Moraliști de duzină

Ieri m-a vizitat pe blog un vechi trol care semnează alin ropan. Un extraordinar care colectează poze de fete de pe Facebook în încercarea lui dubioasă de a ne explica că toate femeile tinere de azi sunt curve, sau ceva de genul. Nu e singurul trol, dar e unul din cei mai cunoscuți; încercarea lui nu a fost ratată nici de Arhi, care îl mută în spam destul de des. Nu o să-i facem psihanaliza că-i pierdere de vreme. Cum ziceam, omul nu e unic, e plin de oameni de-ăștia. Despre ei vorbesc acum, despre moraliștii de duzină.

Sunt prea mulți. Îi simți că vor să-și exprime părerile, dar părerile lor sunt tot timpul aceleași: “cineva face ceva ce nu mă afectează dar care îmi displace”. Nu neapărat îi displace pentru că e neplăcut – în cazul lui ropan e vorba de fete care pozează în fața unor camere de luat vederi de slabă calitate – ci pentru că nu corespund unui ideal pe care ei îl consideră normal și pe care simt nevoia să îl impună asupra tuturor, cu excepția lor.

Și când discuți cu ei simți că nu poți comunica. Că sunt oamenii care îți explică cu aroganță că faci cancer pentru că mănânci carne (discuția mereu îmi face poftă de o friptură bună), că faci autism de la vaccinuri sau că femeile sunt toate curve iar bărbații niște cârpe, sistemul lor intelectual e complet, rotund, dar ratează esențialul. Cel mai des încalcă dreptul celorlalți la expresie, în virtutea gândirii “cine nu gândește ca mine e un idiot”.

Moraliștii ăștia de duzină îi întâlnim peste tot. În viața reală, mai ales între cei care au atins o vârstă (50 de ani, să zicem) sau nu au atins-o încă (30). Moraliștii bătrâni sunt ferm convinși că toate femeile sunt curve și băieții niște cârpe pentru că asta văd ei la televizor și în ziare. Sunt cel mai des atinși de discursurile demagogice, de-asta indivizi precum omul cu televiziunea în garsonieră au atât de mult succes. Bătrânii stau și judecă pentru că ei consideră că performanța de a atinge o vârstă înaintată le permite să intre în viața oricui nu trăiește ca ei și să împartă judecăți de valoare. Doamne ferească să nu gândești ca ei.

Moraliștii tineri sunt mai venali. Dacă cei bătrâni vin cu niște valori perimate pe care le impun, cei tineri vin cu niște valori netestate pe care le impun. Prin ei vin dietele fanteziste (raw-vegan, de exemplu), de la ei vin soluțiile absolute și extremiste. Problema lor este că nu vin de la ei, ci ei sunt doar transmițătorii; cel mai des, tinerii sunt la îndemâna unor indivizi mai venali care profită de ignoranța lor. Nu poți avea convingeri reale când convingerile tale sunt încă în formare, dar poți compensa prin vehemență. Iar tinerii sunt foarte maleabili, poți să-i faci să spună și să facă orice. Și spun asta pentru că știu cât de influențabil am fost eu, și știu cât efort mi-a luat să nu mă mai las impresionat cu una cu două.

Cei mai vocali sunt moraliștii de internet. Ăștia sunt de toate vârstele, și vin într-o singură culoare: “cretin”. Sunt oamenii care se enervează pe absolut orice, care comentează pe absolut orice, care se irită la existența unui film care documentează hoția și sărăcia din România. “Cum, nu, noi nu suntem hoți!” spune românul care a votat un parlament care a fost în 2013 denumit “cel mai mare grup infracțional”.

Moraliștii de duzină sunt pretutindeni. Uneori, îți vine să fii de acord cu ei. Chiar dacă ți se pare că au parțial dreptate, ascultă-i până la capăt. Gândește-te bine dacă vrei să cazi în extremele pe care le propun ei. Chiar vrei să nu mai vezi nuduri? Ți-e așa rușine de corpul uman? Chiar te deranjează curvele de la Tv? Tu pe cât lucrezi opt ore pe zi? Oamenii refuză să înțeleagă că unele treburi nu îi privesc, mai ales cele care țin exclusiv de alte persoane. În același timp acești moraliști de duzină proiectează propriile lor dorințe și trag concluzii asupra celorlalți. Ce cred oamenii ăștia despre femeile care se dezbracă să pozeze nud? Că sunt curve, desigur, un lucru pe care și-l doresc, dar pe care nu-l pot confirma. Că se culcă cu oricine; o dorință, din nou, dar nicidecum o realitate.

