Lupta politică, faza pe grobianism

Acum două săptămâni, la București, am avut un dialog foarte interesant pe o temă pe care speram că nu o voi mai aborda prea curând pe blog. Încercam să mă țin departe de discuțiile politice, dar invariabil, ajungem acolo, e problema noastră numărul unu – chiar dacă nu ar trebui să fie. Chiar și-așa, stăteam într-o cafenea plină ochi de studente și noi vorbeam politică. Și cel cu care discutam1)aș putea să-i spun numele dar nu cred că e relevant a cui e întrebarea mi-a pus o întrebare la care nu am avut un răspuns prea sigur. Principial știu răspunsul corect, și ăsta e răspunsul pe care l-am dat, dar dacă mă iei la sentiment, la repezeală, nu știu dacă ăsta ar fi răspunsul meu real.

Întrebarea: „Dacă ei încalcă într-una regulile și ne faultează, nu suntem noi cei care pierdem respectând regulile și mergând «ca la carte»?”

E o întrebare bună, și răspunsul corect e cel evident: „dacă noi nu respectăm regulile nu suntem la fel ca ei?”. E vorba de un principiu de bază, dar principiile sunt un lucru complicat într-o Românie în care, ca să-l citez pe Puya din 2008: „Ne place să furăm / De ce ne acuzăm / E românește / Dacă toată lumea o face de ce mai vorbește?”.

Dar cunoaștem principiul, însă cum am renunțat de multă vreme la principii, cum îl aplicăm? Cam greu. Nu foarte bine.

Ultimul exemplu e ce s-a întâmplat ieri în Parlament. Nu numai schimbul de replici dintre Cosette Chichirău și Șerban Nicolae, totuși, ci toată mascarada, toată hărțuirea, tot efortul pe care îl depune PSD pentru a-și face scăpați infractorii. De la tăieri de microfoane la accelerat proceduri și, mai nou, încercarea de schimbare a procedurilor Camerelor pentru a se asigura că modificarea legilor justiției se face indiferent de existența opoziției.

Sergiu îmi ridică o problemă morală foarte interesantă – Sergiu plasându-se recent foarte des ca avocat al cauzelor dubioase. În cazul ăsta explică de ce Chichirău nu a respectat regulile jocului, și deci ea fiind prima care a fost prinsă „în offside”. Susține el că Șerban Nicolae o fi fost grobian dar ia uite cum aia îl acuză de chestii fără dovezi! Tehnic vorbind, Chichirău nu spune chestii nedovedibile, poza respectivă surprinzându-l ca șoferul unui interlop dovedit2)Cătălin Voicu parte dintr-un grup infracțional organizat. Acuzele de hoție și penalitate sunt făcute la adresa parlamentului, în mare parte același Parlament care a primit titlul de grupul infracțional al anului 2014, parcă. Dar cumva sentimentul lui Sergiu e că doamna de la USR îl stresează un pic cam tare pe domn, și deci lucrează prea tare la sentiment.

În mod normal ar avea dreptate. Ce face Cosette Chichirău e neprincipial, însă la momentul în care se întâmplă acel dialog principialitatea e aruncată deja pe fereastră de un parlament care vrea să scape de pezevenghii ăia scandalagii. Răspunsul lui Șerban Nicolae vine natural în zona grobiană. Ca o țară care a avut un președinte suspendat pentru că a folosit sintagma „țigancă împuțită”, cel puțin în teorie Șerban Nicolae ar trebui dat afară din Parlament. Dar de fapt nu despre asta doream să vorbesc.

Că, la modul cât se poate de serios, faza pe grobianism a început acum mult mai multă vreme. Acesta e doar un episod – avem episoadele parlamentarilor amenințați cu bătaia de PSDiști, avem episodul OUG13. Avem nenumărate acte de sfidare din partea celor care au preluat conducerea. Ce mă miră e cât de ușor acceptăm situația curentă. Cât de ușor le acceptăm ieșirile grobiene (Șerban Nicolae nu e la prima, și nu e singurul). Dacă e să ne reîntoarcem la principii, ăsta e unul pe care și ei ar putea să-l enunțe – dar care e greu de respectat în realitate.

Singurul lucru care s-a schimbat acum este că opoziția a decis, în sfârșit, timid, să accepte mănușa ce i-a lovit în figură, și să răspundă cu aceleași arme.

Sunt însă mult în urmă. La televiziuni se face mișto de „tefelei”, de soroșiști, se fac mituri despre cum #rezist este o grupare infracțională ce prezintă pericol la adresa siguranței naționale. Mai lipsește să ni se explice cum se găsesc droguri și arme la usereu, că la penețeu nu se mai poate (drogurile din ’90 le-a consumat Aurelian Pavelescu, șeful PNȚCD, care delira după un text ultradelirant de-al lui Paul Hitter). Ce zic este că deja s-a stabilit tonul discuției. S-a dat verde la grobianism.

