Nici un liceu fără panaceu

Educaţia este o chestiune de primă importanţă pentru orice naţiune. Felul în care educaţia de masă influenţează societatea e evident în tot ce se întîmplă în jurul nostru.

Nu mă miră, aşadar, că BOR a lansat ‘nici un liceu fără Dumnezeu‘. O campanie necesară din punctul lor de vedere, faptul că au lansat-o este exclusiv problema lor. Problema noastră, a tuturor, este direcţia în care merge această campanie:

Faptele rele sint atit de multe, incit oricind poti cadea in pacat. Mai ales cind esti un copil de numai 7 ani si iti place sa bati mingea pe strada si sa dormi pina la 10 dimineata, uitind in schimb sa-ti faci cruce cind treci prin dreptul unei biserici.

Manualul de Religie pentru clasa I, al Editurii Sf. Mina Iasi ( autori Camelia Muha, Maria Orzetic si Elena Mocanu) arata si care este pedeapsa divina pentru aceste abateri: te calca masina.

Recomand spre lectură întregul articol, pentru a vă face o imagine mai largă asupra problemei: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-2494574-invata-copiii-din-manualele-religie-pedeapsa-divina-calca-masina.htm

Încă o dată, nu disput dreptul BOR de a face campanie pentru introducerea religiei în licee. Dar nu putem permite intoleranţa şi prozelitismul bisericii parte din educaţia formatoare a fiecărui (viitor) elev român.

Un lucru pe care BOR trebuie să îl înţeleagă. Isus Hristos nu a predicat despre intoleranţă, ci despre iertare. Cum poţi să spui că dacă nu-ţi faci cruce atunci cînd treci pe lîngă biserică te calcă maşina? Unde este toleranţa, iertarea, echilibrul într-o astfel de afirmaţie? Unde este toleranţa în afirmaţia “yoga e lucrarea directă a demonilor”? Ce ştiu domnii care au editat astfel de manuale despre yoga? (pentru informaţia lor, 90% din yoga înseamnă exerciţii fizice sau de respiraţie şi dietă alimentară). Unde este spiritul creştinesc? Unde este iubirea de Dumnezeu? Oare e iubire de Dumnezeu să zici că Dumnezeu îi fură scara copilului care îşi frînge oasele dacă încearcă să gonească nişte păsări din copac? Oare e nevoie de astfel de imagini brutale pentru a convinge copiii că e normal să te gîndeşti la animalele din jurul tău? La viaţa din jurul tău? Unde e iubirea, unde e toleranţa?

Eu unul aştept disocierea BOR faţă de aceste acte de intoleranţă crasă, inacceptabile pentru creştinism şi pentru propaganda creştină. Şi între timp, vă invit să semnaţi o petiţie pentru introducerea unor noi ştiinţe în programa şcolară, mergînd pe aceeaşi strategie pe care merge BOR pentru introducerea obligatorie a religiei în şcoli: http://altohm.blogspot.com/2008/03/nu-vrem-liceu-fara-panaceu.html


13 Replies to “Nici un liceu fără panaceu”

 1. Raul

  Încă o dată, nu disput dreptul BOR de a face campanie pentru introducerea religiei în licee.

  EU DA! Biserica X nu are ce cauta la scoala şi in politica. PUNCT!

  Mi se pare aberant sa decida crezurile de orice natura religioasa ce si cum se preda intr-un sistem de invatamant.

  Sunt mai mult decat socat de faptul ca evolutionismul este deja lucru hotarat lucrare diaboliceasca ce nu trebuie predata. ?????

  Si apropos ce anume ii invata pe copii acum? Ca ne tragem toti din Adam si Eva de vreo cateva mii de ani? Si deci pe langa evolutionism, va trebui sa facem cumva sa uitam si de endogamie si genetica.

  Si acum? Ce urmeaza? Sa ne invatam copii ca practica de a arde pe rug oamenii cu gandire libera este corecta si o pedeapsa divina binemeritata?

  Absolut toate perioadele de decandenta in istorie au fost pornite de o religiozitate exagerbata a maselor. O eliberare a gandirii din catusele stupidelor religii au produs intotdeauna renasteri. Un alt detaliu care il scoatem din manualele de istorie?

  Aceasta miscare a BOR-ului e dovada clara ca biserica nu are nici un alt scop decat manevrarea maselor si stergerea pe creier pentru scopuri pur politice. Nicidecum ar avea ei vreun scop nobil, de inaltare a spiritului, aia e doar propaganda. Daca le-ar pasa cu adevarat de starea spirituala a individului, le-ar pasa in primul rand de libera exprimare sociala si spirituala nu de a pune catuse si pacate si etichete pe tot ce pot sa faci ca sa te “aplece in jug”.

