Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem

Uneori, un act cultural neimportant poate să-ți lase o impresie de neuitat. Să-ți imprime o atitudine, să-ți inspire o concepție de viață sau un ideal. Așa e cazul cu mine și un film care nu a lăsat o impresie extraordinară la timpul lui, stă sub radarul oricărui critic de film – la 7.2 pe IMDB, pare chiar ciudat că a primit pe merit 3 stele și jumătate de la Roger Ebert. Filmul e „Kingdom of Heaven” - „Regatul cerului” - și îl are pe Orlando Bloom în rolul principal, unul din puținele proiecte în care s-a implicat în afara lui Legolas și al unui personaj din „Pirații din Caraibe”.

Filmul ăsta a apărut în 2005, și recenzia pe care i-am făcut-o atunci s-a pierdut pe infernalul blog.com. Nu discutam prea mult despre ce se întâmplă: un cruciat, Godfrey de Ibelin, jucat de Liam Neeson, se întoarce acasă să îl ia la el pe fiul nelegitim pe care l-a abandonat căutând glorie și avere în cruciade. Fiul acesta e fierarul Balian (de Ibelin mai târziu), a cărui soție tocmai murise și care primește un tratament incredibil de infam din partea comunității locale. Și aici vine primul lucru care m-a lovit atunci și care mi-a rămas în minte și 15 ani mai târziu. Pe una din grinzile atelierului său are un text în latină. Unul din oamenii din suita lui Godfrey îl întreabă ce scrie acolo. Fără să dea o traducere mot-a-mot, Balian răspunde: „What man is a man who does not make the world better?” – „Ce fel de om e acela care nu face lumea mai bună?”. Varianta latină: „nemo vir est qui mundum non reddat meliorem” e mult mai dură: ea îți spune că nu este un om cel care nu face lumea mai bună.

Vorba asta m-a lovit puternic. Mi-a răsunat în minte atunci, am rezonat extraordinar de tare cu ideea. Mi-a rămas în minte și s-a lipit de mine într-un fel în care rar o fac ideile. Și a rămas cu mine de-atunci, prezentă în tot ce încerc să întreprind. Ce fel de om aș fi eu dacă nu aș încerca să fac lumea mai bună? Acesta a fost o vreme motto-ul acestui blog, dar a rămas un motto personal. A lovit puternic pentru că era ceva ce simțisem dintotdeauna, dar nu știam să pun în cuvinte. Și am pus-o prin vocea lui Orlando Bloom: „What man is a man who does not make the world better?”.

Filmul lui Ridley Scott continuă cu o poveste despre coduri personale, valori, sacrificiu, umilință sau onoare. Nu e nici de departe o poveste perfectă, dar va rămâne întotdeauna printre favorite, nu pentru acuratețea ei istorică (este și nu prea), nu pentru eleganta prezență a Evei Green, nu pentru prezența scurtă dar de impact a lui Liam Neeson, ci pentru idealuri, principii și valori.

screenshot din film, cules de pe stackexchange

screenshot din film, cules de pe stackexchange