Mita e în toate, mita e în noi

Cînd am scris că prea multă libertate strică nu am crezut că o să ajung să fiu admonestat pentru că m-am adresat împotriva mitei. Că, mi se explică. mita în sistemul privat e mult mai nasoală decît aia la stat, deși nu îmi dau seama cum se ajunge acolo.

Mi-e din ce în ce mai clar de ce România stă pe loc în loc să progreseze. Pentru că oamenii sunt deja învățați să aștepte de la stat, să dea mită și să ia mită. Nu se înțelege că mita sărăcește pe cel care dă și pe cel care primește, că mita cere mai multă mită. Oamenii sărăcesc pentru că ajung să aștepte să li se dea. Cînd cineva stă toată viața și își pune toată energia și speranța în cum să obțină următoarea mită, acel cineva nu are cum să producă ceva util societății.

Ăsta e motivul pentru care mă opun atît de mult socialismului: pentru că socialismul învață oamenii să aștepte din afară impulsuri, nu să aibă ei inițiative. Socialismul a redus fibra morală a poporului român și a transformat oamenii în niște nevertebrate, care te taxează în momentul în care pare că începi să capeți vertebre.

Primul și cel mai important reproș care mi s-a făcut a fost: “lasă bă că vezi tu cînd mergi la doctor”. Și, stimați cititori, știu că sunteți toți pățiți, că sunteți niște victime, și eu nu, și vă rîd în nas (cel puțin în imaginația voastră), dar nu mi se pare corect să dau mită la doctor. Prefer să merg la o clinică privată unde plătesc pentru serviciile care mi se fac. Mergi, plătești, de ce ar mai trebui să plătești încă o dată? Nu mai bine îi oferi cinstit banii ăia în loc să îi dai ca pe un furtișag? Nu mai bine îi oferi omului banii pe care îi merită, pe care ți-i anunță printr-un tarif, în loc să îi dai pe ascuns?

Și din păcate e sinistru că oamenii merg la doctor cu calculul în minte că trebuie să-i dai ceva. Păi nu trebuie, dar faptul că tu mergi la doctor și îl suspectezi deja că e corupt deja îl pune într-o lumină oribilă pe om. Așa-i că îl vezi ca pe un individ oribil care se pune să te sugă de bani? Da, normal. Pentru că asta face mita din om. Ceva oribil.

Nu mai da mită. Începe, e simplu: deja tu plătești oamenii statului. Îi plătești prin taxe și impozite, îi plătești prin TVA. De ce mai dai mită? De ce, atunci cînd îți cere bani, nu mergi la poliție?

Hai să-ți zic eu de ce nu mergi la poliție. Pentru că ți se pare justificat. Pentru că orice om care dă mită își dorește la rîndul lui să primească mită.

Și mita e un cerc vicios; în momentul în care primești mită vei avea mai mult decît posibilitățile tale materiale. Poate îți vei construi o casă, sau o mașină mai puternică. Și cine întreține chestiile astea? Cu ce bani? Păi cu ce bani, cu mai multă mită. Și mai multă mită. Vali scria despre cadourile jenante pe care le-a primit ca și șpagă comandantul Poliției Rutiere Brașov. Chestiile acelea deveniseră necesitate; pur și simplu nu-și permitea să mențină nivelul lui de trai altfel.

Cel mai mult m-a speriat agresivitatea cu care mecanismul mitei e apărat. Credeam că doar în mintea comunistoidă a lui Vasile Ernu mita e o necesitate instituționalizată, dar comentatori de la care nu mă așteptam au făcut o pledoarie pentru mită pe care niciun om din lumea civilizată nu ar accepta-o la nivel de discurs.

Nu, nu e necesar să dai mită. A fi necesar să dai mită înseamnă că undeva în lumea asta niște oameni care consideră că e necesar să primească mită pentru a-și face treaba. O idee tîmpită pe atîtea niveluri încît nici nu o mai comentez.

