Mândrie și prejudecată și zombi

Fiindcă se apropie 14 februarie, ziua îndrăgostiților, au apărut o sumedenie de filme de sezon, printre care câteva adaptate publicului care în mod normal nu merge la dulcegării. Mă refer la Pride and Prejudice and Zombies și la Deadpool.

Acum, despre Deadpool nu pot să spun foarte multe pentru că deși toate trailerele promit mult ele au obiceiul de a cuprinde în ele toate aspectele faine ale filmului, iar alții au făcut recenzii după avanpremieră și nu mai sunt atât de entuziasmat de idee. În schimb despre Mândrie și prejudecată și zombi nu a prea vorbit lumea, așa că m-am dus aseară să-l văd, și nu am regretat.

MPZ e un film (pre)apocaliptic cu zombi chiar competent. Filmul urmează acțiunea cărții destul de aproape, la început, dar deviază din ce în ce mai tare (chiar și față de acțiunea cărții care a stat la baza ei). MPZ are tot ce îi trebuie – are un pic de umor (câteva din remarcile “witty” ale lui Jane Austen se regăsesc într-o formă adaptată), are zombi și chiar secvențe tensionate. Ideea e nebună – acțiunea e plasată în Marea Britanie de pe la începutul anilor 1800, în care Londra e sub asediu și toți copiii studiază arte marțiale în Japonia și filosofie în China. În acest context, cinci surori educate în arte marțiale în China sunt văzute ca talpa aristocrației.

Nu are sens să vă povestesc despre romanul clasic al lui Jane Austen, pentru că nici eu nu l-am citit deși am văzut vreo două ecranizări. Pentru un motiv care îmi scapă Mândrie și prejudecată e considerat o dulcegărie deși nu e – doar că timpurile au devenit mult mai permisive așa că nu mai vedem rebeliunea personajului principal. În schimb, în Mândrie și prejudecată și zombi dispare complet ideea de dulcegărie, și chiar dacă poveștile de dragoste de la baza romanului lui Austen rămân (și chiar va face plăcere fanelor care nu pleacă din sală la primul cap de zombi care explodează).

Iar pentru băieți (și fete), vă spun drept că e probabil una din cele mai elegante combinări de corsete, sutiene push-up și arte marțiale.

Lily James and Bella Heathcote in Screen Gems' PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES.
Lily James and Bella Heathcote in Screen Gems’ PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES.

5 Replies to “Mândrie și prejudecată și zombi”

 1. krossfire

  O să văd azi Deadpool. Altfel, nici cartea după care s-a ecranizat Pride and Prejudice and Zombies nu e rea (cea a lui Seth Grahame-Smith, nu a lui Jane Austen – astept “criticii infipţi” să vină să ne spună că suntem “inculţi”).

 2. Dorin Lazăr

  Nu am citit cartea lui Seth Grahame-Smith, însă nu mă grăbesc, am înțeles că filmul deviază și de la cartea lui (sau ei?) și mie chiar mi-a plăcut filmul.

 3. krossfire

  A lui si e posibil sa devieze, din moment ce omul s-a tinut mai mult de structura romanului original (altfel, nici Abraham Lincoln – Vampire Killer nu mi s-a parut rau – genul de porcarioara bine realizata, care se ia in serios fix cat sa fie simpatica).

  P.S: Altfel, Deadpool isi face treaba. Are si Ryan Reynolds un rol decent de supererou, in sfarsit.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.