MAGAricii mărșăluiesc spre victorie
MAGA nu este Meta-Amazon-Google-Apple, așa cum și-ar dori companiile din tech, dar nu e nici departe. O să folosesc MAGA ca prescurtare pentru regimul oligarhic care a pus mâna în sfârșit pe putere - care nu este Trump, Vance, sau Elon Musk, pentru că știm cam ce poate fiecare din ei și e evident că sunt depășiți de rolurile pe care le-au primit. MAGA e o prescurtare pentru elita americană construită în jurul corupției evanghelice americane (știți voi, ăia cu megachurches, trad-wifes, „Isus e un pămpălău”, „socialismul e dușmanul”, masculinitate, război, sclavagism, sexism, rasism, anti-LGBTQ, breeding-kinks) care într-o vreme avusese o contrabalanță în noile averi pornite din zona de tech/venture-capital. Construită pe diversitate și incluziune, supremația tehnologică americană a descoperit că a ajuns la limita pe care inovația le-o poate aduce și de ceva vreme și-au investit banii în „escrocheria viitorului” - care o vreme a fost cripto-monedele, și acum este AI, o iterație spectaculoasă dar ineficientă la nivelul de cost/productivitate.
Tradiționalism, tehnologie, bani
Băieții cu bani, așadar, au început să-și caute protecția în politic. Nu o să intru în detaliu despre Peter Thiel, obsesia de viață veșnică și felul în care temerile lui se aliniază cu oferta MAGA. O să spun doar că e o realiniere la anii ‘80, anii Reagan, când complexul tehnologic, complexul militar și complexul religios s-au coalizat pentru a construi o nouă elită care și-a spart banii în anii ‘90 pe prostii. Dot-com boom-ul și apoi 9/11 a fost o trezire bruscă din visarea acelei elite. Zona tehnologică s-a reînnoit prin marile falimente din crash-ul dot-comurilor, complexul militar a fost supra-finanțat ca urmare a 9/11, și complexul religios și-a diluat puterea printr-un tradiționalism excesiv care l-a ținut departe de noile tehnologii.
Tradiționalismul a sucombat rapid datorită unui influx masiv de oameni noi. Complexul tehnologic american a angajat în prostie oameni din afara SUA (unde doar cei mai bogați sau cei extrem de buni își permit o educație decentă). Programul H-1B a fost folosit la maximum, cu un boom între 2000 și 2003 când programul a fost limitat la 195.000 de vize noi în fiecare an, după care redus la 85.000 cu cam 20.000 peste limita aprobată „datorită unor condiții speciale”. Tech-ul american a fost construit pe această viză care a fost un brain-drain dinspre restul lumii înspre SUA, asigurându-i supremația intelectuală. 3.25 milioane de oameni din 1995, cam 1% din populația americană este importată prin programul H-1B, lucrători de elită bogați, și deci influenți. Mai adaugă la asta 15 milioane (câți emigranți ilegali spune Trump că are), și afli cam cine muncește în SUA.
Este normal că tradiționalismul american a avut de suferit în perioada asta. Iau numai organizația Promise Keepers, o organizație construită de un antrenor american de fotbal de-ăla de se joacă cu mâna. Bill McCartney a fost îngrozit de faptul că fiica lui a făcut sex fără știrea lui, și a considerat că a eșuat așa că a pornit o organizație care să strângă toți bărbații care să își promită că mențin virginitatea fiicelor sau ceva de genul - în anii ‘90 organizația Promise Keepers a strâns sute de mii de bărbați în evenimente pe stadioane în care oamenii promiteau, bănuiesc, că nu le lasă pe fiicele lor să facă sex; ca orice organizație de genul ăsta a implodat datorită creșterii excesive sub propria greutate. Cel mai mare eveniment a fost „Stand in the Gap” în 4 octombrie 1997, unde s-au strâns între 6-800.000 de oameni dacă întrebi Wikipedia și 3 milioane dacă întrebi pe YouTube. Anii 2000 însă au băgat aproape de faliment organizația, pentru că oamenii s-au cam plictisit de cântat pe stadioane și păzit integritatea sexuală a fiicelor. În anii ‘20 însă integritatea himenului fiicelor a redevenit importantă mai ales în Texas, unde PK a strâns din nou 50.000 de oameni în 2020 chiar înainte de pandemie.
