Mândrie națională fără diacritice

Ați văzut că toți oamenii ăia mândri că sunt români scriu fără diacritice? Probabil sunt atât de mândri că sunt români că au ajuns să scrie în grabă, amețiți de parfumul deosebit al limbii române care trăiește ca și poporul român în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Victor Ponta mandru
Suntem mandri ca suntem romani. Nu români. Romani. Din Roma. Sau poate chiar suntem roma.

În schimb veneticul fără copii, acel zmeu al zgripțuroaicei care vrea să fure țara și să le-o dea nemților, păgânul scrie în românește:

Klaus Iohannis mândru

Bine, păgânul scrie și alte lucruri decât valahul mândru (mă scuzați, “mandru”) că e ce e. Da, știu, și Monica Macovei scrie cu diacritice, dar nu despre asta e vorba. Nu mă bag să fac politică în campania electorală, ci doar să vă pun în gardă în legătură cu cât de găunoase sunt bătăile în piept patriotice. Pentru asta urmăriți următorul clip:

Am remarcat asta în momentul în care Alex Mihăileanu a dat acest clip pe net. Cyprien Iov, sau, mai bine zis, Ciprian Iov e un vlogger francez de origine română. Omul s-a născut în România (probabil, nu sunt 100% sigur) din părinți români (evident), și după ce i-a dat Alex share la clip probabil că o să fie cerut înapoi de către națiunea românească. Un exemplu de comentariu:

Nu prea mi s-a parut ca ai fi mandru ca esti roman. Nu inteleg de ce. Doar esti roman ci nu rrom. Eu te respectam pentru ca esti roman si ai ajuns departe cu canalul pe youtube, dar nu prea mi-a placut reactia ta vis-a-vis de faptul ca esti roman. Oricum, bafta in continuare.

Ceea ce e fantastic, dar cât de mândru să fii român poți fi când nici măcar nu scrii corect în românește ceea ce scrii? Pentru voi am numărat 11 cuvinte masacrate de românul mândru. Dar greșeala numărul 12 e cea mai gravă: greșeala de gândire că dacă un spermatozoid a fertilizat un ovul în teritoriul românesc putem să cerem absolut orice de la rezultat, pentru că a fost binecuvântat de prezența în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Revin însă la ce e mai important. Vrei să spui ceva? Spune-o în românește. Vrei să scrii ceva? Scrie ceea ce vrei să spui, nu ceva pe-acolo. Problema diacriticelor de limba română pe tastatură e rezolvată de ceva vreme; în curând poate o să vă povestesc mai multe despre proiectul legat de o tastatură românească corectă, proiect pornit de Cristi Adam care poate chiar că o să ajungă la fructificare. Dar în momentul în care te pretinzi mare amator de românism, iubitor de limbă română, ființă mândră că e română, zi-o cu diacritice.

Un neamț protestant o face, în schimb românul verde nu. De ce? Te las pe tine să duci gândul mai departe.


34 Replies to “Mândrie națională fără diacritice”

 1. Alex

  Cyprien,e nascut aici, in Franta, parintii lui sunt romani, iar ca multi alti romani au uitat brusc sa vorbeasca limba romana odata ce s-au instalat aici…..

 2. Dorin Lazăr

  Foarte bine, treaba lor, alegerea lor. Foarte mulți români uită limba română încă din România. Oricum, nu e nimic de reproșat lui Cyprien, pentru că nu e o alegere pe care el a făcut-o.

 3. Cristian Silaghi

  Pe mine cel mai mult mă disperă să văd străini care vorbesc româna incorect, tocmai din obişnuinţa românului de a practica scrierea fără diacritice, care după părerea lui, este de asemenea corectă. Să omiţi 5 litere ale alfabetului românesc reflectă scriere corectă (după logica multora). E chiar sadism curat.

 4. Tib

  Nu inteleg de unde atata dragoste pentru Romania si diacritice. In alte tari usor, usor se face trecerea la limba engleza, de ex. in Olanda si Suedia, acolo multi vorbesc in engleza de poti jura ca sunt vorbitori nativi. Filmele, serialele, blog-uri, forum-uri, documentatii, toate de top se gasesc pe internet in engleza…

  Traiasca New World Order si globalizarea limbii engleze 🙂

 5. Daniela Bojincă - Pishky

  Foarte bun articolul tău. L-am găsit distribuit pe Facebook și tare mă bucur de asta.
  Și eu încerc să explic lumii că limba română pe care o vorbesc ei, fără diacritice, nu este de fapt limba română. Dar nu prea am cu cine. Nu vrea nimeni să mă înțeleagă că, în limba noastră, cuvintele au diacritice și că, conform DEX-ului, cuvintele fără diacritice nu există.
  Mă bucur tare mult să văd că mai sunt oameni pe aceeași lungime de undă cu mine. Chiar voiam să scriu și eu un articol despre diacritice și importanța folosirii lor în vorbirea corectă a limbii materne. Și am să-l scriu. Curând. Articolul ăsta m-a îndemnat și mai tare să o fac.