Ce mă îngrijorează e că mai mult ca niciodată România se simte ca la 1936. Și nu pot decât să admir curajul unor oameni ca Dragnea, Firea sau Nicolae, nu-i sperie un pic gândul poporul român are genele necesare pentru mișcări precum cea legionară, și insistă să irite populația cu minciuni și furtișaguri. Nu-i sperie nici imboldul „vă vedem” (pe mine ăla m-ar speria cel mai tare). Singurul care se pregătește e Mirel Paladă, el fiind ariergarda pentru următorul val, faza pe pumni. Măcar USR-ul poate justifica, totuși, că primul pumn a fost primit de Goțiu.

Nu am o concluzie bună. Nu mai există eleganță în trânta asta inegală. PSD-ul e încă siderat că ăia mici și scandalagii chiar pot să-i încurce un pic. Dacă lucrurile nu ar fi cu bătaie3)hehe, see what I did there? pe termen lunga atunci aș zice că e nasol ce face USR-ul. Dar trebuie să acceptăm că și în Star Wars, alianța rebelă a furat planurile, a distrus lucrări de infrastructură cu sute de mii de oameni omorâți în spațiu. Și că după ce s-a distrus tot, tot imperiul a rămas la conducere.

Dar noi ne uităm la filme și nu pricepem nimic. Așa că nu, nu am soluții, nici concluzii. Doar scriu ce se-ntâmplă, ca să nu uit. Și să zic, de exemplu, că Sergiu n-are dreptate.

Măcar nu era îmbrăcată în verde.

NOTES   [ + ]

1. aș putea să-i spun numele dar nu cred că e relevant a cui e întrebarea
2. Cătălin Voicu
3. hehe, see what I did there?

9 Replies to “Lupta politică, faza pe grobianism”

 1. cristina

  Cred ca acum asistam pasivi la instaurarea unei noi dictaturi.
  Ciudat este ca eu nu pricep, totusi, care este eficienta protestelor de strada. Stiu ca in ianuarie au avut efect, dar aia nu cred ca s-au oprit pentru ca strada #rezista. Cred ca li s-a spus din alta parte sa se opreasca si s-o faca mai cu perdea, ulterior. Cam asta se intampla acum. Credeti ca le mai pasa lor ca strada #rezista? Eu as zice ca nu. Normal, nici sa nu iesim nu e o solutie, dar mi se pare inuman, pe frigul asta, sa stai cu orele, seara de seara, sa aperi ce? De cine? In realitate, de cine?
  Grobianismul se inscrie in tendinta pe care au luat-o lucrurile de multi ani incoace, de cand valoarea ti-o da banul, smecheria, muschii.
  Acum se fierbe mamaliga la foc mocnit. Daca se mai fierbe mult, o sa iasa o mamaliga arsa, facuta scrum.

 2. krossfire

  O sa fie distractiv cand o sa apara gruparile paramilitare ”necesare” pentru protectia diverselor partide. Nu de alta, dar vad ca cei de la putere deja folosesc interlopi pentru paza si protectie.

 3. George Damian

  Nu pot să spun decât că pe la 1900 chestiuni de genul acesta, insulte și calomnii, se rezolvau elegant, cu un duel la 6 dimineața pe hipodrom, acolo unde acum se ține Gaudeamus.

 4. Nautilus

  Zice un băetzaş mai experimentat în treburi nasoale: când un şef politic declară război unei categorii sociale din rândul poporului, treaba asta se lasă cu moarte de om, cam ca la 1965 sau 1991 dacă eşti american. Fiindcă ar putea fi ca la 1929, 1933 sau 1948 pentru unul care e român. Dar până la asta se poate găsi o soluție politică înainte de a se trage primul glonț, cum ar fi zis Generalul Clausewitz
  Numai că soluția politică presupune şi ea nişte capete sparte, mai puține. Coarda prea întinsă se mai şi rupe.

  (Contraexemplu: Obama şi ai lui au făcut 2 prostii uriaşe în politica externă. Au păgubit şi insultat aliatul tradițional Israel. Acum, când Trumpălău vrea să pună lucrurile pe traseul lor firesc, vor cădea nişte capete.)

 5. Nautilus

  Zice un redneck american care se uitase la prea multe westerne: dacă doi şefi politici (voia să spună Trump şi Kim) vor să se bată, să se dueleze ei între ei, fără să implice oameni nevinovați.

  Cu mica precizare că Trumpălău, pe vremea când era mult mai tânăr şi mai puțin gras, juca destul de bine baseball. Adică, dacă s-ar duela cu bâtele, şi-ar folosi experiența şi l-ar face arşice pe Piticul Gras al coreenilor.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.