Zona tech, cu import masiv de oameni, nu a fost prea tentată de genul ăsta de măscări pe stadioane - până când nu au început să se stabilească în SUA, să ia cetățenia americană și să adopte visul american. O să explic un pic mai încolo ce e cu visul american, dar ideea e că nu te naști conservator ci devii conservator pe măsură ce acumulezi mai mult, înaintezi în vârstă și îți e din ce în ce mai teamă de moarte.
Vorbind despre asta, salut Peter Thiel! Băiatul are un profil de băiat de stânga, fan de diversitate și de progres tehnologic. Omul e un pic obsedat de ideea asta că la un moment dat va muri și un pic obsedat de bani. De-asta e primul care a cotit-o conservator - susținându-l încă de la primele alegeri pe Trump. Celorlalți le-a luat un pic mai mult dar sunt cu toții la vârsta primelor vești proaste de la doctor (în fond, sunt singurii care își mai permit să meargă la doctor în SUA) și vârsta la care himenul fiicelor lor e în pericol. Mai mult, valul de progres tehnologic care a pornit în anii ‘80 a atins niște limite fizice, și odată cu atingerea acelor limite fizice s-a atins limita progresului social care s-a putut alipi acestui trend. Este momentul ca averile enorme făcute de pe urma progresului tehnologic să se gentrifice. Să se conserve. Și cine are soluția pentru „conservatorism” și „viață veșnică”? Protestantismul evanghelic american, desigur.
Misionarismul evanghelic american nu s-a încheiat niciodată. Chiar dacă în regim de avarie, semințele au fost puse din timp - inclusiv în România prin diverse organizații confesionale care au dus în cele din urmă la mișcarea pseudo-grassroots „Coaliția pentru Familie”. Prima penetrare a evanghelismului american în politica românească a fost referendumul „pentru familie”, obsedat de orificiul folosit în timpul actului sexual dintre soți. Dacă prima încercare de viol din partea a ceea ce va deveni MAGA a eșuat, România nu mai e virgină din punctul acela de vedere - semințele au fost plantate și erezia americană a încețoșat până și mintea reprezentantului BOR, Vasile Bănescu, care tuna ideologia MAGA de la megafonul BOR, hrănind nebunia care avea să vină peste noi. Acum, Bănescu s-a trezit când a înțeles din ce intoxicare făcea parte. Prea târziu, însă, munca lui a fost extrem de utilă, mulțumim Bănescu, pa.
În fine, ideea e că reorientarea ideologică a companiilor de tech s-a întâmplat treptat. Misionariatul evanghelic american este o chestie care doar asta lucrează - e susținut din donații de ceea ce a devenit deja o cohortă de milioane de americani și baieții practic trăiesc din a răspândi propagandă. Normal că stăpânesc toate mijloacele de propagandă recente. Normal că au pus presiune pe niște lache flaușați ca Zuckerberg. Și au toate avantajele de partea lor: dacă pierd alegerile sau influența asupra omului de la conducere profită de pe urma progresului economic, dacă câștigă alegerile pot să distrugă societatea după bunul plac și să o rearanjeze cum își doresc, e ok, repară ăia de după ei, dar ei își fac damblaua. În ambele situații organizația lor prosperă. Ah, îți opune rezistență Zuckerberg în 2012? Stai să-l vezi cum vine să pupe poala lui Trump în 2025!
Evident, treaba asta funcționează doar când ai alții care să lucreze pentru ei. Coincidența face că printre ideile importante pe care băieții de la butoanele de propagandă o fac este să susțină că oamenii trebuie să facă bani și să dea bani la biserică, cele două lucruri care sigur că tâmpesc oamenii dar ce contează? Profit! În fond, religia nu o să moară nici când lumea trece printr-o tragedie de dimensiuni apocaliptice, ei sunt tot timpul în siguranță. Oamenii ăștia lucrează la win-win, sunt imbatabili. Singura problemă e că tu, ăla care pui botul la propaganda lor, cel mai probabil ești printre ăia care trebuie să muncească din greu să facă bani ca să-i dea înapoi la băieții deștepți.
