Lumea pentru ochii americanilor

Haideți să vă spun o chestie.

M-am săturat.

De la o vreme încoace tot urmăresc filme. Recente. Deci americane. Multe. Multe. Am urmărit pînă acum cîteva săptămîni ‘Enterprise’ – noua serie de Star Trek, cea cu Scott Bakula. Și eu zic că sunt multe de învățat de-acolo.

De exemplu… Ați observat vreodată felul în care americanii privesc străinii? V-ați plimbat vreodată pe stradă, prin Brașov, prin centru, și ați observat felul în care americanii se uită în jurul lor? Cu un pic de teamă, cu un pic de dezamăgire? Uite-i, bă, nu sug sînge, ar zice ei, dar le e teamă că le înțelegem limba, pentru că pînă acum pe unde au folosit-o au cam fost înțeleși.

Sunt privirile dezamăgite ale unor oameni care se așteaptă să ajungă undeva, în epoca de piatră. Aceleași priviri ale oamenilor care trăiesc cu impresia că Dracula e rege în Transylvania și că în România fratele unui personaj din Harry Potter crește dragoni. Românii sunt priviți ca niște curiozități, și nu îmi place să mă privească precum o ciudățenie.

Și încep încet încet să aflu de unde vine treaba. Cum ziceam, să ne întoarcem la ceea ce discutam. Enterprise. Pentru cei care urmăresc serialul: „ați văzut cîte rase întîlnite de Enterprise sunt ‘rele’ și cîte sunt ‘bune’”? Pentru cei care nu-l urmăresc, am și răspunsul: Toți alienii sunt răi. De fapt am obosit urmărind serialul, pentru că deja anticipam fiecare act de trădare și fiecare hoție a alienilor…. Cu excepția alienilor de pe Enterprise, umanizați.

Nu suntem proști. Haide să extrapolăm.

Să presupunem că Enterprise este America, și că spațiul este tot ce nu e America. (și să presupunem că spațiul comunist, sau cine știe ce adversar mai trebuie distrus, orientul mijlociu, este ’the delphic expanse’). Cam cum stă treaba? Păi cam în felul următor: americanii preiau conducerea, fac cele mai tari uniuni, sunt cei mai tari, cei mai inteligenți, cei mai cei dintre toți cei care… bleah. Să mai tăiem din glumă că se îngroașă tare.

Altă chestie… Ați văzut caractere, oameni inteligenți, în filmele americane? Prima tentație va fi să spuneți ’nu’. Dar nu-i așa că cei mai tari criminali în serie știu, să zicem, Divina Comedie pe de rost? Personajele acestea inteligente sunt mereu criminali în serie, mereu abjecți, dorind distrugerea lumii, universului și a spațiului în care prostanul emigrat în mijlocul Americii trăiește? Mereu cînd apucă să vorbească cu reprezentatul acelei lumi stupide, a omului simplu, cu ’eroul pozitiv’, omul inteligent va ține întotdeauna o prelegere ‘pe înțelesul tuturor’ de ce lumea trebuie să piară, și e mereu gata să exemplifice cu citate din trei autori absconși (Milton, Dante, Dan Brown)

Sau să vedem alți oameni inteligenți… ’the nerds’, inteligenții autiști, care fie că au balele pînă la genunchi, tîmpiți de autoerotism, pentru că le lipsește activitatea sexuală. Sau hackerii inteligenți care de fapt își doresc să fie oameni simpli, dar cineva le cere un ultim lucru… cu pistolul la tîmplă și prostituata pe… știți voi, dacă ați văzut Swordfish.

Ce oameni inteligenți mai există? Nu prea… oricum ar fi, a fi inteligent este un lucru prost, în genere, pentru că a fi inteligent este prea mult. De ce nu te faci… să zicem, jurnalist? sau avocat? să ai vicii normale, știți voi…

Pentru cei care adoră comparațiile, nu vi se pare o metodă mai bună decît opresiunea bolșevică-comunistă? Nu îi reduci pe proștii ăia cu creier la tăcere?

Să recapitulăm. A fi inteligent e rău. Dacă ești străin, ești 100% contra lor. Ca să parafrazez o glumă, americanii ne permit să trăim… chiar dacă suntem răi și contra lor.

Poate lucrurile nu stau chiar așa. Nu contează. Știți foarte bine că e o sămînță mare de adevăr în ce zic aici, și nu trebuie să merg peste ocean cu toate lucrurile în punguțe ca să îmi dau seama de asta.

Antil next taim.

PS (Later edit): Nu consider că știam ce zic foarte bine pe-atunci. Ce nu înțelegeam eu pe-atunci era că natura inerentă a omului e violentă, iar comerțul este cea mai bună cale pentru a ajunge la pace. Vina americanilor e mult mai mică decît estimasem inițial.