Mă, înțelegeți. Mita ne face săraci, ne face săraci atunci cînd o luăm, dar ne face săraci și atunci cînd o dăm. Bravo, Dorin, ai inventat gaura la gogoașă, mita ne sărăcește cînd o dăm, ha, ha. Dacă vă ziceți asta înseamnă că nu ați înțeles. Ne sărăcește așa cum ne sărăcește datul la cerșetori: menține în loc un sistem prin care niște oameni nu o să producă nimic util societății. Se va menține un status quo indezirabil. Așa că tu, cel care teoretizezi că șpaga e necesară, ești mai vinovat pentru acea șpagă decît cel care o ia.

Nu degeaba și datul de șpagă se pedepsește. Dar no, teoria mea că dacă plătești pentru niște servicii nu ar trebui să dai și șpagă poate e prea revoluționară pentru poporul ăsta. Eu știu? Voi ce părere aveți? Mai ales, cum arată ‘șpaga în sectorul privat’? Îmi dați și mie de înțeles cum funcționează lucrurile astea?

money-01


16 Replies to “Mita e în toate, mita e în noi”

 1. Ionuț Staicu

  Vreau să te văd cum ții toată această pledoarie (corectă, de altfel) când ești într-un spital și ai așteptat opt ore cu un os ieșit prin piele fără să te bage nimeni în seamă (cum a pățit bunica mea; 900 lei și două ore mai târziu era operată, cu o încă o tijă metalică în picior).

  Nu spun că mi se pare normal – ba din potrivă! – dar sunt unele situații în care ești forțat, pur și simplu, să cotizezi. Și nu pentru a primi o hârtie ci pentru a … supraviețui.

 2. Simona

  sunt multe de comentat aici. teoria este frumoasa intr-un stat corupt, de la noi astia mai tineri si cu ceva bani pusi de-o parte pt asemenea urgente medicale.

  ce te faci cand esti needucat si sarac si ti se imbolnaveste copilul iar medicul nu se uita la tine orice ai face, cu mintea ta aia putina? si nu, raspunsul nu e ” selectia naturala te mananca, prostii nu trebuie sa se reproduca” . Aceia sunt cei care dau mita. Aceia, asa prosti cum sunt, isi iubesc copiii.

  cred ca orice regula de pe lumea asta se va indoi cand devii parinte, pur si simplu pentru ca orice om, inteligent sau mai tampit, care simte pentru propriul lui copil cam ce simt eu pt fie-mea, va face orice (ORICE) pentru a ii asigura supravietuirea. E codat in creierul arhaic sa lupti pentru a trai. Primeaza in fata gandirii logice despre morala sau principii.

  Ma uit la mine: sa fiu eu pusa in situatia de a alege intre a trai fie-mea si a da o spaga – crezi ca o sa ma gandesc de 2 ori? o sa ma c*c pe ele de principii si valori. Eu nu sunt Brancoveanu. Recunosc ca pe hartie sunt foarte morala si viteaza, dar pana ce nu ma vad pusa in practica intr-o asemenea situatie in care efectiv singura iesire e mita…. nu stiu unde sa trasez linia.

  p.s. poate ca la spital primul lucru pe care ar trebui sa il facem ar fi scandalul, daca iti este refuzat dreptul la a fi tratat in cazul unei urgente. Amenintarea cu presa, care abia asteapta asemenea subiecte fierbinti. Un telefon cu baterie plina, ca sa poti inregistra oricand conversatia prin care ti se cere sa cotizezi. Dar uneori nu ai prezenta de spirit. UNeori esti prea speriat sau starea de soc iti face mintea o pagina alba. NEver say never.

  p.p.s. daca e de dat spaga la alte autoritati, ca sa impingi ceva, aia nu iti ameninta viata in nici un fel, supravietuirea ta sau a familiei, asa ca acolo doar cu scandal si refuz. Cazurile medicale sunt alta poveste – sau, in fine, cazurile care scot animanul dornic sa supravietuiasca din creierul arhaic.

 3. Roxana

  Zic alții ce zic de sistemul medical, dar am auzit și de cazul invers: fiica tratată, tatăl umbla după doctor cu bani, doctorul nu și nu, că el nu vrea șpagă, tatăl că ba da, ba da.

  Într-o bună zi s-ar putea să-și pună întrebarea doctorul ăla de ce anume n-ar lua banii, dacă se insistă atât.