De-aici și războiul cu „socialismul”. Socialismul (foarte des confundat cu comunismul) e periculos pentru că poate face un sistem economic bine izolat de influența lor. Nu vreau să sugerez că de-acolo a început și căderea lui Ceaușescu, dar uneori începi să-ți pui întrebări, și să îți dai seama că singurul regim cripto-comunist care încă rezistă a înlocuit religia de stat cu cultul conducătorului. În fine. Nu înaintăm și pe direcția asta. Sunt prea multe deodată.
Visul American
O să mai fac o paranteză pentru a explica un pic „Visul american”, și legătura lui cu evanghelicii, cu rasismul și alte chestii similare. În teorie, visul american e acela al mobilității pe scara socială, prin care prin muncă susținută vei ajunge să obții ceea ce îți dorești. Evident, e pistol cu apă, munca e un ingredient necesar dar ajută foarte mult să nu fie munca ta și să fie munca altora, o chestiune înțeleasă de la primul transport de sclavi din Africa către America. Dar e mai important ce anume îți dorești.
Și e momentul în care vorbim despre Levittowns. Un antreprenor din zona construcțiilor de case s-a întors după al doilea război mondial din Marina americană cu niște idei legate de cum poți construi ieftin și rapid lucruri. Știți casele alea din filme care se dărâmă la prima pală de vânt, alea construite din carton? Ei bine, Levitt s-a prins că ăsta e viitorul - că tot americanul vrea și el o casă pe pământ și undeva departe de negri, dacă se poate, așa că a început să cumpere pământ în suburbii și să facă case de carton care să arate frumos. Visul american, ăla cu mobilitatea socială, a fost pus în aplicare pentru a promova genul ăsta de ideal - o casă de-asta de carton, cu o bucătărie mobilată bine cât să fie confortabilă perioada de detenție pe viață a femeii. Rezultatul sunt cele mai atroce cartiere, depersonalizate (vă povestește Roxana mai multe). Genul ăsta de suburbii au garantat că centrele orașelor americane rămân pradă sărăciei, mutând bogăția în suburbii, legând oamenii de mașini (deci crescând vânzările industriei constructoare de mașini), și omorând orice idee de centre comunitare, altele decât, yeah, ați ghicit, bisericile. De-asta pentru o slugă ca Simion orașul de 15 minute e un coșmar, pentru că ăla zice că în 15 minute de mers pe jos să ajungi într-un mall, un centru comunitar, un centru social, îți poți face cumpărăturile și ai și un parc unde să te întâlnești cu prietenii sau să-ți plimbi copiii. Ideologia evanghelică zice că de mers pe jos mergi într-un singur loc, la biserică, în rest, mergi cu mașina. În rest, oamenii trebuie să se izoleze în casă, și să vorbească cel mult cu vecinul din stânga și din dreapta. Simion e doar o unealtă, el habar n-are de ce e contra orașului de 15 minute, dar știe că să urle contra ei îi dă acces la mașina de propagandă evanghelică, deci zice ce i se dictează.
Visul American este, la o primă reevaluare, ideea că faci suficient de mulți bani după care te izolezi de restul lumii și stai ca un dragon pe ce ai acumulat, când ești pe moarte mai ieși la biserică și-atât. MAGA își trăiește, așadar, visul american: simte că a ajuns la o saturație cu cât poate face din muncă cinstită, acum a mai rămas doar cu ochii pe niște proprietăți pe care ar dori să le exploateze, gen Groenlanda și Ucraina, că sunt buni niște sclavi pe lângă casă să-ți dea ce-ți trebuie, dar în principiu crede că dacă se întoarce în suburbia ei totul va fi ok pentru ea.
Cine e Vance ăsta, dom’le?
Dacă îi citești pe ăștia care au pus botul la autoerotismul meninist (no homo!) ai impresia că DJ Vance e un zeu printre oameni care vine să aplice pedeapsa divină pentru că nu am fost cuminți și am crezut într-o societate care nu se bazează pe exploatarea populației vulnerabile. Dar dacă vreți să aflați cine e Vance, vă zic eu.
