Mărgău, file din poveste

Într-o oarecare țară,
într-o oarecare iarnă,
un premier mai mic de fel
s-a născut la sat și el.

E tare la modă să te exprimi în versuri – primesc o sumedenie de poezii versificate ca la clasa I pe post de furie națională, și am zis să fac și eu cîteva. Pentru că în seara asta vorbim (eu și Antenele) despre Mărgău, satul de obîrșie a lui Emil Boc, promovat zilele astea pe Discovery.

Să începem cu povestea prin care sîngele poporului este supt metodic, infam și mîrșav de puterea setoasă de bani. Investigatorii de la Antene au observat că 1) Mărgău este satul în care s-a născut Boc și 2) Reclama e făcută prin ministerul lui Udrea, deci e clar că sînul ei voluptos a mai omorît încă o dată, din nou și din nou, spiritul românesc.

Ok, aveți dreptate, nu reușesc să fiu la fel de convingător precum Gîdea. Dar într-adevăr, dacă auzi povestea îți pui întrebări. Cît de prost hoț să fii să faci una așa pe față? Adică satul e al lui Boc – deci e clar că e o comandă a lui Boc, nu? Prin cine? Prin ‘ciocănitoarea Udrea’, cine altcineva? E clar că Băsescu e de vină! Trăiască Partidul Social Democrat și conducătorul mult iubit!!! (Știu, sar etape).

Încă de la început, tovarășii anteniști (Pravda din rusă se traduce prin Antena acum) ne-au spus că e vorba de banii noștri. Da, e vorba de banii noștri. Banii noștri ca europeni. Da, reclama e făcută din fonduri europene, chiar anteniștii o spun.

Desigur, poate că pe anteniști îi doare și de banul nostru comunitar, și îi deranjează teribil faptul că se cheltuie atît de prost banul public. Să nu uităm însă că 1) încă nu am reușit să absorbim TOATE fondurile europene, și ele se întorc neutilizate în visteria comună, unde nu au ce căuta – nu ajută pe nimeni. 2) De vreme ce fondurile au rămas necheltuite, CARE e problema dacă primarul din Mărgău vrea să aducă 10-20 de rătăciți la el acasă? Ne deranjează banii din străinătate atît de tare?

E încă un exemplu în care dezbaterea de idei lipsește pentru că anteniștii iar nu au substanță. Ar putea de exemplu să discute despre ce potențial turistic are Mărgău. Și ar fi găsit următoarele recomandări pe chiar www.margau.ro (DA, există site).

Turismul itinerant este practicat vara şi se include în traseele turistice marcate de Masivul Vlădeasa, ce se încadrează în marile trasee turistice Vlădeasa-Padiş, din care se desprind trasee derivate având ca punct de plecare cabana Vlădeasa prin şaua dintre munţii şi în continuare suprafaţa interfluvială uşor ondulată Nimaioasa – Micău – Gardul de Piatră – Pietrele Tâlharului Circuitul Vlădeasa are ca punct de plecare tot cabana Vlădeasa şi include în traseul său Pietrele Albe – Valea Stanciului – Cascada Vălul Miresei dar ocolesc satele comunei, respective Răchiţele sau Scrind -Frăsinet.

În acest circuit se impune a semnala cele două elemente majore de interes turistic: Cascada Vălul Miresei se înscrie între cele mai reprezentative din Munţii Apuseni prin căderea în două trepte ce însumează aproximativ 50m înălţime. Grandoarea şi sălbăticia acesteia a fost parţial afectată prin construirea drumului forestier de acum vechi.

Peştera Vârfuraşu este situată la o altitudine de 1236m, în versantul stâng al Văii Seci fiind cea mai dezvoltată în masivul Vlădeasa cu o lungime de 2250m .Ea s-a format prin captarea în subteran a trei pâraie (Pârâul Muntelui, Pârâul Sitarului, Pârâul Râşcanilor). Elementele de atracţie îl constitue depozitele şi cristalele de montmilch, stalagmitele, stalactitele şi coloanele formate din lapte de piatră din galeria fosilă sau scurgerile parietale din Galeria cu Lacuri.

sursa

Nu vreau să fiu rău și să-i declar pe toți retardați, dar pe mine textul de acolo m-a convins că EXISTĂ potențial turistic și că cineva vrea să-l exploateze. Asta, pentru orice om cu scaun la cap, înseamnă un lucru bun – e încă un loc pe care să merite să-l vizitezi în România, și încă un loc unde e posibil să ai vreo doi-trei-zece-o sută de turiști.

Ne strică? Să recapitulăm: posibilă zonă turistică ce își face reclamă din niște bani pe care oricum nu poate să-i ia altcineva. Se pare că faptul că s-a născut Boc acolo e însă decisiv.

Acum să nu credeți că nu pricep cum a ajuns primarul din Mărgău sau cine a făcut proiectul să acceseze acei bani. Dar TOȚI cei care se plîng că e corupție: oameni buni, ORICE român poate accesa banii aceia, indiferent de sex, religie, apartenență la minorități, situație materială. Voi care comentați: UNDE sunt proiectele voastre?

Ah, nu, noi vrem să vină europenii să ne șteargă și la fund. Și să cadă Băsescu. De-aia bă, că e Băsescu dictator!

PS: Ca de obicei, pentru cei care nu știu să citească, această postare nu este pro, și nici nu are legătură cu Boc, Băsescu, și alte chestii care puse lîngă cuvinte precum ‘jeg’, ‘javră’, ‘ordinar’ îi fac pe oameni să se simtă mai ‘cool’. Această postare e pro-bun-simți și contra manipulării.


6 Replies to “Mărgău, file din poveste”

 1. Andreea

  Cateodata am senzatia ca toate problemele din tara asta s-au terminat, si ne-au ramas de rezolvat doar cele de genul asta, cautate cu lupa de bravii jurnalisti antenisti.

 2. Dorin Lazăr

  E lux, atunci. 🙂 Înseamnă că suntem o societate modernă, cu First World issues.
  Eu spun că de fapt bravii jurnaliști scriu și spun ce li se comandă… de aici lipsa totală de inspirație în alegerea subiectelor.
  Pe de altă parte, așa-i că parcă ți se face o poftă nebună să te duci la Mărgău să vezi cascada?

 3. Andreea

  Pe frigul asta, imi pare rau, nu pot sa spun ca am asemenea porniri. 🙂
  Poate la vara, cand sunt 40 de grade afara, si o sa vreau la cascada, ca sa ma racoresc. 🙂

 4. Dorin Lazăr

  Only if I survive, că e natura virgină & stuff. Și dacă supraviețuiesc, voi aduce poze doar dacă nu voi alege să mă reîntorc la natură, să rămîn acolo, la sînul ei, să mă ude dimineața apa cascadei și să mă usuce seara vîntul sălbatec. Să mă pierd etern într-un ținut fără vîrstă & stuff like that. Mă rog.
  Cu alte cuvinte: da.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.