 6. Goldy

  N-am inteles niciodata care e marea problema cu uitatul limbii, e normal ca fiecare sa traga spre mai bine, iar daca stai de 20 de ani in Franta, nu vad cum ai putea sa ti minte limba si sa nu vb romaneste cu accent. Patriotismul acesta al multora tine pana la momentul cand e ceva de facut si nu de povestit… cat despre Pacaliciul de Ponta, sa fim seriosi, nu-i capabil de o schema logica elementara.

 7. Dorin Lazăr

  Goldy: nu toată lumea trebuie să fie mânată de patriotism. Nu există niciun motiv bun pentru a exersa patriotism în mod universal. De-asta, zic eu, e important să-i lăsăm pe cei care nu vor să fie patrioți… ei bine, să nu fie patrioți. 🙂

 8. DanC

  Nu cred ca are vreo legatura. Exemplu, sa zicem ca esti plecat de multicel, in N. America. De unde, tata, sa gasesti tastatura ro? Oricum, ar fi probleme garla: citeva ore sa fii QWERTY dupa care muta-te pe Dumnezeu stie ce versiune de AZERTY.

  Adica nu scrii cu diacritice, naspa – nu esti mandru ca esti roman?

 9. Dorin Lazăr

  Dan, Romanian for Programmers merge perfect cu QWERTY US. În plus, tastatura oficială românească este Qwerty; am scris într-o postare anterioară despre proiectul lui Cristi Adam.

 10. DanC

  Multumesc pt info, o sa sap. Intre timp ramin la intrebare: deci astia care scriem cum apucam sintem mai putin/nu prea mindri romani?

 11. Livia

  Eu, sincer, scriu fara diacritice pe ableta/ telefon pentru ca-mi e foarte greu sa le folosesc si nici nu am toate literele. Dar asta nu ma face mai putin vorbitoare de limba romana sau mai putin mandra ca sunt romanca. Totusi, as vrea sa stiu in ce masua articolul este un “atac la adresa personalitatilor romanesti” si in ce masura o idee ce ar trebuie sa vizeze masele.

 12. Mircea

  “@cristianadam: n-ai cu cine, într-adevăr.”

  bine ca sunteti in schimb voi destepti. ati inventat apa calda si covrigul cu gaura.
  fiecare e liber sa aleaga cum se exprima in scris si nimeni si nimic nu-l face mai putin ROMÂN.
  get used to it.

 13. Dorin Lazăr

  @DanC Faptul că nu folosești corect limba română denotă o neglijență personală. Nu e vorba că nu ești mândru că ești român, ești doar neglijent și un pic ignorant. Nu foarte tare, dar suficient cât să susții declinul folosirii limbii.

  Altfel, sunt sigur că chinezii nu au problema asta în Canada sau în Statele Unite. Nu cred că o au nici coreenii, și cred că deși au probleme în a utiliza o tastatură US au și soluții.

 14. Daniel Mihuly

  N-am putut să scriu niciodată fără diacritice. Încă de cînd am pus mîna pe un calculator, am încercat să găsesc soluții să scriu cum trebuie. Și în urmă cu 15 ani nu era la fel de ușor ca azi, cînd le ai pe toate la o tastă distanță, nu două cum era pe vremuri. Asta cu nu găsesc în State tastaturi cu diacritice e doar bullshit de castravete leneș.

 15. DanC

  Deci am 2 optiuni, ori cheltui cam 200 euro pt o tastatura ro ori scriu fara si risc sa fiu considerat de o mina de necunoscuti pe net ca neglijent, ignorant si lenes. Hm, tough choice! 🙂
  Dorin, nu mai bine puneai un (P) in titlu? Daca intr-adevar asta nu e publicitate mascata, atunci e filozofie fond vs forma. Si iar e vorba de gusturile fiecaruia. Personal prefer oricand pe socru-meu care e taran cvasi-analfabet dar cu bun simt si frica de Dumnezeu vs. unul rafinat ca Adrian Nastase. Pentru ca Bombo e rafinat, academic etc, n-ai ce spune. Dar ce folos?

 16. Daniel Mihuly

  Păi, stai Dorin! Cum scrii tu la tastatura US cu diacritice? N-ai un program care face asta în locul tău? N-aș fi crezut.
  Adevărul e că la Windows e aproape imposibil să-ți pui tastatura în două limbi și să schimbi între ele cu alt+shift cînd ai nevoie.

 17. cristianadam

  Dorin folosește o tastatură făcută de Sirius Cybernetics Corp., tastatură care vine cu un driver de Windows cu percepție temporală care schimbă automat limba înainte ca Dorin să înceapă să scrie. O minunăție.

 18. Pingback: Sinteza săptămânii 43 din 2014
 19. Mihail Lungu

  Foarte de acord, şi cu importanţa diacriticelor, şi cu evaluarea persoanelor implicate.
  O completare:
  “cei care vorbesc urat despre Romania in strainatate sunt oameni pe care nu ii vreau sa ne reprezinte”
  este scris într-o românească de lemn, cu sau fără diacritice. Deci, “mandrul” “roman” (ambele cuvinte trebuie puse separat în ghilimele) scrie româneşte mai prost decât “neamţul”.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.