Lucrurile pe care nu ți le oferă un job

Reclama aceasta de la un studio de videochat ne spune cea mai crudă realitate economică pe care trebuie să o acceptăm ca și români, și explică multe din lucrurile care ni se întîmplă ca națiune. Întîi, filmul (luat cu nerușinare de aici):

Nu recomand chiar nimănui să meargă la un studio de video-chat; dar dacă cineva s-ar uita la reclama asta nu vede absolut niciun defect de logică. Da, sigur, e prostituție, dar cu ce te ajută să ții hainele pe tine dacă jobul la care te duci nu te plătește nici cît să-ți iei hainele alea, nici cît să-ți plătești chiria și mîncarea?

Desigur, sunt niște minciuni sfruntate în clipul acela. Un job la o corporație îți aduce, în general, un venit din care să trăiești, dar nu mai ai timp să trăiești, pentru că, atunci cînd faci un calcul, opt ore la muncă, o oră pauza de masă, două ore pe drum, șase ore de somn și încă trei ore în care te chinui să adormi, îți mai rămîn vreo patru ore în care ‘îți trăiești viața’. Dacă vrei să ajungi oriunde îți mai ia două ore, deci teoretic, dacă vrei să ieși în oraș într-o seară ai două ore în care vei fi prea obosit ca să te poți bucura de ce ai.

Alternativele sunt mult mai rele. Joburi mult mai slab plătite în niște orașe mult prea scumpe pentru ceea ce producem. Nu ne întrebăm de ce orașele sunt atît de scumpe, deși și asta ar putea să ne dea niște răspunsuri interesante. Joburi care nu acoperă chiria, care forțează femeile să rămînă pe post de tobă în situații familiale toxice. Oameni care nu divorțează pentru că ar fi prea scump să stea singuri în chirie.

Dar, dacă ești tînără și arăți bine, există o soluție: prostituțiavideochat-ul. Vești bune pentru toți cei care nici măcar nu se mai înscriu la bac anul acesta; cîteva zeci de procente, din cîte aud.

Eu am doar cîteva întrebări. Ca angajator, de ce angajezi full-time pe cineva cu un salariu care nu îi va asigura chiria, hrana și o bere seara după muncă? Adică, sigur, chestia asta merge dacă iei un copil de liceu care vrea să muncească în vacanța de vară… dar cît crezi că va putea să-ți producă un adult plătit cu un astfel de salariu? Cel mai des oamenii vor accepta salariile de mizerie, pentru că nu au altă șansă de supraviețuire, dar tu, angajator, ce mare scofală crezi că faci cu oameni prost plătiți? De-aia dai faliment, pentru că ți-ai plătit oamenii prost, sunt prea înfometați ca să-ți producă valoare, nu o să dea doi bani pe business-ul tău, și-o să-ți alunge clienții.

Dacă ai un job care trebuie făcut vreme de opt ore dar care nu merită mai mult de 200€/lună, nu cumva greșești? Poate nu e un lucru care trebuie făcut, dacă ia atît de mult și merită atît de puțin. De ce-i încurci pe oameni în condițiile în care o chirie e de minimum 150€/lună, iar cheltuielile de întreținere sunt încă o dată pe-atît?

După asta iar îmi aud vorbe că de-aia capitalismul nu funcționează. Și vin oamenii cu idei crețe și că vor sărăcie generalizată, adică socialism. Și după aia iar mă supăr și scriu postări lungi în miez de noapte.

PS: Despre clip, o legătură foarte interesantă se face aici: Brăila e județul cu cea mai mare neprezentare la bac, pe la vreo 40%.


9 Replies to “Lucrurile pe care nu ți le oferă un job”

 1. Nautilus

  “Un job la o corporație îți aduce, în general, un venit din care să trăiești, dar nu mai ai timp să trăiești (…) Ca angajator, de ce angajezi full-time pe cineva cu un salariu care nu îi va asigura chiria, hrana și o bere”

  Asta are logică la fel cum are şi filmuleţul, adică dacă împricinatul căutător de job gândeşte strict în termen de bani: aici iau 1500 pe lună şi dincolo 2000, deci dincolo e mai bine. Doar că banii nu contează decât până la punctul în care fraierul şi-a asigurat chiria şi mâncarea, din acel punct nu mai sunt importanţi. În multe împrejurări datorate structurii sociale de la noi, împricinatul e mult mai avantajat dacă are un job mai slab plătit, dar care îi asigură o carieră.

  Când ai de-a face cu poliţia pentru un incident mărunt în trafic, cu un proces pentru o casă sau pentru altă problemă, cu funcţionarii de la taxe şi impozite sau pur şi simplu cu lumea din cartier, e o diferenţă vizibilă între felul în care eşti tratat/ă când “răspunzi la telefoane şi plimbi hârtii la Societatea Tăietorilor de Frunze la Câini” şi tratamentul de care ai parte când în dreptul profesiei scrie “videochat”, “masaj erotic” sau (dacă se va legaliza vreodată) “escortă”.

 2. Radu

  Daca videochatul e prostitutie atunci jobul pe salariul minim sau cu cateva sute peste ce e pentru majoritatea romanilor? Nu e prostitutie ca tinerele aleg parteneri in functie de veniturile lor? Ipocrizia e caracteristica tarii noastre, mereu judecam pe altul mai aspru.

 3. Dorin Lazăr

  @Radu: jobul pe salariul minim e și el prostituție, am mai vorbit despre asta îl alte postări

  @Nautilus: Uneori contează diferența, ăia 500 de lei în plus. Și nu, nu contează cariera, nu contează atît de mult cît crezi tu. Uneori, oamenii sunt foarte fericiți făcînd ce fac.

 4. florinafecioru

  Romania a devenit raiul investitorilor straini datorita costului scazut a fortei de munca. La o corporatie la entry level salariul incepe la 1200 ron, si creste in functie de orele muncite in weekend, si turele de noapte(call-center) pana la 1800 ron. Suntem o tara de servici ieftine. Dilema mea e discrepanta dintre salariul unei caserite la Cora/Carefour/Auchan etc, si preturile de la raft.

 5. Dorin Lazăr

  Sunt de acord cu ce spui aici, și într-adevăr, în cadrul instituțional al corporației de genul Carrefour/Cora/Auchan e mai ușor să plătești mai prost. Dar de-acolo lucrurile se complică.

 6. Mircea

  asta este doar unul din efectele presiunii de pe piata muncii. si dezmatul de abia incepe…
  o sa muriti de ras dar probabilitatea ca acel video chat sa fi apelat la o firma specializata in promovare/recrutare este destul de mare.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.