Muzica românească în 2017 – un playlist

Anul ăsta am făcut un mic experiment. Pentru că mi s-a reproșat că m-am uitat numai la piesele pop anul trecut, anul acesta am strâns toată muzica pe care am prins-o prin trending-ul de la Youtube. Mi-au mai scăpat câteva piese, cel mai probabil, și am încercat să nu adaug chestii dubioase. Nu sunt sigur că am fost metodic (poate că pe 2018 o să fiu ceva mai metodic în colectarea muzicii) dar am prins cam tot ce mi s-a părut relevant pe subiect. În total vreo 286 de piese.

Anul trecut am selectat ce mi s-a părut mai bun dintr-un playlist făcut de altcineva. Am selectat 87 de piese, pe care le-am comentat – pe fiecare în parte. Anul ăsta o să vă dau playlist-ul brut, și o să vă spun ce mi s-a părut mai interesant la el.

Lista

Acum, câteva comentarii:

  • Albumul anului este, de bună seamă, albumul Irinei Rimes, Despre el. E genul ăla de album din care nu știu ce aș scoate.
  • Descoperirea anului pentru mine este PugLife. Îmi place foarte tare ce face Keed – de-asta am urcat piesa „Iarbă și cox” pe prima poziție – dar îmi place foarte mult ce se întâmplă în acea zonă muzicală. Am ascultat anul ăsta mult Șatra BENZ, Keed și mi-am înnebunit prietenii cu Diamante FMM – King Kong.
  • Chestii remarcabile din playlist: O piesă nouă de la BUG Mafia, una de la Cheloo, o piesă hip-hop de la Connect-R (credeam că nu mai știe), Delia cu Machanache au făcut o piesă decentă.
  • Dani Mocanu a avut un succes nebun anul ăsta cu „Șmecher cu parfum de damă”. Povestea e și mai faină cât timp e repetată în realitate – în timp ce „Șmecher cu parfum de damă” era printre primele în topul de trending al lui youtube, omul dădea declarații pentru niște delicte similare cu cele din piesă. După aia omul a revenit și e unul din cei mai ascultați și mai serioși artiști români la ora actuală.
  • Carla’s Dreams au devenit plictisitori (cum era de așteptat) și un proiect precum G Girls (care mie chiar îmi place) s-a dus și el în jos.
  • Smiley rămâne artistul pop #1 în România. Anul ăsta a avut o serie de 10 piese în 10 luni. Nu sunt toate extraordinare, dar sunt câteva ascultabile.
  • Cea mai ascultată piesă de anul ăsta a fost INNA – Ruleta (128 mil. views). Nu e neapărat cea mai bună piesă a ei, dar succesul arată că Inna lucrează la nivel internațional, baza ei de fani nu mai e doar România.
  • Altă trupă pe val anul ăsta a mai fost The Motans. Relativ decent ce au scos, dar nu sunt favoriții mei. Și Micutzu încearcă să intre mai tare pe muzică, nu e foarte popular, dar cred că e chiar fain ce face acolo.

Ăsta e un playlist selectat (parțial) din cele mai populare piese din România de pe Youtube. Nu pretind nici că le-am selectat pe toate, nici că nu am ratat ceva. Din păcate YT nu oferă nicio unealtă pentru sortarea playlist-urilor, pentru folosirea datelor despre clipuri, nici măcar nu poate să-ți zică „a mai apărut un videoclip cu muzică de la un român” deși probabil că au informația asta.

Dacă sunt chestii pe care le-am scăpat, shoot. Mă mai gândesc dacă vreau să pun o selecție cu piesele care chiar mi-au plăcut și despre care îmi vine să scriu două rânduri, cum am făcut anul trecut. Poate că dacă insistă lumea o să fac și asta.