Most people just want to watch the world burn

Am citit zilele astea atât de mult despre refugiații sirieni încât încep să suspectez că oamenii care discută despre asta nu au nicio pasiune, niciun hobby și nici măcar o idee cum să-și facă viața interesantă. Hai să vă zic eu ce s-a întâmplat interesant în problema imigranților ilegali în ultima săptămână. Nimic.

Și fiecare are propria interpretare pentru aceleași informații false. Și de-o parte și de cealaltă, cineva a hrănit informațiile astea și acum le împinge din nou și din nou în mass media. Sunt aceleași informații, aceleași poze vehiculate de săptămâni întregi, aceleași povești. Oamenii se enervează pe aceleași povești, și dacă ăsta nu e un program de spălare pe creier… apoi nu știu ce e.

Nici măcar decesul lui Vadim Tudor nu ne-a scos din programul de spălare de creier. Două tipuri de reacții și acolo: vitriol sau respect cretinoid. Ambele tabere solide pe poziții. Ziceam la un moment dat că oamenii spun că “a dispărut dintre noi o mare valoare” trebuie lăsați în pace, ei doar fac o evaluare justă a mediului cultural românesc.

Se bucură vecinul tău că pe iOS 9 i-a băgat mod special de power-saving? Dacă te bucuri pentru el și-i zici că în sfârșit are și el un feature pe care tu-l aveai de 2-3 ani în mod sigur va veni un băiețel sau o fetiță spălată pe creier care să urle la tine că ești un spălat pe creier care urlă la lume că e spălată pe creier și urlă la lume că… vă prindeți voi. Neimpresionat de ironia acuzației și fără să realizeze că nimeni nu le cere să facă efortul supraomenesc de a se certa cu cretinii de pe internet, vitriolul pătrunde adânc în mintea oamenilor.

Simt că a discuta în jurul subiectelor care domină agenda zilei de azi e un demers inutil dacă nu periculos. Tot ce faci e să participi la radicalizarea unor oameni care, în mod normal, s-ar fi concentrat pe viața lor și a familiei lor și ar fi făcut parte din acea majoritate tăcută dar de bun simț care a adus Europa la relativul calm recent. De-asta am ezitat să mai scriu ceva pe tema asta (sau pe orice temă) că oamenii se aprind ca focul de paie și îți răstălmăcesc vorbele. Fiecare vede chiar și opiniile neutre ca pe un catalizator pentru propria explozie, și de-asta ajungi să ai oameni care în numele bunei înțelegeri și a ospitalității te urăsc pentru că gândești un pic diferit de ei. Sau, din contră, afli că încurajezi niște oameni cu care nu ai aceleași opinii, ci cel mult o mică intersecție conjuncturală.

Așa că taci. Că no, ce să mai zici… orice ai zice îi dai bolovan s-arunce celui care crede că e mai corect ca întreg universul și sabie celui care crede că tot universul merită salvat în afară de câțiva oameni care nu gândesc la fel de nobil ca el (nu mulți, vreo jumătate numa’). Așa că ce rost are? Opiniile sunt deja formate, jocurile deja făcute. Ce mai lipsește e cineva să înceapă să dea arme și gloanțe de-o parte și de cealaltă, să ne măcelărim cum se cade.

Și asta pentru că nu avem și noi pasiuni, hobby-uri sau pur și simplu puterea de a accepta o viață mediocră și plictisitoare așa cum ar trebui să avem marea majoritate. Se pare că nu suntem satisfăcuți dacă nu vedem lumea din jurul nostru arzând.

jokerImage
Ce e culmea e că nu învățăm nici măcar din cultura populară

6 Replies to “Most people just want to watch the world burn”

  1. Felicia

    O retea de manipulare in masa posteaza un lucru, acesta devina viral, taberele normal ca se impart si fiecare isi formeaza propria opinie, opinie pusa din plictiseala pentru ca eu una prefer sa stau in spate si doar sa citesc, pe cand altii se obosesc sa posteze comentarii mai lungi decat si-au fi putut permite sa scrie.

  2. krossfire

    “Două tipuri de reacții și acolo: vitriol sau respect cretinoid” – Digi 24 a avut fix o singura stire pe tema asta… cu o stire mai mult decat ar fi meritat subiectul.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.