Și așa muri #unitisalvam

Pentru cei prea ocupați cu soarele de afară și cu grătare de duminică, ieri s-a petrecut un eveniment pe care mulți nu l-au înțeles. Gruparea anarhistă de extremă stînga #unitisalvam (PutinJugend) a avut un marș mai penibil decît cel cu “mă piș pe el de vot”. S-au prezentat vreo 100 de oameni, și de data asta nu pentru că motivul nu era meritoriu, ci pentru că, așa cum prevedeam în articolele mele anterioare, singurul scop al #unitisalvam a fost să arunce în derizoriu activismul social. Felicitări, băieți, ați reușit să debusolați o generație întreagă. Sper că v-ați primit banii.

Între timp, oamenii s-au lămurit cum stă treaba. Au înțeles că ăia care îi chemau la proteste erau niște indivizi cu o anumită țintă politică, care au refuzat în mod repetat să protesteze contra ororilor legislative promovate de cabinetul Ponta. Au înțeles și ceilalți că Pungești e o mizerie rusească, și probabil că cei de la #unitisalvam s-au răcit și ei cu prietenii lor vechi. În fond, Pungești a fost un eșec pe toate planurile.

PaginaDeFacebookEvenimentContraTraseismuluiAud, totuși, că s-au prezentat vreo 500-1000 de oameni. E foarte bine, zic eu, cînd la eveniment se înscriseseră vreo 1500 de oameni.

În schimb, Uniți Legalizăm e un protest mult mai util, mult mai bun decît temele de protest pe care anarhiștii #unitisalvam le-au evitat atunci cînd era cazul (pentru cei care nu-și amintesc, căutați articolele despre unitisalvam pe care le-am mai scris de-a lungul timpului, mi-e prea lene ca să vi le dau mură-n gură)

Repet un singur lucru: #unitisalvam e o grupare anarhică al cărei rol a fost să dea o supapă pentru tinerii potențial activiști, care să le sece entuziasmul și să îi ajute să devină parte din masa inertă a populației care votează PSD instinctiv, din nevoia de protecție socială.

#unitisalvam nu e o grupare moartă, chiar deloc. În vreo doi ani, cînd o să mai vină o tură de oameni entuziasmați de ideea de a demola sistemul care nu funcționează, sătui de PSD (pentru că, din păcate, PSD deja și-a cumpărat toate voturile necesare, suntem noi proști să credem că scăpăm de ei tura asta) o să-i mai mobilizeze PutinJugend ca să le sece și lor energia în lupți inutile și ilogice. Și să se asigure că PSD-ul e partidul salvator, că no, despre asta e, pînă la urmă, vorba.

jos-capitalismul
Da, #unitisalvam e ceva cu salvatul României. Îhî.

 

8 Replies to “Și așa muri #unitisalvam”

  1. Nu reusesc sa inteleg o chestie: daca astia vor moartea capitalismului, cu ce ar vrea sa-l inlocuiasca? Cumva cu vreo forma de comunism? Astia au macar habar de vremurile de atunci sau urla ca sa nu taca?

Comments are closed.