Metallica la Bucureşti – sad but true

Nu o să convingi niciodată un fan adevărat să recunoască faptul că chitările celor de la Metallica au fost incredibil de plictisite şi plictisitoare.

Sau nu o să convingi niciodată oamenii care atîrnau de gardul despărţitor între cele două ‘gazoane’ că de fapt concertul la care au asistat a fost incredibil de plictisitor. Chiar dacă ei s-au plictisit de moarte 70% din timp.

Cred că Metallica au murit pe undeva pe la Symphony and Metallica, Ce am văzut pe scenă, în afară de sunet excelent şi lumină extraordinară, au fost doi chitarişti prea plictisiţi pentru genul de muzică pe care o cîntă, care de ani întregi cîntă acelaşi lucru, şi îşi repetă piesele notă cu notă.

Ce a lipsit? O voce inteligibilă care să spună şi altceva decît ‘hello my friends’, şi două chitări care să ştie să cînte piesele dar să mai şi IM-PRO-VI-ZE-ZE. Să mai auzi şi un solo de chitară care să pornească din pasiune. Să mai auzi şi un vers cîntat altfel (cîntat, nu urlat). Să mai vezi şi un pic de pasiune, care nu se mai vede decît la Trujillo, omul pe care toţi îl urăsc, dar e singurul care pare că se bucură că e pe scenă. Şi Lars încă se descurcă la tobe.

Şi acum să plouă. Să văd cum toţi fanii o să ţipe: Vaaaai, Metallica a fost geeeeniiiiiaaaaaal. Metallica is just a band. Cu alte cuvinte, dacă alţi patru ar lua locul lor, ar putea să cînte la fel de mediocru piesele lor. Zgomot, zgomot, zgomot, prea mult zgomot pentru nimic, şi acum chiar îmi pare rău că am fost la concertul lor.

Sunt sigur că sunt, însă, încîntaţi fanii. Nu o să convingi nici un fan Metallica de faptul că ei chiar au cîntat mediocru, aşa cum nu o să convingi nici un fan Nicolae Guţă că manelistul nu are voce.

Pînă una alta, Metallica nu ajunge nici pe podium – doar pe un loc patrudupă Faithless la Arenele Romane, Depeche Mode şi Muse, care, de fapt, au fost mult prea buni ca să fie alăturaţi cu metalele grele ruginite.

Un salut cu degetul mic şi arătătorul ridicate, (Interneţii îl scriu aşa: m/)

Dorin

PS: Vorba lui Botache, Rock is dead. Thank God we have the old recordings.

O dedicaţie pentru muzica bună… So long Jimmy…

PPS: (Hendrix, of course)

PPPS: (as in, the man that never sang the same song twice)

Later edit: THIS:

is how guitars should sound like.


23 Replies to “Metallica la Bucureşti – sad but true”

 1. Ovidiu C.

  Primele două casete pe care le-am cumpărat vreodată au fost „Thriller” (Michael Jackson) şi „Master of Puppets” (Metallica) prin 1992. Ăla a fost primul contact. Când în sfârşit am aruncat caseta cu „Master of Puppets” banda era transparentă. Şi am ascultat destul de constant de atunci şi până în zilele noastre. Chiar şi acum am majoritatea albumelor Metallica pe iPod.

  Şi n-am fost la concert. Metallica is fucking dead.

 2. dorinlazar

  Thriller-ul lui Michael Jackson e fantastic. 🙂 Şi Master of puppets, evident, dar eu am aflat asta mult mai tîrziu.
  Metallica is dead and burried. Dacă oamenii ar avea un pic de spirit critic, ar recunoaşte că Metallica nu are decît un basist, un toboşar, şi doar cu ăştia doi, sunetişti de calitate şi lumini nu poţi face muzică.

 3. dorinlazar

  Nu zic nu, numai că dacă asculţi ‘live in Durban’ o să vezi că au cîntat note-by-note din acelaşi concert…
  Şi parcă pe alocuri nu prea au nimerit-o.
  Sad, but true.