Problema lor e, pe lângă lipsa de respect față de cei din jurul lor, și o intoleranță crasă. Cât timp nu te afectează o problemă, de ce o discuți? Și dacă tu crezi că te afectează, nu cumva nu ar trebui să fie treaba ta? Moralistule, mai vezi-ți de treaba ta, nu-ți mai lua nasul la purtare. Ține-ți frustrările în pantaloni.

Așadar, hai să testăm un pic teoria. Uite un nud. Discutați.

Julie Schneider, by Celine Russo
Julie Schneider, by Celine Russo

 


13 Replies to “Moraliști de duzină”

 1. Andreea

  Ai ajuns sa pui si tu toate dezbracatele aici. Credeam ca e un blog de calitate, m-am inselat teribil.
  Si da, iti spun din surse sigure – femeile sunt niste curve, la propriu si la figurat.
  @Lucretiu: daca te uiti atent, de fapt fata asta are cate un chilot pe fiecare san in parte.

 2. SSSaiyan

  Aș comenta și eu despre acest nud … dacă l-aș vedea. În rest, sutienul mi se pare oribil … și este și motivul pentru care poza nu se poate numi nud. 😉

 3. Liviu

  Poza nu este un nud se incadreaza mai degraba la categoria celor din revistele pentru adulti. Faptul ca este langa o usa de balcon nu o face sa fie nici macar fotografie ca sa nu mai vorbim de act artistic.
  Desi ma apropiu de 70 de ani nu ma deranjeaza nuditatea indiferent de sex cu conditia ca sa exprime ceva. Atata timp cat exista doar ca sa vanda ceva ea este disgratioasa. Si, din pacate, exista prea multa nuditate de acest fel in zilele noastre.
  In tineretea mea circula o butada: toate femeile din lume sunt curve inafara de mama mea si sora mea care sunt si ele femei. Sa nu uita si faptul ca n-ar exista femei curve daca n-ar exista barbati curvari!

 4. Bogdan Popa

  Comentarii valoroase, ce să mai. Ai pierdut timp să scrii ditamai articolul și toată lumea comentează poza. Frumos.

  Altfel, e ușor să cazi în păcatul ăsta al moralistului de duzină. Mi s-a întâmplat de câteva ori să vreau să scot perle moraliste pe gură dar m-a salvat o chestie pe care mi-o spunea mereu tata când eram mic: “gândește înainte să zici ceva”. Eram fix în situația de care zici mai sus: convingerile mele nu erau formate și mă duceam încotro bătea vântul.

 5. Radu

  totusi nu vezi un barbat sa profite de corpul lui frumos si sa isi doreasca sa fie intretinut de o femeie cu 10-20 de ani mai in varsta, o femeie nici nu ar accepta sa tina pentru ea un exemplar tanar pentru sex si sa ii si faca cadouri, masini etc. Poate atunci s-ar fi concentrat lumea si pe termenul masculin al curvei.

 6. Dorin Lazăr

  Intri mult mai ușor în zona respectivă când vii într-o discuție, orice discuție, cu convingeri inatacabile. Eu, de exemplu, am două astfel de convingeri: libertatea individuală și piața liberă. Sigur, combat argumentele contra lor, dar în general mi se par două lucruri absolut necesare, sine qua non. Aici pot fi considerat moralist ‘de duzină’.

  Da, e greu să gândești înainte de a spune chestii. Nu stă în firea noastră, și cu atât mai puțin în educația noastră.

 7. Dorin Lazăr

  De gustibus. Nudul acesta, de exemplu, mie îmi transmite ceva, dar nu despre asta e vorba; mai important e: “îmi încalcă cumva spațiul meu vital? drepturile mele? îmi strică cu ceva șansa mea la fericire?” Dacă răspunsul la toate trei e “nu”, a discuta calitatea nudului nu poate să meargă dincolo de “nu îmi place mie”.

 8. Nautilus

  Ca urmare a incidentului cu memele de la Liceul Şincai din Cluj, cei 61 de elevi care au postat pe Facebook caricaturi cu profesorii lor au fost sancţionaţi de către directorul liceului cu scăderea notei la purtare.

  Comentacii din public, al căror nick nu începea nici cu A, nici cu R, au discutat despre spânzurătoare, ardere pe rug, decapitare ca la ISIS şi alte metode de a-i veni unuia de hac în public. Oare erau autişti de la prea multe vaccinuri?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.