Nemţia şi munca.

Pfiu… Multe s-au întîmplat de cînd nu am mai scris pe-aici. Cel mai important eveniment, totuşi, din punctul meu de vedere, este faptul că pentru prima oară am văz’t şi eu minunea.

Nu fac un jurnal de călătorie pentru că de fapt călătoria a fost bussiness related (şi pentru partea de bussiness am făcut un rezumat care, ştiu, nu prea vă interesează). Dar au fost cîteva momente în care am putut respira aer german, vorbi un pic de germană (dap, ştiu să arunc un ‘Danke schon’ cu pronunţie ireproşabilă, şi ştiu ce înseamnă ‘Wir gegen essen’), şi am putut arunca un pic ochiul peste minune.

Dar ar fi neinteresant să vă zic că Nurnberg-ul este frumos. Poze? Poate, ar merge cîteva postate. Dar nu mă încîntă ideea de a face acest efort, în schimb vreau să scriu despre de ce Germania este mai sus ca România acum.

Prima mea tentaţie a fost să zic că e din cauza oamenilor. Oamenii sunt într-adevăr cu totul altfel, cel puţin cît am văzut eu, dar nu am văzut prea multe, cum spuneam… oamenii? Poate. O discuţie cu Arne (gazda mea acolo) a dus la aceeaşi problemă, a oamenilor. Nemţii sunt din ce în ce mai prăpăstioşi… vor să muncească mai puţin şi să primească mai mult, spune el. Poate chiar aşa o fi, dacă nemţii zic chestia asta.

Concluzia a fost destul de pesimistă.  Germania merge mai departe pentru că în anii 45+ – 50 nemţii au muncit pe rupte pentru a reconstrui ţara, iar acum copiii lor stau cu burta la soare, aşteptînd ca lucrurile să se întîmple cu cît mai puţin ajutor din partea lor dacă se poate.

Şi deocamdată se poate. Ne întrebam, între Români, cum de ‘merge’ Germania în continuare. Răspunsul lor… nu prea merge.

Nu văd Germania decăzînd… ar fi absurd. Nu cred că Germania o să cadă… doar că Germania a atins sfîrşitul istoriei, şi acum îşi savurează victoria.

Natural a venit comparaţia cu România. Avem vreo şansă? Întorcîndu-mă în România, pe drumul spre aeroport am mers cu 250 de km/h pe Autobahn. După această experienţă mă întorc în România unde pe DN1 (cel mai important drum national!!!) mergem cu 50 km/h slalomînd printre gloabele unor ţigani care au fost la furat. Nu, nu îi prindem din urmă prea curînd.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.