Nespuse

Aș zice ceva urâcios despre Untold, că aud că așa e la modă, dar mi-e lene și mă gândesc că până acu’ doi ani nu puteam să fac mișto decât de Rock im Park și festivalul de la Glastonbury. Parcă e mișto să ne râdem de porcușorii de la Bonțida, nu de ăia de la Glastonbury, și de Nespușii români decât cine-știe-ce festival din Bratislava sau de la unguri. Știi cum e, când ne scoatem bățul din fund poate mergem și noi la un meleu în noroi sau la stadion.

Doar că la Untold lumea nu ascultă rock și e nasol. Că aud că muzica rock vindecă universul de terorism, prostie și cancer, și deci muzica rock e bună dar aia ne-rock e rea. Nu contează, de exemplu, că ăia de la Faithless cântă mai mult și mai bine din chitară decât toți roacherii români. Rockul e rege!

Acum, la drept vorbind, chestia asta cu genurile muzicale mi se pare o dispută de gimnaziu, început de liceu. La 16 ani e ok să fii atât de limitat încât să zici că muzica ta e cea mai tare și a altora e cea mai rea. Și când îi aud pe oameni urlând pe net că nu au suficiente festivaluri de rock, îmi dau seama că în România nu există un festival de manele, și ar trebui să existe. Nu pentru mine, că nu m-am dus nici la festivalurile de rock, nici la Untold, nu m-aș duce nici la ăsta. Dar e o mare masă care ascultă genul acesta muzical. De ce nu s-ar face și pentru ei ceva?

Bine, o să ne amuzăm în continuare când ne spune Adriana că Skrillex a cântat minunat când tot ce a făcut a fost să își ducă mâna la chipiu și să vânture un steag după ce a apăsat Play la laptop. Dar asta nu îi invalidează experiența personală, nu îi face trăirea mai puțin puternică. Cel mai bun concert la care am fost eu vreodată a fost cel al celor de la Faithless la Arenele Romane, și sunt sigur că o să se trezească vreo trei-patru rătăciți să-mi amintească că ăla nu e rock deci nu e muzică.

Așa că mă bucur că lumea se bucură de Untold, și de Electric Castle, și de alte evenimente de genul ăsta1)și o să fac mișto în continuare de amărâții care se mint că se distrează la festivalele de teatru, mai ales ăla de la Alexandria. Să se bucure, că de-aia sunt făcute. Dacă asta îi face fericiți pe ei, cât timp nu ne fac nouă, altora, rău, eu zic că îi bine.

Așa arăta treaba la Untold 2015. Îi preferai cu pancarte, să urle „Trăiască în veci prietenia dintre poporul român și cel sovietic”?
Așa arăta treaba la Untold 2015. Îi preferai cu pancarte, să urle „Trăiască în veci prietenia dintre poporul român și cel sovietic”?

NOTES   [ + ]

1. și o să fac mișto în continuare de amărâții care se mint că se distrează la festivalele de teatru, mai ales ăla de la Alexandria

4 Replies to “Nespuse”

  1. Perkele

    Ar trebui organizat intr-un camp pe langa Bucuresti festialul “Manele, gratare si bere” in care sa cante toti greii (Salam, Dani Mocanu, Guta, Minune, Pustiu, Copilul de Aur etc.) si sa aiba o zona speciala plina cu gratare in care oamenii sa isi poata face mici&co in timpul concertelor, sa aiba zone de concerte private in care se pot arunca bani in manelisti, berea sa fie doar la pet etc. Cred ca ar iesi financiar mult pe plus.
    Cei care injura Untold nu inteleg un lucru: ce face un DJ nu e un concert in sensul clasic al cuvantului. Desi sunt multi artisti de EDM care au instrumentatie live si fac mai mult decat sa invarta butoane (Daft Punk, de exemplu), sunt unii care doar pun muzica si mai schimba ceva pe acolo si asta e ok. E ok deoarece publicul vine sa participe la o petrecere mare in care un om faimos pune muzica si face atmosfera, nu vine sa vada niste muzicieni cum canta, iar daca ei se simt bine si prefera sa dea bani pentru asa ceva, nu vad ce e rau in asta. Mie nu-mi place Tiesto, van Buren, Guetta si care mai sunt, in sensul ca nu ascult muzica lor voluntar si n-as plati sa ii vad live, dar nu ma apuc sa ii judec pe aia carora le place asa ceva.
    Aia de 30-40 de ani care se bat cu pumnul in piept ca muzica lor e cea mai tare si judeca lumea dupa preferintele muzicale sunt aceiasi care judecau cand aveau 16 ani si care inca nu s-au maturizat sau nu au invatat suficient din viata. In plus, mi se pare trist ca principala trasatura a personalitatii unui om trecut de 20-25 de ani sa fie genul de muzica pe care il asculta, iar tot comportamentul si aspectul acestuia sa fie influentat in principal de genul de muzica respectiv (la fel si cu pasiunea pentru o echipa de fotbal, de exemplu).

  2. Dorin Lazăr

    Șî mie mi se pare penibil ca cineva trecut de 25 de ani să mai aibă încă preferințe atât de puternic ancorate încât să rejecteze orice ar putea să fie un pic diferit. Cred că e vorba de imaturitate emoțională, nimic altceva, și cred că oamenii ăia nu știu să deschidă urechile, să audă și să încerce să tolereze faptul că altor oameni le place altceva

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.