Mila nu ajunge

Acum cîteva zile, Ziarul de Cluj organiza o chetă pentru ajutorarea unui clan stabilit într-o pădure de prin apropiere. Pozele înduioșătoare au strîns cîteva like-uri pe facebook, cîteva tweet-uri și în cele din urmă cei de la Ziarul de Cluj au făcut acea chetă de care vorbeam. Cei care nu doreau să ajute și explicau de ce erau bruscați:

Prin a spune Ca nu poti ajuta inseamna ca esti un las si un incult.Referitor la ceea ce vedem este defapt ceea ce suntem ,cred ca prin aceste cuvinte am fost destul de inteles.

S-a făcut campania. S-au dus ziariștii la ei să le dea ceea ce au strîns. Rezultatul?

Jurnalista Adina Fartusnic a fost astazi amenintata si injurata de membrii familiilor care si-au facut din padurea Faget casa. Asta dupa ce, in urma articolului publicat saptamana trecuta, autoritatile au intervenit si le-au oferit oportunitatea de trai intr-un centru curat, incalzit, unde ar fi putut beneficia de tot confortul secolului 21.

Mai are sens să adaug alte comentarii? Am văzut prea multe cazuri de genul ăsta, și da, nu le înțelegem alegerile. Da, oamenii ăștia au nevoie de ajutor mult mai mare pentru a putea ajunge să se integreze în societate. Dar înainte de toate trebuie și ei să-și dorească să o facă.

Mila nu ajunge. Ce nu înțeleg toți mărinimoșii de ocazie e că persoanele astea nu au aceleași valori ca tine. Dacă le dai ceva ei doar consumă și-atît.

Tot ce poți să faci cu adevărat e să le dai o undiță. Dar ca să înțeleagă valoarea ei, trebuie să-ți înțeleagă și ție valorile. Să ți le impui. Să nu îl accepți lîngă tine așa. Atunci cînd le dai ceva, fie că-ți cerșesc direct sau indirect, printr-un ziar, tot ce faci e să le finanțezi stilul de viață. Să-i schimbi cu forța nu se poate.

Soluții? Nu am, decît la problemele pe care le cauzează. La acele probleme există soluții legale care trebuie aplicate.