Mândrie națională fără diacritice

Ați văzut că toți oamenii ăia mândri că sunt români scriu fără diacritice? Probabil sunt atât de mândri că sunt români că au ajuns să scrie în grabă, amețiți de parfumul deosebit al limbii române care trăiește ca și poporul român în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Suntem mandri ca suntem romani. Nu români. Romani. Din Roma. Sau poate chiar suntem roma.

Suntem mandri ca suntem romani. Nu români. Romani. Din Roma. Sau poate chiar suntem roma.

În schimb veneticul fără copii, acel zmeu al zgripțuroaicei care vrea să fure țara și să le-o dea nemților, păgânul scrie în românește:

Bine, păgânul scrie și alte lucruri decât valahul mândru (mă scuzați, „mandru”) că e ce e. Da, știu, și Monica Macovei scrie cu diacritice, dar nu despre asta e vorba. Nu mă bag să fac politică în campania electorală, ci doar să vă pun în gardă în legătură cu cât de găunoase sunt bătăile în piept patriotice. Pentru asta urmăriți următorul clip:

Am remarcat asta în momentul în care Alex Mihăileanu a dat acest clip pe net. Cyprien Iov, sau, mai bine zis, Ciprian Iov e un vlogger francez de origine română. Omul s-a născut în România (probabil, nu sunt 100% sigur) din părinți români (evident), și după ce i-a dat Alex share la clip probabil că o să fie cerut înapoi de către națiunea românească. Un exemplu de comentariu:

Nu prea mi s-a parut ca ai fi mandru ca esti roman. Nu inteleg de ce. Doar esti roman ci nu rrom. Eu te respectam pentru ca esti roman si ai ajuns departe cu canalul pe youtube, dar nu prea mi-a placut reactia ta vis-a-vis de faptul ca esti roman. Oricum, bafta in continuare.

Ceea ce e fantastic, dar cât de mândru să fii român poți fi când nici măcar nu scrii corect în românește ceea ce scrii? Pentru voi am numărat 11 cuvinte masacrate de românul mândru. Dar greșeala numărul 12 e cea mai gravă: greșeala de gândire că dacă un spermatozoid a fertilizat un ovul în teritoriul românesc putem să cerem absolut orice de la rezultat, pentru că a fost binecuvântat de prezența în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Revin însă la ce e mai important. Vrei să spui ceva? Spune-o în românește. Vrei să scrii ceva? Scrie ceea ce vrei să spui, nu ceva pe-acolo. Problema diacriticelor de limba română pe tastatură e rezolvată de ceva vreme; în curând poate o să vă povestesc mai multe despre proiectul legat de o tastatură românească corectă, proiect pornit de Cristi Adam care poate chiar că o să ajungă la fructificare. Dar în momentul în care te pretinzi mare amator de românism, iubitor de limbă română, ființă mândră că e română, zi-o cu diacritice.

Un neamț protestant o face, în schimb românul verde nu. De ce? Te las pe tine să duci gândul mai departe.