr

  E un trend. Sunt o mulțime de trenduri în lumea asta, și, de exemplu, pot să-ți vorbesc despre revirimentul C++, care e mult mai puternic ca și fenomen decât Javascript pe backend.

 8. Dorin Lazăr

  Te pomeni că nici autorului nu-i place JavaScript. Ia să-l dăm cu miere și să-l lăsăm în căldură să-l mânce muștele!!! w00t! Javascript Liberation Front ftw!

 9. Anonim

  Adobe Flash nu are cum sa moara, cand lansarea de Windows 10 a fost transmisa livestream pe Flash. Eu nu am reusit sa fac livestream in browser cu HTML5(fara nici un alt plug-in). Daca cineva stie o metoda chiar va rog sa o mentionati. M-ar ajuta.

 10. Dorin Lazăr

  Nefiind utilizator de Netflix nu pot spune. Dar da, trecerea e grea, și e nevoie de “pionierat” din partea jucătorilor mari. Youtube a făcut un pas excelent în față, și dacă Netflix face la fel… cu atât mai bine.

 11. Mithrandir

  Pentru un limbaj făcut într-o săptămână Javascript e destul de decent. Dar nu ș un limbaj decent în totalitate. Varianta modernă este generarea de cod JS din alte limbaje, fă și tu un search după Fay sau GHCJS.

 12. Mircea

  Silverlight e istorie. de la versiunea 5 oricum n-a mai fost nici o miscare si asta e o certitudine de ceva vreme.
  doar companiile care au implementat LOB (Line of Business) applications complexe in Silverlight mai trag cu dintii de el cat pot. colacul lor de salvare e termenul de support lifecyle care fixat pentru 2021.
  cei care isi permit, deja isi planifica inlocuirea solutiilor cu aplicatii native sau bazate pe HTML5.
  in rest, de acord. pisica trebuie rupta.

 13. Liviu M.

  Postul asta avea relevanta daca era scris acum vreo 4 ani. Flash e mort*, a mai ramas doar obsesia unora.

  *Defapt si-a gasit nisa in jocuri web, chestii specifice si mobile via Adobe AIR.

 14. Dorin Lazăr

  E ok, nu Flash a inventat live stream-ul. Există și soluții alternative, și dacă nu suportă acum browserele chestia asta decât prin Flash… Oh well, aia e un pic o altă discuție.

  Prin Flash e mai comod, la fel prin Silverlight, sunt sigur. Faptul că există o problemă nu înseamnă că e irezolvabilă. Din nou, poate mă repet, Flash trebuie să dispară. E o durere de cap prea mare pentru toți utilizatorii.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.