 4. dadatroll

  Deci mey, Metalica nare decat cel mai tare baterist al tuturor timpurilor, unul din cei mai buni chitaristi tot asa al tuturor timpurilor, un vocalist foarte tare si cantece care spre deosebire de tot restul metalului cu putine excepti (Maiden, Judas Priest, Helloween), pot fi fredonate, adica cantece melodice. Si un repertoriu exceptional pe carel poate canta si Guta cap de maimuta, dar nare voie, ca nu el la compus. In rest, sunt total varza. Ma intreb insa care rest.

 5. dorinlazar

  @troll: Metallica are cratimă ceea ce tu se pare că nu deţii. Şi nici bun simţ gramatical. Dar hai fie, să te iau în serios.
  Baterist, să zicem că e bun. Vocalistul a murit în 1991, probabil, că altfel nu se explică, cît despre ‘unul dintre cei mai buni chitarişti’, te înşeli teribil.
  Mă interesează prea puţin că au melodie spre deosebire de alţi metalişti, poate sunt toţi execrabili şi nu se compară cu alţi creatori de muzică. Problema lor este că nu sunt în stare să CÎNTE live, sunt în stare să zdrăngăne, să facă zgomot, să urle, dar nimic altceva.
  Repertoriul lor e foarte slab aşa cum îl interpretează. Îmi pare rău, dar sunt varză la chitări (chiar dacă nu au fost dintotdeauna aşa). Pentru o demonstraţie de CUM ar trebui să sune o chitară rock, am mai postat un youtube, uită-te un pic mai sus :).
  Caută să-ţi îndrepţi scrisul altfel o să te adaug la spam-list permanent.

 6. machiavellian

  Am auzit un unplugged acum vreo 5 ani si, crede-ma, Guta are voce pe langa schelalaielile lui Hetfield de’acolo. 🙂

  PS: Baterist bun? E mediocru in cel mai fericit caz. Aici baterist bun:

 7. dorinlazar

  @dadatroll: Poate pentru ca ăia de la Metal Hammer au spiritul critic al unui ciocan pneumatic?
  @machiavellian: Din nefericire ştiu că Guţă are voce mai bună decît Hetfield 🙂 Dar explică asta trollilor.

 8. machiavellian

  “Nu stiu aia ce vorbesc, asai?”

  Vezi ca te-ai prins? 😉

  Si acum serios, nu-i nici macar cel mai bun tobosar din rock/metal. Neil Peart, Mike Portnoy si toti maniacii aia din progressive metal? Ce sa mai vorbim ca exista tobosari mai buni si in drum’n’base. :))

 9. Ovidiu C.

  Şi mie îmi place Portnoy şi în general instrumentiştii din Dream Theater (nu prea îl înghit pe LaBrie însă).

  Bassistul preferat:

 10. razvan

  Nu va oboseste frustrarea? Ce noroc are lumea asta cu voi cei destepti. Am fost la concert, iar feelingul transmis de Metallica a fost teribil. Tocmai au anuntat ca le-a revenit cheful de a canta. Refrenele cu “Metallica is dead” le aud de ani de zile…numa’ “valorosii” care le debiteaza au disparut in neant intre timp. Probabil acolo o sa sucombati si voi. Incercati sa va bucurati odata in viata si o sa vedeti ca merita, in rest daca o sa va supravietuiti veninului…o sa imbatraniti urat ca o baba care comenteaza gagicile mai tinere care trec pe strada…

 11. dorinlazar

  Doar pentru că am simţ critic nu înseamnă că sunt frustrat. Dacă ai cunoaşte ce e ăla ‘spirit critic’ şi dacă ai deţine ai comenta cu totul altceva.
  Feeling-ul transmis de Metallica a fost ‘thank you for your payment, we’ll reproduce all our previous shows’.
  Eram însă sigur că o să primesc astfel de răspunsuri. Oricum ar fi, e trist – ei şi-au făcut misiunea, au educat maimuţele să strige în cor la unison… şi cam atît 🙂 Sorry, dar nu gust.
  Metallica is dead. Amen.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.