  Dupa cum Eminescu bine zicea:
  “Religia, o fraza de danşii inventata
  Ca cu a ei putere sa va aplece in jug”

  — Blasfemie! Eminescu ar trebui scos din toate manualele cu la fel ca evolutionismul!

  Sau nu? Mi-e sila de BOR… in mod oficial.

 2. dorinlazar

  Nu credeam că o să fie nevoie să apăr moderaţia din mesajul meu, dar vreau să mă explic.
  Biserica are propria ei agendă. Nu i-o disput, atîta timp cît morala creştină este deasupra agendei personale a lui Daniel sau altor zeloşi ca el.
  Nu am o problemă cu religia în şcoli atîta timp cît religia din şcoli înseamnă de fapt ‘morala creştină’. Aia care nu zice cîte mătănii să faci pentru păcate, ci cea care zice că trebuie să fii bun, să fii tolerant, iubitor de înţelepciune şi curăţenie spirituală.
  Că aş prefera altceva, e adevărat. Că aş prefera un curs de istorie a religiilor unei materii precum religia, e iarăşi adevărat. Dar nu poţi să ceri de la BOR aşa ceva.
  Aşa că singurul lucru decent ce i se poate cere BOR este să se detaşeze de acele acte profund necreştine. Ar fi timpul să vedem un pic de toleranţă spirituală din partea lor. O dovadă de înţelepciune, cu alte cuvinte.

 3. Raul

  Nu te stiam asa religios si sunt cu adevarat uimit ca si tu spui: “Nu am o problemă cu religia în şcoli”.

  Foarte bine, aduci trebuie sa aducem in scoli: hinduismul, budismul, mahomedanismul, iudaismul, catolicismul, mormonismul,… Si lista merge.

  Religia nu are ce cauta in scoli! Si punct. Orice forma de religie in scoli nu are decat ca efect intoleranta fata de alte religii care nu sunt suportate de programa scoloara.

  Ultim argument, religia si cei 7 ani de-acasa nu au ce cauta in scoli, aste se fac acasa sau la biserica la care mergi, daca mergi. Religia e o treaba personala, te priveste si atat.

 4. Raul

  Si ca ultima idee… Da, tu fii moderat. Las ca e BOR-ul extrema, ca sa isi atinga scopurile “curate”.

  Si noi oamenii cu cap care stim ca am evoluat din maimute suntem moderati si intelegatori… ca deh, religia nu poate fi chiar asa de rea, e un lucru bun. Ca exemplu sa ne uitam la cei mai religiosi oameni din lume azi: talibanii. Asa vrem sa ne educam si noi copii nu? Maine poimaine pornim si o noua cruciada…

 5. Botache

  Am o intrebare. Inainte de a da cu parul si a ne alarma pe aici, de unde stim cu siguranta ca manualele intr-adevar contin asemenea texte? Nu stiu hotnews cat de credibili sunt ei cu articolele lor si aceste texte mi se par extrem de absurde. Vreau sa vad manualele pentru a ma convinge ca asa ceva exista.

  Oricum, nu scoateti religia din scoli. Erau orele cele mai distractive prin gimnaziu. Fumam in ultima banca si dadeam foc la chestii, in timp ce ala zicea ca facem opera diavolului. It was cooooooooool. :))

 6. Raul

  :))

  Meri si cumpara unu? Oricum si dupa cum se vede, mie doar ideea de relgie la scoala imi repugna… eh.

  Si o faceati bine? Opera aia?

 7. dorinlazar

  Raul, mă înţelegi greşit. Nu sunt religios, dar sunt tolerant. Sunt tolerant cu scopurile lor, pentru că le cunosc. Da, scopul lor este să îşi facă cît mai mulţi credincioşi, dar cu mişcarea asta oricum o să-şi facă mult mai mulţi inamici. Din nou, problema lor.
  E drept, problema lor este să fie toleranţi, să asculte ceea ce zic, şi să nu inventeze noi dogme. Şi să uite dogma inventată pînă acum. Aia e o altă problemă. Dar soluţia mea, disocierea BOR de intoleranţă, ar fi un act de reparaţie şi un prim pas bun înainte.
  90% din români sunt creştini ortodocşi. Vidul de putere pe care îl lasă BOR în urma căderii accentuate e mult mai grav decît aberaţiile pe care le susţine.

