Și așa muri #unitisalvam

Pentru cei prea ocupați cu soarele de afară și cu grătare de duminică, ieri s-a petrecut un eveniment pe care mulți nu l-au înțeles. Gruparea anarhistă de extremă stînga #unitisalvam (PutinJugend) a avut un marș mai penibil decît cel cu “mă piș pe el de vot”. S-au prezentat vreo 100 de oameni, și de data asta nu pentru că motivul nu era meritoriu, ci pentru că, așa cum prevedeam în articolele mele anterioare, singurul scop al #unitisalvam a fost să arunce în derizoriu activismul social. Felicitări, băieți, ați reușit să debusolați o generație întreagă. Sper că v-ați primit banii.

Între timp, oamenii s-au lămurit cum stă treaba. Au înțeles că ăia care îi chemau la proteste erau niște indivizi cu o anumită țintă politică, care au refuzat în mod repetat să protesteze contra ororilor legislative promovate de cabinetul Ponta. Au înțeles și ceilalți că Pungești e o mizerie rusească, și probabil că cei de la #unitisalvam s-au răcit și ei cu prietenii lor vechi. În fond, Pungești a fost un eșec pe toate planurile.

PaginaDeFacebookEvenimentContraTraseismuluiAud, totuși, că s-au prezentat vreo 500-1000 de oameni. E foarte bine, zic eu, cînd la eveniment se înscriseseră vreo 1500 de oameni.

În schimb, Uniți Legalizăm e un protest mult mai util, mult mai bun decît temele de protest pe care anarhiștii #unitisalvam le-au evitat atunci cînd era cazul (pentru cei care nu-și amintesc, căutați articolele despre unitisalvam pe care le-am mai scris de-a lungul timpului, mi-e prea lene ca să vi le dau mură-n gură)

Repet un singur lucru: #unitisalvam e o grupare anarhică al cărei rol a fost să dea o supapă pentru tinerii potențial activiști, care să le sece entuziasmul și să îi ajute să devină parte din masa inertă a populației care votează PSD instinctiv, din nevoia de protecție socială.

#unitisalvam nu e o grupare moartă, chiar deloc. În vreo doi ani, cînd o să mai vină o tură de oameni entuziasmați de ideea de a demola sistemul care nu funcționează, sătui de PSD (pentru că, din păcate, PSD deja și-a cumpărat toate voturile necesare, suntem noi proști să credem că scăpăm de ei tura asta) o să-i mai mobilizeze PutinJugend ca să le sece și lor energia în lupți inutile și ilogice. Și să se asigure că PSD-ul e partidul salvator, că no, despre asta e, pînă la urmă, vorba.

jos-capitalismul
Da, #unitisalvam e ceva cu salvatul României. Îhî.

 


8 Replies to “Și așa muri #unitisalvam”

  1. Cristi

    Nu reusesc sa inteleg o chestie: daca astia vor moartea capitalismului, cu ce ar vrea sa-l inlocuiasca? Cumva cu vreo forma de comunism? Astia au macar habar de vremurile de atunci sau urla ca sa nu taca?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.