Noul limbaj de lemn

Mulți dintre internauții mai tineri nu prea știu ce e limba de lemn, dar Wikipedia are o explicație chiar interesantă care merită citită. E reprodus acolo și un citat din Andrei Pleșu, pe care îl redau parțial aici: „Limba de lemn este o limbă incremenită. Ea nu-l face pe om să vibreze la auzul vorbelor„. Mi se pare foarte interesantă această descriere. Surprinde cel mai important aspect al limbii de lemn: Transmite zero emoție, zero informație. Este o limbă goală.

În această frumoasă după amiază îmi doream să vă scriu despre limba de lemn a unor personaje ce-mi sunt mie tare ‘dragi’. De fiecare dată cînd îi citesc și le văd exprimările simt nevoia să urlu. E vorba de limba NLP-iștilor, vînzătorilor de ‘succes’ și a celor asemenea lor (NLP=Neuro-Linguistic Programming). E un limbaj special, deosebit de limba de lemn comunistă dar la fel de gol de conținut, și la fel de nociv. Problema mea cea mai mare cu ei e faptul că vînd (pe bani grei) fum, iluzii. Vînzătorii de placebo îți umplu mintea cu vise nerealiste și te conving să faci niște angajamente pe care nu numai că nu le poți onora pînă la capăt, dar îți vor acapara încet viața.

Pe scurt, ce e NLP-ul? NLP-ul e momentul în care spui că ‘sunt X’ și deodată ești acel X. Zici: „sunt un om de succes” și pac! ești om de succes. Spui „sunt medic cardiolog” și deodată te trezești în mînă cu bisturiul. NLP-ul e ideea că dacă te minți suficient de mult, accepți acea minciună.

Și NLP-iștii și ‘vînzătorii de succes’ fix asta fac. Aceeași idee repetată la infinit, care îi face să pară interesanți. De fiecare dată cînd asist, direct sau indirect, la expunerile lor, sunt uimit cît de puțin spun și cît de mult vorbesc. Și, mai ales, cît de nepregătiți sunt oamenii din audiență, mereu gata să îngurgiteze discursul lipsit de conținut. Mai ales oamenii mai în vîrstă percutează la vorbele lor goale, fie că se referă la vînzări de produse, la chestii ce țin de sănătate sau orice alte subiecte ‘tentante’ ale zilei.

Bine, veți zice, dar ce e rău la aceste vorbe goale? În primul rînd, produsele pe care ți le vînd nu sunt ceva ce ai vrea sau de care să ai nevoie. Rareori sunt un lucru bun, sau un lucru de care să aveți nevoie. Mai mult, vă vor induce în teribile erori; cel mai des cultivă un optimism tîmpit, aproape sinucigaș. Cu idei gen ‘fă zilnic ceva ce te sperie’, pot produce mai mult rău decît bine. Dar cel mai des vă vor implica în scheme piramidale care vor fi costisitoare, și care vă vor costa nu doar bani, ci și prieteni. Pentru că, nu, cînd intrați într-o schemă piramidală vă veți întoarce spre prieteni pentru a vă recupera banii pe care i-ați investit aiurea în schemă, nu?

Și problema e că sunt niște oameni care învață un singur lucru. Să fie prietenoși, în sensul ‘prietenos cu zîmbetul larg care îți dă fiori reci’. Dar mulți oameni pică trucurilor unor oameni zîmbitori, care se îmbracă la costum, pentru că nu, niște oameni care zîmbesc și se îmbracă la costum nu au cum să te mintă…

Și se bazează pe naivitatea celor din jur. Încercarea de a dialoga cu ei e futilă; majoritatea evită discuțiile sau îți răspund cu retorica limbajului de lemn dacă îl stăpînesc suficient de bine. Desigur, e foarte greu să găsești o hibă într-un discurs care nu spune nimic, și mai ales din cauza asta oamenii inteligenți sunt blocați intelectual de larghețea exprimării. Nu poți combate nimic… pentru că nu e nimic acolo.

Nu vă voi supune chinurilor de a trece prin niște reprezentații ale acestor vînzători de succes. Mi se pare un oribil spectacol, cu nimic deosebit de cozile de la Caritas din anii ‘90. În orice caz, e ușor să recunoașteți vorba goală. Sunt oameni care vorbesc despre ‘succes’, despre faptul că nu ai făcut suficient de multe pentru a atinge succesul, care spun că totul pornește din tine, că poți face orice.

Evitați-i așadar pe toți cei ce folosesc cuvinte cheie precum ‘succes’, ‘antreprenoriat’, ‘viziune’, ‘gratuit’, ‘dezvoltare personală’ sau vă propun să le urmați cursul de îmbunătățire personală. La fel, dacă se recomandă ca speakeri, consultanți și antreprenori. Ei sunt promotorii noului limbaj de lemn. Feriți-vă.