Tipul e un băiat ambițios, care a învățat bine la școală și a profitat de diverse programe sociale care l-au adus în poziția privilegiată de a căra servieta unui senator. Când l-a văzut ce slugă bună este Peter Thiel a pus ochii pe el, și l-a convins să scrie o carte. Omul o publică în 2016 ca parte din ascensiunea politică spre poziția de senator. În ea, el explică cum e cu sărăcia în Appalachia, o zonă săracă pentru că, zice el, oamenii sunt leneși și nu muncesc. Cum știe el asta? Păi el știe pentru că a văzut un tip leneș care a fost dat afară de la muncă. Serios, ăsta e argumentul lui. Ah, v-am zis că legătura cu Appalachia este că bunică-sa a trăit o vreme acolo? Nu v-am zis, nu? Hahahaha. Băiatul a crescut în Ohio, nu prea are legătură cu Appalachia, e ca și cum v-aș povesti eu despre sărăcia din Teleorman după ce am fost odată la Ideo Ideis. Apropos, nu dați banii pe cartea lui, dar luați exemplul de la celălalt produs Peter Thiel, Zuckerberg. Sunt sigur că o să vă descurcați.
După ce a plimbat servieta senatorului, a făcut un turneu populist prin zona săracă a Americii unde și-a dat seama că manipularea e mult mai facilă pentru că spre deosebire de el, oamenii de-acolo nu reușesc să profite de pe urma acelorași programe sociale. Un individ crescut prin programe sociale care ajunge să urască programele sociale pentru că eșuează acolo unde nu ajung? Oh, ce ciudat. În fine. Să lăsăm aceste gânduri în pace.
Este clar că Vance este depășit de poziția pe care a ajuns. Propaganda deșănțată l-a propulsat într-o poziție în care nu face față, omul vorbește din fund mai tot timpul. Este ferm convins că aura protecției puterii SUA îl va proteja și pe el, fără să-și dea seama că el e papagalul care o să pice al doilea (primul o să fie Musk). Ca un călător din viitor vă zic că va fi un redemption-arc extraordinar pentru Vance, mult mai spectaculos ca în cazul lui Pence. Dacă Pence a reușit să se reabiliteze foarte vag după ce s-a opus loviturii de stat a lui Trump, Vance o să fie nazistul de la Nürnberg care ține un discurs emoționant despre cum merită pedeapsa pe care o primește și va sări spectaculos în ștreang. Emoționant, o să se scrie elegii despre el.
Teoretic, Vance ne zice lucruri importante. Aparent, ne reclamă corupția curții constituționale, ceea ce e corect, știm și noi asta, că nu suntem proști. După care ne zice că nu avem aceleași valori. Idee pe care oricine mai puțin proștii de serviciu o primesc râzând cu gura până la urechi. Vorbim despre o țară care îl are în Curtea Supremă pe Clarence Thomas, să ne-nțelegem. Vance, copile, știm că tre’ să băgăm mai multă corupție, facem și noi tot posibilul, nu trebuie să ni-l bagi tu pe gât pe Georgescu.
Valoarea cuvântului american
Dar Vance a venit în Europa să spună clar și răspicat un singur lucru: cuvântul Americii nu mai valorează nici hârtia pe care e scris. Bănuiam deja asta din campania pro-Putin făcută de conservatorii americani, dar odată cu Biden a dispărut ultimul președinte care a înțeles că trebuie să respecte angajamentele luate de SUA ca națiune chiar dacă e incomod. Sfârșitul politicii externe bipartizane i se spune. Acest bipartizanat în politica externă era liantul care a menținut SUA ca etalon global pentru consecvență politică în ciuda alternanței la guvernare. În ciuda alternanței (apropo de valori comune, v-am zis că SUA are două partide politice, numite „Cei mai corupți” și „Cei și mai corupți”? Nu? Ok) SUA și-a menținut consecvent politica externă, fără revoluții majore, fiind predictibilă din punct de vedere economic și politic. Asta a permis programe economice de exploatare colaborare economică pe termen lung a regiunilor sărace și vulnerabile din lume, regiuni ca sudul Asiei, asigurându-se că emanciparea lor se face în slujba intereselor economice americane.
Vance vine însă să ne zică că treaba asta s-a terminat, în timp ce Trump ne anunță că își dorește un imperiu colonialist de secol XIX, pentru că atâta îl duce capul. Vance e mesagerul, sluga, Trump este prostul-in-chief. Vreau să vă uitați la poza asta.

