Ministrul Economiei habar nu are cum funcționează niște lucruri de bază

Dau acest tweet: «Ministrul Economiei habar nu are cum funcționează lucrurile în economie. Declară el: „Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul”. Nu, nu ei fac jumi-juma salariul, firmele fac, ei nici nu văd banii ăia, li se ia doar TVA-ul. Iarăși avem un cretin incapabil la minister.»

Bineînțeles sunt contrazis. O să iau de etalon ce-mi răspunde Ionuț Staicu:

Discutabil.

Taxele se plătesc (aproape) exclusiv din banii angajaților, de aia ai salariu brut și net.

Ah, că angajații nu văd banii ăia și nu fac ei, direct, plățile la ANAF? Asta e o altă discuție.

În plus, nu vin firmele cu bani de acasă, tot angajații produc banii de taxe

Nimeni, dar absolut nimeni în țara asta nu a bătut palma pe salariul brut. Nimeni nu și-a negociat brutul, pentru că atunci ar trăi într-adevăr cu dezamăgirea faptului că ar primi în cont undeva la jumătate din banii negociați, și s-ar simți înșelat. Nu, când ai o negociere de salariu, când discuți un salariu cu cineva discuți pe salariul „după taxe” - cât îți intră în cont lună de lună.

Ca să plătești niște taxe trebuie să faci acest gest, și anume să le plătești. Adică să faci tu, efectiv, un ordin de plată, sau un drum cu valiza de bani la ANAF și să-i lași acolo. Când cineva face plata aia pentru tine nu se cheamă că tu plătești. Când maică-mea îmi lua o minge de-aia cu 18, doar pe maidan puteam să mă laud că mi-am luat o minge cu 18, că doar acolo partenerii de discuție erau suficient de inabili din punct de vedere al problemelor pecuniare încât să creadă că din nimic am avut eu 18 lei să dau pe un balon ovalizat.

Dar românii nu fac acest gest; dacă ar fi obligați să facă lucrul ăsta ai vedea oameni care să bea mai mult vreme de o lună și un ANAF cu mult mai puține încasări. Pentru că nu i-ar plăti nimeni. Ce o să faci, o să arestezi toată populația care muncește? Da, plata brutului „în mână” nu ar funcționa în România. Și nu, nu e o „altă discuție”. E fix discuția asta.

Iar treaba asta cu firmele cu bani de-acasă, cu angajații care produc banii de taxe, „it’s complicated”. Câți bani produce femeia de serviciu care curăță după programatori? Dar șoferul firmei? Dar angajatul care e în „training”? Dar omul de la call-center? dar… dar… dar…?

Nu, angajații nu „produc banii” de taxe, firma îi produce canalizând munca individuală într-un agregat care este rentabil din punct de vedere economic. Foarte des o să vezi oameni care nu sunt conștienți de cât de valoroasă e munca pe care o fac - fie o supra-evaluează, fie o sub-evaluează. De obicei, munca aia pe care o face angajatul individual nu e chiar atât de productivă. Agregatul, în schimb, este. Desigur, lucrul ăsta variază de la caz la caz - dar ceea ce dă cu adevărat valoare muncii este fix „proiectul” în care aduni munca respectivă. Da, fără angajați firma n-ar putea face bani - e o simbioză. Dar la finalul zilei trebuie văzut cine este titularul muncii remunerate: firma sau individul?

Sigur, discuția e complicată, și putem să o continuăm la infinit. Dar revenind la ce ziceam: cât timp indivizii nu văd salariul ăla, banii ăia nu există pentru ei. În schimb, există TVA-ul. TVA-ul este partea din produsele achiziționate pe care o ia statul „din salariul indivizilor”. Și TVA-ul nu e de 50%.

De ce folosesc cuvinte atât de dure precum „cretin incapabil”? Pentru că omul acela nu e un specialist care să știe ce vorbește, pentru că un specialist nu ar cita din cultura populară de parcă ar fi realitate. Ideea că românii dau jumătate din salariu la stat e legendă urbană, cel mult o temă populistă de discutat în campania electorală. Dacă ar fi fost măcar de meserie ar fi știut că în timp ce angajații își fac calculele de venituri în funcție de salariul net, firmele își fac calculele cu cheltuielile salariale în funcție de salariul brut - da, eu o să vorbesc despre salariu de 5000 de lei cu tine ca angajat, dar o să vorbesc de salariu de 8740 cu contabilul.

Munca e taxată prea mult? Da. Putem vorbi în termeni de genul ăsta. Dar hai să vă zic o chestie. Dacă printr-o minune mâine guvernul ar da o lege să nu mai plătească firmele nimic pentru angajați, netul să devină brut, nimeni nu o să primească mai mulți bani la salariu. Dar măcar n-ar mai plăti românii jumătate din salariu la stat.

PS: Nu ești încă convins? Întreabă-te cine plătește din punct de vedere legal dacă acele impozite pe salarii nu sunt plătite: administratorul firmei, sau angajatul?