Nu credeți ce scriu ziarele

Un exemplu. Citesc următoarea știre: Un cuplu de americani desfiinţează România pe Youtube: au călătorit alături de oameni care put. E o știre făcută după un video postat de niște travel-bloggers care au ajuns în Cluj s-au cazat prin AirBNB și au găsit mizerie.

Deprimant, nu? Citez articolul:

Clipul începe cu o filmare în trenul care duce cuplul de turiști americani către Cluj Napoca. Nota ironică a filmulețului reiese încă din primele secvențe, când cei doi surprind un ceas „înghețat în timp“.

Opt ore durează călătoria, spun personajele clipului, timp în care au avut de suportat căldura sufocantă și mirosurile emanate de oameni.

Nici cazarea nu îi mulțumește pe americani, care descoperă în apartamentul închiriat mizerie, lenjerie neschimbată și perne cu miros. ”Nu suntem mulțumiți deloc de ce am găsit. De ce? Pentru că totul este murdar”, spun americanii.

Doar că povestea e mai complicată: ei sunt Budget Savvy Travelers – un cuplu american care e „atent la finanțe” și care merg în concediu nu la 4-5 stele la all-inclusive, ci cu bani puțini. Vali le-a găsit clipurile din călătoria prin Brașov – și au momente în care nu le plac anumite chestii, le plac alte chestii și per total arată ca doi oameni mișto care se plimbă pe bani puțini prin România și vorbesc despre lucruri așa cum le văd.

Și deși articolul ăla se termină cu un „da, au mai fost în alte părți și nu au fost așa de cu capsa pusă”, omul cu ce rămâne? Cu tonul ironic, cu cum se plâng americanii de noi. De-asta e bine să nu citiți doar ce scriu ziarele, că nu au niciodată vreun interes să vă facă să vă simțiți mai bine. Ei doar vând tragedii.

Când colo, The Budget Savvy Travelers sunt foarte mișto. Uite-i aici cum se bucură de un kürtos (la minutul 5:31. Dar voi uitați-vă la tot clipul, că e mișto, are și pisici).

 


10 Replies to “Nu credeți ce scriu ziarele”

 1. cristinacristina

  Ziarele nu mai sunt credibile de mult. Nu doar ca ne vand tragedii, dar exagereaza atat de mult, mai ales in titluri, incat te apuca dorinta de a-i injura ca te prostesc pe fata. Aproape niciodata informatia din articolele nu se ridica la statut de stire, e doar la nivel de barfa, de uimire tampa, de praf in ochi.

 2. Name

  astept cu atentie si deosebit interes un post similar referitor la ceva ce vor scrie ziarele despre Vaslui

 3. Nautilus

  Atunci când s-au inventat, Budget Savvy Travelers erau nişte hippies cu rucsac. Motiv pentru care nu se plângeau niciodată de nimeni, fiindcă erau atât de fumaţi încât orice căcat (în sensul propriu, nu figurat) li se părea amuzant.

 4. Nautilus

  Dacă şi ei doi ar fi fost la fel de fumaţi ca pe vremea când s-a inventat ideea de Budget Savvy Traveler, ar fi fost amuzant, nu supărător.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.