Narcisism

Facebook a introdus de ceva vreme Facebook memories, o modalitate prin care ești anunțat de chestii la care ai dat share acum X ani în această zi. Într-un fel asta lucrează la narcisismul oamenilor. Cel mai bun conținut e cel care ți-a plăcut și acum un an sau doi, și singurul om care știe cel mai bine ce-ți place ești tu însuți.

Singurul lucru pe care îl speculează Facebook e de fapt narcisismul tău. De-asta nu ești mai informat, de pe Facebook doar primești alte versiuni de-ale tale unde auzi doar ce-ți place. Nu suntem mai informați, nu suntem mai diverși pentru că avem social media.

Și vorbind despre narcisism: este cel care te împinge să îți faci credit pentru nuntă. Eu unul sunt uimit de așa ceva, de faptul că cineva face un împrumut bancar pentru a face o petrecere pentru prieteni, cunoscuți, rude și cunoscuții rudelor. Chiar dacă scopul este să îi mulgi de bani, sperând să returnezi banii băncii, nu e altceva decât o afacere proastă, din care câștigă banca și nu prosperă nimeni altcineva.

Sunt iraționale extremele la care te împinge narcisismul. Raluxa, de exemplu, autoarea acelei postări publicitare, a fost atât de obsedată de sine încât nu a avut problemă să explice, pe scurt, unei femei care nu avea de gând să se îmbrace cum îi place ei la nuntă:

Pentru ca da, nunta e despre mine. Iar mirele stie asta perfect, a fost primul care a inteles-o. In fond, e partenerul meu perfect, pe care il iubesc, care ma intelege, ma echilibreaza si ma tempereaza cand e cazul. Asta e o zi la care am visat, am sperat, pe care am planificat-o mai mult sau mai putin in detaliu si in care eu, EU, joc rolul principal.

E genul ăla de chestie care, ca viitor mir, îți zice ce fel de căsnicie vei avea, dar aia e, trebuie să înveți când renunți – uneori înveți “the hard way”. Dar ce doream să zic e că există și o altă cale. Nu e neapărat necesar să cedăm narcisismului și vanității. Oamenii sunt foarte dificil de convins că modestia e mai sănătoasă – și mai eficientă din multe puncte de vedere.

Sigur, nu poți să le ceri nimic unor oameni pentru care singurul moment relevant în viață e un șantaj financiar la adresa rudelor. Doar știi că oamenii ăia nu o să fie mai fericiți. Pentru că deși narcisismul te hrănește, te hrănește doar cu himere. Nu ai parte de altceva decât de viziunea ta limitată, de orizontul tău îngust, și maximul pe care îl poți atinge e îngustimea ta mentală. Pentru majoritatea e aparent suficient, pentru Raluxa e profitabil, pentru alții nu e suficient și o altă abordare e necesară. Oamenii ăștia sunt însă nefericiți la sfârșitul zilei, iar himerele cu care se hrănesc ajung să-i devoreze.

E trist că trebuie să vorbim de chestii de bază. Doar o idee mai arunc: fiți atenți cu cei care vă fac tot timpul pe plac, s-ar putea să nu fie ceea ce vă doriți de fapt. Îmi place foarte mult povestea lui Narcis din mitologia greacă – un exemplu pe care îl uităm prea des, pe care îl credem departe de noi, până când va veni să ne muște de fund. Și va veni.

800px-Narcissus-Caravaggio_(1594-96)_edited
“Narcissus-Caravaggio (1594-96)” by Caravaggio – scan. Licensed under Public Domain via Commons.

11 Replies to “Narcisism”

 1. radu

  Mie imi place pe tema asta filmul cu Al pacino si Keanu Reeves, Avocatul diavolului. Vanitatea te consuma.

 2. animal00

  desi raluxa e frumoasa si destepta, aici cam are dreptate: exista o cutuma care zice “la nunta, numa mireasa in alb”. Muierile care vin in alb is si nesimtite si narcisiste nu e invers

 3. animal00

  cu toate astea tot e de mega porc sa iti iei rochie alba la nunta. In plus, nici nu cred ca ti se potriveste 😀

 4. Mihai

  Nu prea te citesc amazoancele si dacomanii boss. Vin aicisha de doua zile doar doar sa vad contraargumente de amazoanca puternica si independenta sau macar 3 versuri din luceafarul si un nene intre doua varste care sa iti zica ca nu stii NIMIC si ca Iisus.

 5. Diana

  Daca citesti tot articolul ei, nu e vorba doar de rochie alba, ci si de rochii lungi. Nu e voie sa faci nimic care ar putea eclipsa mireasa la nunta. Chiar daca de fapt tu voiai doar sa arati bine si sa porti ce te avantajeaza si nu faceai nimic cu intentie rea. Cred ca daca am ajuns pana aici, atunci hai sa ne alegem prietenele in functie de care-i mai urata, ce sa ne mai incurcam cu chestii marunte.

  Poate am eu o hiba, ca nu inteleg nuntile, dar cum sa pretinzi asemenea chestii? Plus ca… poate chiar nu esti cea mai frumoasa de la nunta chiar daca tu esti mireasa. Ceea ce e foarte ok, majoritatea dintre noi nu suntem cei mai frumosi din grupul nostru de prieteni.

 6. animal00

  Diana: eu ziceam doar de faza cu rochia alba.

  faza cu “nunta este despre mine” e o muie sinistra. Nu fa pizda proasta, nunta este despre voi, dar…cand nu ai cu cine, nu ai cu cine.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.