Lumea pentru ochii americanilor

Haideţi să vă spun o chestie.

M-am săturat.

De la o vreme încoace tot urmăresc filme. Recente. Deci americane. Multe. Multe. Am urmărit pînă acum cîteva săptămîni ‘Enterprise’ – noua serie de Star Trek, cea cu Scott Bakula. Şi eu zic că sunt multe de învăţat de-acolo.

De exemplu… Aţi observat vreodată felul în care americanii privesc străinii? V-aţi plimbat vreodată pe stradă, prin Braşov, prin centru, şi aţi observat felul în care americanii se uită în jurul lor? Cu un pic de teamă, cu un pic de dezamăgire? Uite-i, bă, nu sug sînge, ar zice ei, dar le e teamă că le înţelegem limba, pentru că pînă acum pe unde au folosit-o au cam fost înţeleşi.

Sunt privirile dezamăgite ale unor oameni care se aşteaptă să ajungă undeva, în epoca de piatră. Aceleaşi priviri ale oamenilor care trăiesc cu impresia că Dracula e rege în Transylvania şi că în România fratele unui personaj din Harry Potter creşte dragoni. Românii sunt priviţi ca nişte curiozităţi, şi nu îmi place să mă privească precum o ciudăţenie.

Şi încep încet încet să aflu de unde vine treaba. Cum ziceam, să ne întoarcem la ceea ce discutam. Enterprise. Pentru cei care urmăresc serialul: “aţi văzut cîte rase întîlnite de Enterprise sunt ‘rele’ şi cîte sunt ‘bune'”? Pentru cei care nu-l urmăresc, am şi răspunsul: Toţi alienii sunt răi. De fapt am obosit urmărind serialul, pentru că deja anticipam fiecare act de trădare şi fiecare hoţie a alienilor…. Cu excepţia alienilor de pe Enterprise, umanizaţi.

Nu suntem proşti. Haide să extrapolăm.

Să presupunem că Enterprise este America, şi că spaţiul este tot ce nu e America. (şi să presupunem că spaţiul comunist, sau cine ştie ce adversar mai trebuie distrus, orientul mijlociu, este ‘the delphic expanse’). Cam cum stă treaba? Păi cam în felul următor: americanii preiau conducerea, fac cele mai tari uniuni, sunt cei mai tari, cei mai inteligenţi, cei mai cei dintre toţi cei care… bleah. Să mai tăiem din glumă că se îngroaşă tare.

Altă chestie… Aţi văzut caractere, oameni inteligenţi, în filmele americane? Prima tentaţie va fi să spuneţi ‘nu’. Dar nu-i aşa că cei mai tari criminali în serie ştiu, să zicem, Divina Comedie pe de rost? Personajele acestea inteligente sunt mereu criminali în serie, mereu abjecţi, dorind distrugerea lumii, universului şi a spaţiului în care prostanul emigrat în mijlocul Americii trăieşte? Mereu cînd apucă să vorbească cu reprezentatul acelei lumi stupide, a omului simplu, cu ‘eroul pozitiv’, omul inteligent va ţine întotdeauna o prelegere ‘pe înţelesul tuturor’ de ce lumea trebuie să piară, şi e mereu gata să exemplifice cu citate din trei autori absconşi (Milton, Dante, Dan Brown)

Sau să vedem alţi oameni inteligenţi… ‘the nerds’, inteligenţii autişti, care fie că au balele pînă la genunchi, tîmpiţi de autoerotism, pentru că le lipseşte activitatea sexuală. Sau hackerii inteligenţi care de fapt îşi doresc să fie oameni simpli, dar cineva le cere un ultim lucru… cu pistolul la tîmplă şi prostituata pe… ştiţi voi, dacă aţi văzut Swordfish.

Ce oameni inteligenţi mai există? Nu prea… oricum ar fi, a fi inteligent este un lucru prost, în genere, pentru că a fi inteligent este prea mult. De ce nu te faci… să zicem, jurnalist? sau avocat? să ai vicii normale, ştiţi voi…

Pentru cei care adoră comparaţiile, nu vi se pare o metodă mai bună decît opresiunea bolşevică-comunistă? Nu îi reduci pe proştii ăia cu creier la tăcere?

Să recapitulăm. A fi inteligent e rău. Dacă eşti străin, eşti 100% contra lor. Ca să parafrazez o glumă, americanii ne permit să trăim… chiar dacă suntem răi şi contra lor.

Poate lucrurile nu stau chiar aşa. Nu contează. Ştiţi foarte bine că e o sămînţă mare de adevăr în ce zic aici, şi nu trebuie să merg peste ocean cu toate lucrurile în punguţe ca să îmi dau seama de asta.

Antil next taim.

PS (Later edit): Nu consider că știam ce zic foarte bine pe-atunci. Ce nu înțelegeam eu pe-atunci era că natura inerentă a omului e violentă, iar comerțul este cea mai bună cale pentru a ajunge la pace. Vina americanilor e mult mai mică decît estimasem inițial.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.