Marxistul de dreapta, episodul “Impozitul pe averi”

Nu că eu aș fi un mare cunoscător al problemelor economice, dar “impozitul pe averi” mi s-a părut o idee atît de imbecilă încît merită notată în cartea recordurilor, mai ales pentru că vine dinspre o guvernare considerată ‘de dreapta’.

Desigur, un impozit pe averi justificat prin “solidaritatea națională”, “justiția socială” sau alte aberații nu are cum să fie o măsură care să stimuleze individul să fie mai productiv. 500.000 de euro vă pare mult? Aprobarea unui prag pentru suma respectivă reprezintă doar un precedent – în curînd pragul ar putea fi scăzut “în spiritul legii și al necesităților”. O poartă mare deschisă abuzului.

Oamenii încep să speculeze. Unora li se pare o idee bună, dovadă că mașina de propagandă a egalității, fraternității, și a frustrării funcționează în continuare.

Ideea deputatului PSD Mugurel Surupăceanu de a impozita averile mai mari de 500.000 de euro e o idee bună, politic cel puţin. Cum altfel ar putea fi ideea de a impozita 1% din populaţie în beneficiul celeilalte 99%? Masa e „vindicată“, bogaţii să se supere, dă-i naibii de îmbuibaţi. Ideea e oarecum bună şi dacă o privim din prisma noţiunii de solidaritate socială. Pare oarecum acceptabil, în ciuda inechităţii, ca bogaţilor să li se ceară să plătească o parte din averea lor pentru ajutorarea celor mai puţin favorizaţi, chiar dacă au mai plătit o dată impozit când au dobândit-o.

Adrian Stanciu – O idee bună

Românul se uită cu plăcere în curtea vecinului, și se întreabă logic “de ce, dom’le, nu le luăm noi banu’ la ăia bogați, care au prea mult?”. Că, vorba aia, nu a muncit pentru banii ăia. Sunt mai mult ca sigur furați. Singura problemă, mai spune omul citat, e că e foarte greu de aplicat legea asta. Cum să faci în așa fel încît să nu fie luat statul de prost și să subevalueze averile? Cred că a uitat ce a fost învățat în cei 30 de ani de comunism pe care i-a trăit că statul are mereu o rezolvare pentru asta: deposedare și naționalizare, după care aplicare de un procent de 100% impozit la avere. E mai sigur. Aiudul poate fi redeschis oricînd, și canale mai sunt de construit destule, deci nu o să fie teamă că oamenii ăștia o să rămînă pe drumuri.

Bun, hai să zicem că lucrurile nu sunt atît de tragice (încă). O altă idee care vine de la Cristian Orgonas (cu care de obicei sunt de acord, dar de data asta nu) este o lege a justificării averilor. Personal, mi se pare că e o idee care uită de libertatea individului și mai ales de prezumția de nevinovăție. Nu eu trebuie să justific că nu am făcut nimic rău, ci invers – statul, dacă vrea, poate să dovedească că eu am obținut avere ilegal. Caz în care, desigur, trebuie să acționeze în spiritul legii.

Ce e interesant e că brambureala asta cu impozitele pe averi au scos urmele școlii de propagandă comuniste. Orice pățesc bogații e justificabil, bravo, puneți-le piedică, normal că o să continue să lucreze pentru binele națiunii, nu?

Din păcate, singurul lucru pe care o să-l facă o astfel de măsură e să întoarcă mulți bani în economia ‘neagră’. În fond, asta era ideea cu micșorarea impozitelor, nu? să scoată la suprafață averile din economia neagră 🙂 Dar, deh, cînd avem de-a face cu dreapta lui Băsescu, comunismul bate din nou la ușă.

Later edit: După ce am recitit textul, nu mai dau vina pe autor în cazul textului ‘O idee bună’ – numai că tonul ironic a fost dificil de sesizat în articol (suna prea credibil :D)


4 Replies to “Marxistul de dreapta, episodul “Impozitul pe averi””

 1. Marius Ola

  Eu aş fi curios cum o vor pune în practică. Mai mult, nici o măsură de până acum nu este profitabilă economiei reale. Aşa că mai bine să o ascundem sub pământ, că afară plouă cu impozite şi taxe:)

 2. Adrian Stanciu

  Prietene, dacă tot mă citezi, citește naibii tot articolul, și/sau pune un link să-l citească măcar ceilalți. Paragraful ăla era ironic. Eu cred că e o idee tembelă!

 3. Dorin Lazăr

  Sunt puse link-uri. Două bucăți (unul pe numele tău de sub articol, celălat pe ‘o idee bună’ care e chiar titlul articolului. O să actualizez un pic articolul ca să se vadă mai bine.

  Eu unul am citit (la vremea lui) acel articol, și ce am înțeles eu e că e ‘o idee bună, dar la noi nu o să se poată implementa ca lumea’. Cam cum e și cu comunismul, o idee bună, dar nu s-a implementat corect încă.

  Acum e mai clar?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.