Metallica la București – sad but true

Nu o să convingi niciodată un fan adevărat să recunoască faptul că chitările celor de la Metallica au fost incredibil de plictisite și plictisitoare.

Sau nu o să convingi niciodată oamenii care atîrnau de gardul despărțitor între cele două ‘gazoane’ că de fapt concertul la care au asistat a fost incredibil de plictisitor. Chiar dacă ei s-au plictisit de moarte 70% din timp.

Cred că Metallica au murit pe undeva pe la Symphony and Metallica, Ce am văzut pe scenă, în afară de sunet excelent și lumină extraordinară, au fost doi chitariști prea plictisiți pentru genul de muzică pe care o cîntă, care de ani întregi cîntă același lucru, și își repetă piesele notă cu notă.

Ce a lipsit? O voce inteligibilă care să spună și altceva decît ‘hello my friends’, și două chitări care să știe să cînte piesele dar să mai și IM-PRO-VI-ZE-ZE. Să mai auzi și un solo de chitară care să pornească din pasiune. Să mai auzi și un vers cîntat altfel (cîntat, nu urlat). Să mai vezi și un pic de pasiune, care nu se mai vede decît la Trujillo, omul pe care toți îl urăsc, dar e singurul care pare că se bucură că e pe scenă. Și Lars încă se descurcă la tobe.

Și acum să plouă. Să văd cum toți fanii o să țipe: Vaaaai, Metallica a fost geeeeniiiiiaaaaaal. Metallica is just a band. Cu alte cuvinte, dacă alți patru ar lua locul lor, ar putea să cînte la fel de mediocru piesele lor. Zgomot, zgomot, zgomot, prea mult zgomot pentru nimic, și acum chiar îmi pare rău că am fost la concertul lor.

Sunt sigur că sunt, însă, încîntați fanii. Nu o să convingi nici un fan Metallica de faptul că ei chiar au cîntat mediocru, așa cum nu o să convingi nici un fan Nicolae Guță că manelistul nu are voce.

Pînă una alta, Metallica nu ajunge nici pe podium – doar pe un loc patrudupă Faithless la Arenele Romane, Depeche Mode și Muse, care, de fapt, au fost mult prea buni ca să fie alăturați cu metalele grele ruginite.

Un salut cu degetul mic și arătătorul ridicate, (Interneții îl scriu așa: m/)

Dorin

PS: Vorba lui Botache, Rock is dead. Thank God we have the old recordings.

O dedicație pentru muzica bună… So long Jimmy…

PPS: (Hendrix, of course)

PPPS: (as in, the man that never sang the same song twice)

Later edit: THIS:

is how guitars should sound like.