Mari actori români: Radu Beligan

TVR a început să posteze multe materiale de arhivă. Având în vedere că TVR stăpânește tot ce înseamnă material de televiziune până în 1989, e clar că avem acolo niște lucruri valoroase, precum această scenetă extraordinară jucată cu măiestrie de monumentul actoricesc românesc, Radu Beligan.

Rareori am văzut un joc mai inexpresiv decât incredibilul moment transpus în peliculă mai sus. Acesta, dragii mei, e adevăratul motiv pentru care românii nu iubesc literatura, nu iubesc arta. Nu poți să vinzi ca și artă ce se întâmplă mai sus. Este vorba de doar 7 minute și jumătate de chin… Dar ele se întind, fluide, par mult mai multe, mult mai lungi, stârnind invidia lui Dali care a anticipat această schiță cu celebrul lui tablou cu ceasurile topite.

Ăsta e nivelul actoricesc. Ăsta e genialul Radu Beligan, alături de magnificul Marin Morar. Asta e interpretarea lor, cea mai plată interpretare pe care ai putut să o vezi vreodată. Nu, nu-mi spuneți că așa e sceneta, am citit-o, știu despre ce e vorba, e un text simpatic cu un umor ușurel, dar existent.

Ei, în mintea prea multora acesta este ‘umorul’. Ăsta e motivul pentru care românii sunt triști și urăsc literatura, pentru că aceasta este o mostră din celebrul umor românesc. După publicarea acestei scenete, ONU a făcut o adunare generală de urgență și a condamnat crimele contra umanității săvîrșite de artiștii români.

Am mai răscolit un pic prin arhiva TVR, și cam ăsta e nivelul. Da, există unele momente, dar sunt rare. Iar la nivel de film, Sport sângeros cu Jean Claude VanDamme bate cam tot ce e film prin România până în 1990, din toate punctele de vedere. Unde nu mai pui că Sport sângeros are cea mai bună filmare din interiorul Kowloon Walled City, cu o secvență care poate fi deja considerată film-document.

Dar bine, noi, între timp, omoram pasiunea pentru artă cu Beligan.

Radu Beligan 40bani
Prețul corect (foto: Wikipedia)

4 Replies to “Mari actori români: Radu Beligan”

  1. DanCanada

    La fel si cu muzica ‘usoara’. Deseori le vad pe de-alde Corina Chiriac si Mirabela Dauer lamentindu-se impreuna ce vremuri dom’le si cit de apreciate erau “slagarele” lor. Rahat, nu aveau concurenta. Cind a intrat muzica din Vest, s-a dus naibii “Mai vino-n gara noastra mica”, trebuie sa fii lobotomizat sa-ti placa asa ceva azi. Niste babe comuniste care ne-au bagat pe git niste kkturi pentru ca eram cu toti intr-o inchisoare si atita urla in megafoane.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.