 8. Botache

  Meh Raul, si mie. Dar vezi tu, eu nu ma mai agit pe tema asta. Pentru ca asta e doar una din problemele invatamantul de stat roman.
  Eu nu tin minte sa fi prins zile, pe cand frecventam eu scoala si religia sa nu fie obligatorie. O ora pe saptamana faceam de cand ma stiu. Si mai stiu ca nimeni nu lua in serios ora respectiva. Not to worry, nu mai au nici o sansa sa indoctrineze pruncii. Nu e trendy sa fi religios.

  Doamne ajuta. :))

 9. Raul

  Vid de putere? Ce putere?

  Nu credeam ca exista un motiv pentru care mi-au placut comunistii. Dar faptul ca erau anti religie in politica si invatamant era cu siguranta un lucru bun.

  Pe de alta parte acum nu multa vreme eram in state si ma minunam la cat de spalati pe creier sunt, in special cu crestinismul lor cu tot.

  Mergi cu autobuzul si vezi un tip dubios cu figura de ghetto tinand in mana o biblie de buzunar din care citeste. Autobuzul se opreste, trebuie sa coboare, saruta pasional biblia, o pune in buzunar si coboara.

  Da, SUA, tara in care controversa este intelligent design versus evolutionismul lui Darwin. Si eu, cand eram acolo si citeam de toate astea si le vedeam, mi-am zis bine ca in Romania nu e asa.

  Si azi… azi oameni ca tine nici macar nu contesta “dreptul religiei” de a scoate evolutionismul din programa, nici macar nu se pune problema (sau nu a fost un proces judecatoresc precum in state) care sa contracareze incercarea unora de a elimina stiinta din scoli si de a introduce crezuri religioase in schimb. Si pur si simplu se intampla.

  Stii in SUA, in acel proces, fanaticii ceia religiosi de acolo au incercat sa dovedeasca faptul ca intelligent design e o stiinta si nu o religie. Pentru ca altfel constitutia lor nu le-ar fi permis sa o introduca in scoala.

  Astazi, in Romania… evolutionism la revedere, bine v-am gasit Adam si Eva si oamenii nici macar nu vad o problema cu asta. Nici macar tu.

  Trebuie sa recunosc. M-am inselat. Suntem mai religiosi decat fanatismul crestin al SUA.

 10. Raul

  Mah pe voi v-au spalat deja pe creier? 🙂

  Deci sunt doua probleme aici:
  1) ore de relgie in scoala
  2) BOR dictand ce se preda la ora de biologie

  Daca 1) e destul de grava, 2) e mult mai grava. Si se pare ca 2) nici macar nu e luat in discutie… Ce e in neregula cu voi? Aici discutia este: “Romania the first country in the EU to ban Darwinian theory from school”, chiar vrem ca asta sa fie contributia Romaniei? Tara care a adus fanatismul religios si in Europa?

  Cat despre ce spui tu acolo, e adevarat. Dar nu au nevoie de “oraseni” acum, acum au nevoie de tarani unde BOR e in forta. Unde un “profesor de religie” poate sa le ceara elevilor sa memoreze si sa reproduca mote-a-mote texte de genu.

  Si apoi dupa ce au construit a critical mass vom ajunge si noi ca americanii cu un presedinte idiot gen Bush care a castigat suportul “bunilor crestini”. Probabil un Becali ceva.

 11. dorinlazar

  Pe 2 într-adevăr nici nu l-am luat în discuţie. Şi într-adevăr, ar trebui să-l iau în discuţie. Dar aş prefera să acţionez în loc să scriu un articol la mişto pe care să-l citească 10 oameni care îmi vizitează blogul.
  M-aş înscrie la orice fel de acţiune contra respectivei prostii. Dar nu ştiu unde să încep, any ideas would help.

 12. andreea pora

  din pacate, orice ai spune despre acest subiect, va fi luat si interpretat de habotnici drept o blasfemie (cel putin). Asa incit cred ca ne racim gura degeaba, jocurile se fac in alta parte, iar BOR (care e o organizatie doar cu putin mai putin mafiota decit BC de la Vatican, vezi toate luptele pentru putere, vezi tehnicile cu care intervin asupra altor institutii asupra carora nu au ascendent legal, dar au ascendent de facto, vezi sistemul de obtinere a titlurilor, luptele pentru parohii, etc) va reusi intotdeauna ceea ce-si propune. Oricum, e absurd sa existe ore de religie cu numele si de indoctrinare in fapt

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.