Masculul A-Z

Există momente în care îţi dai seama că lucrurile pe care le cunoaştem şi înţelegem sunt insuficiente pentru a da un sens complet lucrurilor care se întîmplă în jurul nostru. Oamenilor de ştiinţă le trebuie ani şi poate zeci de ani pentru a da sensuri şi a abstractiza folosind un model logic complex probleme dificile precum problema găurilor negre, a existenţei altor specii în afara ecosistemului terran sau, problema pe care vreau să v-o supun atenţiei: detronarea masculului alfa.

Se ştie foarte bine că modelul social uman nu mai poate fi aranjat în şablonul social al celorlalte specii – în vreme ce multe specii se învîrt în jurul ideii de mascul dominant, denumit masculul alfa, observăm că lucrurile nu mai stau deloc aşa. Masculul cel mai puternic atrage dar respinge în acelaşi timp – în vreme ce potenţa lui e garantată nu este garantat succesul lui la publicul feminin care întîmpină probleme în a accepta prezenţa acestui mascul. (pentru pesimişti, vă rog să mă credeţi, aşa e).

Cum ne explicăm eşecul masculului dominant? Simplu – el nu mai este de fapt dominant. Nu feromonul şi testosteronul se mai pune în cîntar acum, nu acumularea puternică de testosteron este cea care determină neapărat comportamentul social al femelei. Dar de ce?

Răspunsul a venit aşa cum se întîmplă în cazul tuturor problemelor dificile: din greşeală. Greşeala a fost să merg în Piaţa Sfatului un coleg de muncă (pe numele lui Vasi, roacher satanist după cum va reieşi din cele ce urmează). Greşeala a fost să mă pun pe o terasă destul de frecventată, cu multă lume şi prea diversă.

Ei bine, răspunsul real este că masculul alfa este incomplet. El are caracteristicile masculului alfa, dar acest lucru este insuficient. Ce îi lipseşte masculului alfa? Ei bine, tot restul de calităţi ale masculului beta, gamma, pînă la zet (zis şi omega, dar să rămînem la zet de dragul teoriei rotunde şi simpliste pe care o ofer).

Dar cum se poate acest lucru? Chiar există acel mascul Alfa-Zet? Chiar se poate traversa tot spectrul uman pentru a prinde masculul perfect lîngă care femelele cad spăşite, încercînd cu greu să îi facă faţă? Ei bine, DA! Da, da, de trei ori DA! Există, şi numele lui este “Masculul Alfa-Zgomotel”.

Masculul Alfa-Zgomotel nu este, aparent, masculul Alfa – şi e absolut normal, pentru că el traversînd tot spectrul are de toate, le ştie pe toate, le face pe toate, în toate felurile posibile. Deci nu e evident că el este masculul respectiv pînă nu îl AUZI. Masculul Alfa-Zgomotel stă lîngă tine şi vorbeşte pentru omul din celălalt colţ al Pieţii Sfatului. Te cheamă cu el la masă, dar vorbeşte timp de 40 de minute la telefon, chemînd alte femele în compania lui, şi le întreţine între două telefoane cu povestiri despre o a treia, a patra, care ‘îl iubeşte, toate îl iubeşte, numai la una ţine el’.

Discursul tipic al masculului Alfa Zgomotel conţine detalii despre unde a mîncat, unde, ce şi mai ales cît a băut, şi cu cine a copulat – femelele din preajma acestui mascul încearcă cu greu să facă faţă situaţiei, pentru că vor şi ele să aibă parte de magnetismul tipic.

Masculul Alfa Zgomotel e uşor de sesizat (caracteristică unică de mascul Alfa) pentru că se aude de la kilometri distanţă, acoperind traficul, zgomotul de la pick-hammer-e sau alte asemenea. De îmbrăcat, se îmbracă exact aşa cum v-aţi aştepta – un tricou mulat cu geacă de piele peste, are încheietura de la mînă îmbrăcată într-un lanţ pe care îl provoacă la zgomot cu fiecare mişcare, are ochelari de soare chiar dacă afară plouă, şi nu îi ţine niciodată pe ochi, ci pe cap, sau puşi invers, pe ceafă. Evident, pe cap nelipsita şapcă, iar în cap refrene şi idei de Vali de la Vîlcea. (nu există, spare me with the details).

Masculul Alfa Zgomotel poate fi sau nu secondat de femela Beta-Zgomotică. Femela Beta-Zgomotică îşi arată afiliaţiile pentru masculul AZ, dar îi reneagă dreptul la decibel, considerînd că are nevoie să fie auzită de oamenii din celălalt capăt al oraşului. Dintre ideile tipice (pe lîngă refrenele şi ideile de Vali de la Vîlcea) vine cea mai interesantă dintre toate, o teză despre roacherii care sunt satanişti, la care colegul meu Vasi stătea cu greu să se abţină să nu o ia la bătaie.

Problema Masculului Alfa-Zgomotel e o problemă care, desigur, ne va da cheile înţelegerii sistemului social actual. Să sperăm că oamenii de ştiinţă vor trece la examinarea acestor exemplare, preferabil prin autopsiere.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.