Trump semnând un decret oarecare
Cine e cel mai important personaj? Vă zic eu. Îl vedeți pe chelnerul ăla cu meniul din spate? Ăla e băiatul. El e mai important decât Trump în poza asta, el îi aduce hotărârile consiliului malefic care regizează toată această bâlbâială politică. Chelnerul ăla e mai important decât Trump, pentru că el și oamenii lui fac meniul. V-am mai zis de ei, le zice Project 2025, măcar public.
Dar ce e important e că băieții ăia din spate au de gând să rescrie complet poziția SUA. De-asta l-au trimis pe Vance să zică, că el e prostanul din față, sluga de serviciu, și l-au trimis să spună că practic SUA nu își va mai ține angajamentele pe care și le-a luat, nici măcar chestii precum memorandumul de la Budapesta. Știți voi, documentul ăla pe care l-a semnat cu UK și Rusia prin care garantau integritatea teritorială a Ucrainei. Trump a anunțat pe partea cealaltă că garanțiile SUA se cumpără pe bani frumoși, minerale de 500 de miliarde de dolari. Doar Keir Starmer mai înțelege că cineva trebuie să și respecte înțelegerile semnate de înaintașii lui, dar să vedem cât va putea să facă asta.
Este just, este corect ce face SUA? Nu, dar până la urmă ce face SUA e ce face SUA. Deja trebuie să ne luăm adio de la SUA ca lider mondial, singurii care puteau să bată SUA sunt chiar SUA, și iată că au început s-o facă mai spectaculos decât oricine până acum.
Concluzii
Am scris mult, dar putem să rezumăm pe scurt. MAGA și-a dat arama pe față - cu iterația curentă de progres tehnologic extenuată, fără „o nouă frontieră” de cucerit, America face ultimul pariu pe AI și se retrage ca dragonul în propria casă de carton din suburbie, nu înainte de a se comporta ca un imperiu colonial. Moral, își justifică alegerea prin meninism și alte idei furate din secolul XIX - idealul spre care se întoarce și Trump nu doar declarativ, dar și legislativ. Încearcă să colonizeze restul lumii cu arma cu care a parazitat America, propaganda eretică evanghelică. Deocamdată are un succes nesperat, motiv pentru care MAGA arde multe etape forțându-și ideologia în țări ca România sau Germania. România pare vulnerabilă acum, Germania la fel. S-ar putea să afle americanii că lucrurile nu stau chiar așa. Chiar dacă răspunsul, cel puțin în România, pare firav. Merz însă a înțeles mai bine ce are de făcut în Germania, și viitorul cancelar pare că își dorește să readucă conducerea Europei în cancelaria germană.
Pentru România veștile nu sunt bune, dar nu e ca și cum un alcoolic care nu s-a lăsat de băutură poate aștepta vești bune despre o vindecare miraculoasă a cirozei. Georgescu este sprijinit ideologic de cercurile evanghelice care sunt foarte bine infiltrate în majoritatea partidelor politice românești. Dar nu e suficient, și de-asta Vance a venit să îl sprijine în mod direct - pentru că fără sprijinul noii ordini mondiale pe care vrea s-o impună MAGA, Georgescu nu are șansă decât la un loc doi care să fie suficient de puternic cât să sperie societatea civilă. Pentru ca Noua Ordine Mondială să se impună, Georgescu trebuie să iasă președinte, ăsta e pariul pe care îl pune MAGA prin Vance.
Știți ce mă amuză? Felul în care pentru a contracara o conspirație inexistentă, „soroșistă”, răspunsul este să creeze exact genul de organizație lugubră care vrea să controleze societatea pe care magaricii trumpiști au folosit-o pe post de sperietoare. Asta nu mai e o nietzshchiană privire înspre abis, ci doar o machiaveliană prostire a marilor mase care doresc să-și păstreze privilegiile și potențialele câștiguri intacte.
Mai mult ca niciodată, singura salvare a României este Uniunea Europeană. O să-l citez pe Gigi Becali, și o să zic că „Europa e familie”. Restul citatului arată că Becali e cel mai abil politician român de la Băsescu încoace, și încep să cred că e singurul om capabil să scape România din ghearele cultului MAGAricilor.