Nota de lichidare

Lichidare… Atît de final, atît de crunt. Nimic nu mai urmează după… lichidare. Cuvînt dramatic, cu accente de tragedie antică.

Și totuși nimeni nu a plîns. Nici o lacrimă nu s-a vărsat cînd secretara mi-a arătat cu aceeași figură acră, eternă, impasibilă, teancul de note de lichidare… Oroare! erau enorm de multe! N-aș fi fost în stare să mai amăgesc pe nimeni, nu aș fi putut să rup blestemata de hîrtie de lichidare! numai pentru a nu mă despărți de facultate… Pentru că întotdeauna m-ar fi servit cu o alta: „mai sunt, mai sunt, luați două dacă aveți nevoie”

Pentru cei care nu sunteți la curent cu conceptul, lichidarea e momentul în care tu, ca viitor fost student trebuie să dovedești că nu mai ai datorii față de niște locuri despre care nici nu știai că există. În principiu, primești de la secretariat o listă de patru obiective turistice (cînd am terminat facultatea erau 7) și pornești să vizitezi orașul.

Ca și concept (idiot) conceptul de lichidare e tipic românesc. Este presupunerea că ești vinovat, pînă îți dovedești nevinovăția, și nu, nu se poate să îți asumi răspunderea pentru faptul că nu ai nici o datorie. Trebuie, așadar să mergi în cele mai ciudate cotloane să ți se pună ștampila de campion.

Locurile sunt: biroul de cazare în cămin?!?!?!?! două biblioteci din care una este la un subsol în care nu e deloc aprinsă lumina și te simți ca într-un horror de categoria C și checkpoint-ul final, secretariatul facultății unde predai instrumentul de preț: carnetul de student.

Din păcate, nu mai trebuie să treci pe la secția sportivă, să dovedești că nu ai împrumutat mingi de fotbal unui individ beat îmbrăcat în trening ponosit și cu căciulă galbenă pe cap cu care colectează tot praful din oraș. Și, apropos, dacă aș fi încercat să imprumut o minge de la el în timpul anului, sunt sigur că nu s-ar fi putut :))

Bun, Încă o treabă terminată. Lichidată. Rămîn doar cu o întrebare: nu era corect ca lichefierea să fie lichidare, și lichidarea să fie… altceva? Adică… în afară de transpirația mea nu a fost nimic lichid în această treabă. Ciudat.