 4. Tudor Galos

  @Ionuț & Simona: poți face un scandal uriaș, poți filma totul, poți să îi dai în vileag. Crezi că nu ai opțiuni? Ba ai; cardul european de sănătate, te poți trata bine-merci în Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia etc. Dar să zicem Ungaria unde a născut o prietenă de-a mea.

  În România nu am dat șpagă în sistemul medical. Mi s-a sugerat șpagă în sistemul medical PRIVAT (nu ai idee cât de perverși pot fi) și am făcut haos. Și voi face de fiecare dată când simt că se întâmplă o nedreptate. Dorin are dreptate, șpaga asta fără de care lucrurile nu se mișcă este un cancer care ne îngroapă. Datorită corupției s-au prăbușit imperii: Imperiul Persan, Imperiul Roman, Imperiul Otoman. Nu lupta pentru auto-determinare le-a dat lovitura de grație ci corupția excesivă.

  În Occident există corupție dar este mult mai invizibilă și mai discretă. Se manifestă de obicei prin trafic de influență și nu este chiar atât de nocivă. La noi se întrece orice limită și depinde de noi să facem ceva. Defetismul acesta ne face să ne merităm soarta de popor făcut capră; odată, la 1878, 1917, ne-am trezit și ne-am afișat patriotismul luându-ne în mână soarta. Acum ne luăm în mână mâinile porcilor pe care le sărutăm.

 5. Simona

  @Tudor,

  Urgentele medicale nu se trateaza in ungaria. Se trateaza pe loc unde se intampla beleaua. accidente, loviri, ingestii de maistiu eu ce etc. URGENTE care trebuie rezolvate acum sau mori. stai demn ca tu nu pleci capul si te pregatesti sufleteste pentru o inmormantare si ani de depresie? Probabil ca nu ai copii, de asta crezi ca un om normal chiar va fi in stare de orice pentru supravietuirea sa si a copilului sau in cazuri limita.

  In rest da – atata timp cat daca nu faci ceva acum, azi, in 2 ore, omul moare, cardul europeam ipoteca pe casa pt credit sau mai stiu eu cealte variante sunt acolo.

  si, sa fi seriosi – mamaita aia cu osul iesind prin piele, era fix in stare sa mearga in tari straine sa fie operata.

  eu la privat nu am dat mita si nu o sa dau, serviciile sunt scumpe si platesc asigurare oricum. la stat, platesc din banii mei. Da, o sa fac scandal si tot ce pot. Dar daca nimic NIMIC nu imi va salva viata mea , a sotului/parintilor/copilului, fac orice. Poate dupa aceea tot o sa fac scandal si o sa ii bag in belele. dar obiectivul imediat este supravietuirea. Este instinct.

  Diferenta uriasa intre a trai sau a nu trai si intre a obtine o autorizatie mai repede.

 6. Dorin Lazăr

  Simona, sunt de acord cu ideea că sunt situații în care nu ai ce face. Tocmai imi spunea cineva despre un caz în care șpaga era de fapt folosită pentru a cumpăra substanțele pentru anestezie și alte chestii de genul ăsta. Bun, există niște impedimente.

  Și da, probabil cînd o să fie supraviețuirea la mijloc o să pun problema altfel. Dar o să mă mai asigur că ăla care mi-a cerut bani ca să salveze o viață cînd avea posibilitatea să o facă oricum, ăla va putrezi în închisoare pe viață.

  Se poate face scandal, și voi face. Așa cum zice și Tudor. Da, sigur, va exista o flexibilitate cînd e vorba de supraviețuire, dar nu voi lăsa lucrurile neîntoarse.

  Dacă o mie de oameni ar pune plîngere penală după fiecare dată cînd s-a dat șpagă, lucrurile s-ar rezolva mai repede.

 7. Simona

  @Dorin – de acord. Scandalul si sa te asiguri ca platesc pentru luare de mita in cazuri din astea trebuie facut. SUpravietuirea iti schimba optica, de obicei. In rest, orice alt caz – mita iese din discutie.

  asa imi place mie in afara cand , daca vrei sa lasi un tip, iti apare separat pe bon…. nu e mita, ci tot plata pt servicii. si consider ca e f OK sa fie asa

 8. Dorin Lazăr

  Eu cred că românii ar trebui să învețe să pună mai multe plîngeri penale, și să nu dea bir cu fugiții doar pentru că și-au rezolvat problema.

