Muzica românească în 2017 – un playlist

Anul ăsta am făcut un mic experiment. Pentru că mi s-a reproșat că m-am uitat numai la piesele pop anul trecut, anul acesta am strâns toată muzica pe care am prins-o prin trending-ul de la Youtube. Mi-au mai scăpat câteva piese, cel mai probabil, și am încercat să nu adaug chestii dubioase. Nu sunt sigur că am fost metodic (poate că pe 2018 o să fiu ceva mai metodic în colectarea muzicii) dar am prins cam tot ce mi s-a părut relevant pe subiect. În total vreo 286 de piese.

Anul trecut am selectat ce mi s-a părut mai bun dintr-un playlist făcut de altcineva. Am selectat 87 de piese, pe care le-am comentat – pe fiecare în parte. Anul ăsta o să vă dau playlist-ul brut, și o să vă spun ce mi s-a părut mai interesant la el.

Acum, câteva comentarii:

 • Albumul anului este, de bună seamă, albumul Irinei Rimes, Despre el. E genul ăla de album din care nu știu ce aș scoate.
 • Descoperirea anului pentru mine este PugLife. Îmi place foarte tare ce face Keed – de-asta am urcat piesa „Iarbă și cox” pe prima poziție – dar îmi place foarte mult ce se întâmplă în acea zonă muzicală. Am ascultat anul ăsta mult Șatra BENZ, Keed și mi-am înnebunit prietenii cu Diamante FMM – King Kong.
 • Chestii remarcabile din playlist: O piesă nouă de la BUG Mafia, una de la Cheloo, o piesă hip-hop de la Connect-R (credeam că nu mai știe), Delia cu Machanache au făcut o piesă decentă.
 • Dani Mocanu a avut un succes nebun anul ăsta cu „Șmecher cu parfum de damă”. Povestea e și mai faină cât timp e repetată în realitate – în timp ce „Șmecher cu parfum de damă” era printre primele în topul de trending al lui youtube, omul dădea declarații pentru niște delicte similare cu cele din piesă. După aia omul a revenit și e unul din cei mai ascultați și mai serioși artiști români la ora actuală.
 • Carla’s Dreams au devenit plictisitori (cum era de așteptat) și un proiect precum G Girls (care mie chiar îmi place) s-a dus și el în jos.
 • Smiley rămâne artistul pop #1 în România. Anul ăsta a avut o serie de 10 piese în 10 luni. Nu sunt toate extraordinare, dar sunt câteva ascultabile.
 • Cea mai ascultată piesă de anul ăsta a fost INNA – Ruleta (128 mil. views). Nu e neapărat cea mai bună piesă a ei, dar succesul arată că Inna lucrează la nivel internațional, baza ei de fani nu mai e doar România.
 • Altă trupă pe val anul ăsta a mai fost The Motans. Relativ decent ce au scos, dar nu sunt favoriții mei. Și Micutzu încearcă să intre mai tare pe muzică, nu e foarte popular, dar cred că e chiar fain ce face acolo.

Ăsta e un playlist selectat (parțial) din cele mai populare piese din România de pe Youtube. Nu pretind nici că le-am selectat pe toate, nici că nu am ratat ceva. Din păcate YT nu oferă nicio unealtă pentru sortarea playlist-urilor, pentru folosirea datelor despre clipuri, nici măcar nu poate să-ți zică „a mai apărut un videoclip cu muzică de la un român” deși probabil că au informația asta.

Dacă sunt chestii pe care le-am scăpat, shoot. Mă mai gândesc dacă vreau să pun o selecție cu piesele care chiar mi-au plăcut și despre care îmi vine să scriu două rânduri, cum am făcut anul trecut. Poate că dacă insistă lumea o să fac și asta.


15 Replies to “Muzica românească în 2017 – un playlist”

 1. Perkele

  Daca mai fac un playlist de muzica hisptereasco-rock de anul asta, cum am facut anul trecut, il pui aici?

 2. krossfire

  Nu-s de acord cu aproape nimic, dar nu prea conteaza, ca sunt sigur ca nu validare pentru preferintele tale voiai 🙂

  Sunt dispus sa “iert” tot, pentru simplul motiv ca nu-ti place The Motans. Trupa aia mi se pare o boala auditiva, desi piesa cu Delia e aproape acceptabila. E tot ce a fost mai rau in muzica de dupa 2010, intr-o singura trupa: acorduri extrem de simple, melodii lalaite, o voce groaznica cu un accent asemenea (moldovenesc, moldovenesc, dar omul deja o da spre oligofren), iar versurile… versurile. Hipstareala din aia de cel mai jos nivel, cu referinte culturale de liceu si impresii de superioritate. Daca erau facuti din plastic chinezesc, ar fi fost mai autentici decat sunt acum

 3. Dorin Lazăr

  Mi-a plăcut o piesă de la The Motans, dar a început să mă obosească (e un singur tip, din câte înțeleg, sau poate înțeleg eu prost). Cât despre ce e fain pe-acolo, poate că totuși o să-mi fac niște timp să scriu un articol cu piesele care chiar mi-au plăcut și de ce. Poate că în momentul în care o să și explic de ce îmi place ceva se mai duce un pic din circumspecție.

 4. adyzah

  Recunosc că nu-s în ”target”, dar totuși cuvântul <<muzică>> trebuia pus între ghilimele. Chiar cu toleranța setată la maxim, n-am găsit mai nimic interesant (poate doar refrenul de la aia cu motanii și Delia – dar vocea tipului e enervantă). The horror!

 5. adyzah

  Elitism, etilism. Zi-mi o piesă din listă (evident axată doar pe radio/party music) care e ”catchy”, care va fi ”ascultabilă” și peste 3 luni și promit că-i mai dau o șansă. N-are treabă cu elitismul. Dacă ”trăiești” rock sau metal și nu ești fan Pink, Beyonce sau Adele, poți admite totuși când o piesă sună bine, te prinde și poți să o asculți la volan, pe EuropaFM, între două difuzări obsesive ale celor de la Vaya con Dios. Pur și simplu mi se par slabe.

  Mă scuzaț pentru ghilimelele elitiste.

 6. Dorin Lazăr

  Poate o să fac lista aia de piese selectate. Vedem. Altfel mi-e greu să văd cum ți-ai dori să asculți ceva ce nu vrei să asculți înainte să ai ocazia. Cu alte cuvinte mă îndoiesc de sinceritatea ta când îmi ceri să îți zic o piesă.

 7. adyzah

  Păi de ce nu aș fi sincer, nu cer să fiu convertit, am spus de la bun început că nu-s în target, și nici tu nu cred ca ai chef de prozelitism. Doar că nu am găsit ceva care să mă facă să-mi bălăngăne capul sau să bat cu degetul pe volan. Și ca să mai dau un exemplu în afară de aia cu motanii și Delia, mai e una decentă pe acolo cu Mihail, dar tonul și uneori și ritmul sunt îngrozitor de asemănătoare cu altă piesă (încă mai caut cu care anume).

 8. Dorin Lazăr

  Eu cred că între 286 de piese s-o găsi una și pentru tine. Acum nu zic nu – poate că într-adevăr nu ești deloc în target, nu ești deschis la nou sau la diferit, caz în care nici nu are sens să continuăm discuția.

 9. gabone

  Ai fost un domn cu lista lui Perkele din 2016, mi s-a parut un lucru foarte fain (si prin ce continea, si prin faptul ca ai postat-o aici). Sper sa repetati povestea si anul asta. Multumesc, un an bun sa aveti!

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.