Mîndruță, dreapta și stânga

Lucian Mîndruță a ieșit la televizor să dea o veste proastă românilor.

Cred cu tărie că stânga este o sumă de minciuni spusă leneșilor și neisprăviților pentru ca alții să se îmbogățească.

Poziția lui Lucian e una dificil de explicat unui public care nu pricepe despre ce se vorbește la televizor. De altfel, în dialogul pe care l-a avut, cei care găzduiau emisiunea s-au chinuit mult să explice în mod greșit ceea ce dorea să zică, să scoată din context și să îl pună într-o situație defavorabilă. Dar el însuși s-a pus într-o situație dificilă, pe care o voi explica pe final.

Punctul lui de vedere nu e ceva nou pentru cei care îl urmăresc. L-a explicat și în articolul „Stânga de caviar îți fuge din farfurie„((Titlul articolului îmi amintește că diacriticele sunt imperios necesare; prima oară am citit „Ștanga de caviar”)) însă chiar în acel articol mărturisea că alegând în mod conștient dreapta a trebuit să renunțe la punctele de vedere populiste.

Dreapta e despre libertățile individului, pe când stânga este despre luat din libertățile individuale și sărăcit națiunea. Dreapta e despre prosperitate și încurajarea sistematică a ei, pe când stânga e despre sărăcirea sistematică a populației. În gândirea ‘de dreapta’ poți alege dacă ajuți bătrânica să treacă strada sau îți ajuți proprii părinți sau copii să o treacă, pe când în gândirea „de stânga” ești obligat să treci strada cu bătrânica chiar și împotriva voinței ei, în pofida propriei tale familii.

Si ca veni vorba, sa vedem ce este stanga de caviar. Este socialismul proclamatiilor de la tribuna: “Doar noi te ajutam!” Este socialismul care incurajeaza gandirea captiva si dependenta nu tocmai simbolica.

Este socialismul care stie ca votul tau se bazeaza tocmai pe impasul in care te afi.

Si nici nu va incerca vreodata sa te scoata de acolo, doar te va tine prizonier cu picatura salariului mic de la stat si vorba buna a incurajarii gaunoase din partea unor oameni care-s, pana la urma, milionari!

Stânga de caviar îți fuge din farfurie

Omul de dreapta pare arogant când vorbește de lucrurile de care are nevoie de la stat, dar ceea ce vrea să transmită e „dacă mă taxezi de mă rupi când fac afaceri pe mii de euro, mă oprești din a dezvolta o afacere pe milioane de euro, de unde și taxele pe care le încasezi sunt mai mari”.

Omul de stânga pare umil. Vine și spune cât de mult se gândește la compatrioții lui, la soarta lor, la binele lor. Însă în momentul în care cineva care are mai mult de șase case după ce a lucrat exclusiv la stat (vezi cazul Ponta) îți dai seama că stânga e foarte profitabilă.

Problema multora care descoperă principiile dreptei (și sunt foarte mulți care le-au descoperit destul de recent) este că entuziasmul de început îi face să ardă în propria confuzie ideologică. Dacă urmăriți discursul lui, lipsește încercarea de a dialoga, e prins de entuziasmul misionar al celui care a descoperit o idee și o aplică în mod absolut. Lipsește moderația, dar e o greșeală de începător.

Pentru că entuziasmul îi acoperă argumentele. Ar fi fost suficient să justifice cu date reale afirmațiile lui. De exemplu, printre marii susținători ai stângii românești se numără oameni ca Ion Țiriac, Sebastian Ghiță, defunctul Dinu Patriciu, oameni cu averi extraordinare. Ar fi fost foarte ușor să explice că topul celor mai bogați oameni din lume e burdușit cu oameni de stânga. Pentru că munca onestă fără ‘viziune socială’ nu te îmbogățește. Capitaliștii ăia nasoli contra cărora protestează mișcările anarhiste sunt fix acei capitaliști socialiști, care profită din afaceri cu statul, cu impuneri de produse și soluții.

Cred că în vreo cinci sau zece ani Lucian Mîndruță o să fie mult mai capabil să justifice poziția dreptei, acum însă trebuie să-și ascută armele și să mai stea să se gândească la ideile pe care le are. Entuziasmul radical e doar un pas în clarificarea unor idei.

Din păcate, Lucian are parte de adversari de slabă calitate. Ca om care mă cred de dreapta cred că aș avea mai multe argumente pentru stânga decât au deștepții care îl critică. Și fără oameni inteligenți în zona de stânga, derapajul înspre extremism este facil. Dar oamenii inteligenți din România nu au cum să fie de stânga; nu ai cum să te plasezi la stânga în mod inteligent în România, o țară care are nevoie de dreapta mai mult ca de orice. Pentru că înainte să ne îmbăiem în auto-suficiența de stânga avem nevoie de pornit motoarele economiei, și asta se face doar prin motivarea antreprenoriatului, a afacerilor mici și mijlocii, prin măsuri de dreapta.