Mădălina Pavăl și dorul

În ultima lună am petrecut mai mult timp ascultând mai multă muzică de inspirație folclorică decât credeam că pot. Și principalul vinovat este Mădălina Pavăl, care m-a fascinat cu cele trei piese pe care le are cu cei de la Subcarpați, după care am căutat să văd ce altceva mai face. Și am dat peste acest concert pe care l-a ținut la o terasă din București, „J’ai bistrot”, concert pe care l-am ascultat de mai multe ori decât îmi e comod să recunosc.

Aveți aici o oră întreagă de hip-hop fuzionat cu folclor

Și de-acolo i-am vânat contul de youtube tot așteptând să apară albumul mult-promis, de care vorbește prin toate interviurile; și a apărut cumva. E greu să-ți dai seama în zilele astea pentru că lucrurile nu mai sunt date așa foarte în clar, dar oricum ar fi, iată și albumul, lansat, cândva zilele trecute:

Albumul Mădălinei e despre dor, pe care ea îl consideră leit-motivul folclorului românesc. Din câte am înțeles, muzica e inspirată și din niște partituri vechi de pe vremea lui Pann, dar nu prea am unde să verific informația asta, așa că o dau așa, ca idee și inspirație, poate e, poate nu e.


9 Replies to “Mădălina Pavăl și dorul”

 1. eftimie

  Cred că partiturile lui Pann se găsesc la muzeu, dar le găsești și pe internet. Ce etno-fanii nu știu e că Pann scria îndeosebi muzică clasică, de inspirație religioasă, chiar și imnul e un cântec religios adaptat. Melodiile alea sunt super-complexe. Ce face Mădălina sunt niște interpretări personale ale unor melodii populare destul de cunoscute, unele dintre ele nici măcar din România, dar sună cumva așa ca și cum ar fi.

 2. eftimie

  Dar, vestea bună e că poate citi partituri de-asta fără teologie (https://i.ytimg.com/vi/MTad2O5HvsU/maxresdefault.jpg). Aș zice că Dor de dor e inspirată din „Pe mine ce m-a mâncat” dar e mișto să asculți și varianta originală să vezi ce extracție „low energy” a reușit să scoată Paval din ea. Vestea bună e că afirmația ei m-a făcut să ascult niște de-astea vechi de-ale lui Anton Pann, ceea ce bine, că omul mai știa una-alta.

 3. Dragoș Iorgulescu

  Da, Mădălina face lucruri faine, am dat și eu cu urechea de materialele postate de ea, în repetate rânduri. Nu știam despre album, așa că mulțam de pont.

  Legat de melodiile lui Pann, există o carte pe nume “Spitalul Amorului” ce a fost reeditată de editura Compania ( nu știu dacă o mai au, eu am luat-o acum vreo doi ani). Cartea mai poate fi găsită prin anticariate sub numele “Cântătorul dorului”. Cartea conține 174 de cântece, cu partitură și versuri. Partiturile pot fi ușor transpuse în tabulaturi pentru chitară, folosind unul dintre multele softulețe disponibile azi (lucru util dacă nu te descurci cu teoria muzicală dar vrei să zdrăngăni măcar linia melodică la chitară, pentru relaxare sau binedispunere).

  Originalul era în notație psaltică și cu versurile scrise cu alfabetul chirilic (normal, luând în calcul perioada).

  Merită, măcar pentru versuri și niscaiva informații istorice presărate pe acolo.

  Hai noroc și la mulți ani!

 4. Dragoș Iorgulescu

  Și da, Pann se inspira mult din religie, poate și pentru că era implicat prin activități bisericești și, totodată, profesor de muzică bizantină (astea cam merg mână în mână).

  Merită citit despre om, născut în Sliven (Bulgaria) și fiu de căldărar.

 5. Dorin Lazăr

  @eftimie Mie îmi place low-energy-ul ăsta al lui Pavăl; dar într-adevăr, varianta originală merită ascultată, acum am dat un play la clipul de unde ai luat screenshot-ul și sună bine de tot. Nu mă miră inspirația bisericească, dar inspirația bisericească e complexă, pentru că nu tot ce e biserică e despre prozelitism religios.

 6. Dorin Lazăr

  Caut să mă reconectez un pic cu alfabetul chirilic; o să-mi fac timp cândva anul ăsta să reînvăț alfabetul, și să citesc un pic mai mult în el. Poate o să-mi fie util un pic mai încolo, cine știe?

 7. krossfire

  Anton Pann se inspira poate puțin cam mult și din alți compozitori (nu că i-aș nega vreun merit, că doar muzeul lui memorial e în orașul meu natal).

  Altfel, legat de Mădălina: Înțeleg că și tu ai cumpărat individual piesele (ălea șapte sau câte a lansat)?

 8. krossfire

  De asemenea, ar fi dragut sa-i faca cineva rost fetei de un compozitor fain sau macar de un textier. Imi place maxim vocea ei si “low energy-ul” ala despre care vorbiti, dar cele 12 cuvinte care-i alcatuiesc discografia devin obositoare la o a treia ascultare 🙂

 9. Dorin Lazăr

  Nu i-am cumpărat piesele, le am pe Google Play Music. Sunt un pic reluctant cu cumpărat muzică pe digital, încă nu am o soluție acceptabilă, și cum piesele sunt pe GPM prefer să-i dau câteva frânturi de cent la fiecare ascultare. Cât despre versurile nu foarte avansate, da, sper că urmează să colaboreze cu cineva care s-o ajute să crească și pe partea asta. Altfel, măcar știi că ești în temă, poate pentru următorul album schimbă cuvintele și o fi mai bine.

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.