 9. Manuel Cheța

  Uite aici caz:
  http://obisnuit.eu/2014/06/26/despre-medici-ucigasi/

  Vara-mea a platit mita buna pentru a salva viata matusei, dar nu vrea sa faca nici un pas impotriva javrei de doctor.

  Cand esti in impas, dai banul, ca altfel iti moare ruda, dar nu trebuie lasat asa. Ala trebuie sa moara in incisoare si casa lui vanduta. Dat peste tot drept criminal.

 10. Nautilus
  1. E acceptabil să dai mită când eşti cu un picior în groapă şi ştii că dacă nu dai s-ar putea să nu mai existe ocazia viitoare în care să dai. Fiindcă n-o să mai fii în viaţă. Procesele şi DNAul nu te mai pot ajuta în cazul ăsta.
  2. Faptul că şpaga e o necesitate instituționalizată şi că partizanii (co)mu(n)ismului o sprijină ţine de altceva.

  La Arad au fost prinşi profii şi inspectorii luând şpagă 500 de euro / cap de dobitoc ca să treacă loaza prin bacalaureat, cu nota 6. Şase. Nu pentru 10, nici 9, nici 8, pentru nota minimă de trecere.

  De fapt asta nu mai e şpagă. Şpagă ia cineva ca să îţi facă o favoare, spre exemplu ştii de 7 şi vrei 10.

  E ceva mai complicat decât mita, legat de faptul că proful, oricât ar fi de prost, beţiv, tâmpit, e deasupra, şi (co)mu(n)iştii au întărit pe cât au putut această regulă moştenită din vremea lui Caragiale. Atâta ţi-ar trebui, să reclami vreo neregulă în ceea ce îl priveşte. Cu vreo 16 ani în urmă am încercat, atunci când un idiot din această categorie mi-a pus o notă mare pe lucrare şi m-a insultat în faţa clasei spunând că am copiat, dar el nu poate dovedi asta. Am dobândit un rahat. Mă întrebau dacă vreau să fie reevaluată lucrarea, să fie modificată nota, căcaturi din astea. Lucrarea putea fi recorectată, persoana profului nu, ea era sfinţită precum sfintele moaşte şi avea sângele albastru ca cerneala.

  În cazul profesorilor, banul oferit nu mai e şpagă, e tribut la un stăpân feudal ca să te lase în pace.

  Asta până o să apară un nebun ca Breivik, care o să recorecteze el figura profesorului cu bisturiul, în vreo noapte întunecoasă şi fără martori.

 11. Catalin

  As putea spune ca in sistemul de stat, posibilitatile de a realiza ceva pe plan material sunt mult mai mici. Si cand stii ca salariul tau nu trece de o anumita suma (sub 1500 ron) indiferent ce faci, ca sa castigi mai bine nu merita sa te straduiesti sa fii productiv… asa ca tentatia de a primi mita e mare. Iar ca sa obtii o functie de conducere, de obicei esti nevoit sa dai mita … iar banii investiti trebuie recuperati 😉 E un sistem mult prea mare ca sa cada usor.

 12. Dorin Lazăr

  Sunt de acord că tentația mitei e mare, dar discuția se complică un pic mai tare. Pentru că te întrebi: dacă omul e capabil și merită mai mult, poate face banii ăia pe care îi vrea în sectorul privat, nu?

  Dar realitatea e că nu de-asta s-au băgat în administrație, ci pentru că pot să fure, să ia șpăgi, și își fac calcule pe fix acest criteriu. Dacă nu și-ar face calcule așa, și-ar da demisia instant, și curînd statul va trebui să caute să dea mai mulți bani oamenilor care lucrează pentru el, pentru că nu îi poate recruta altfel.

 13. Nautilus

  Salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar (cu vechime, cu toate examenele şi cu funcţii în şcoală) trec de o anumită sumă de 1500 RON, ba chiar de dublul ei. Net.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.