Nu există performanță pentru oameni normali

Desigur, astăzi o să vuiască ziarele despre accidentul unde au decedat „Adrian Iovan și o studentă”, și despre felul în care a pierdut Simona Halep, și de faptul că urcă în primele zece mondial. Chiar acum urmăresc meciul dintre Nadal și Dimitrov, în care Nadal e contracarat cu o forță extraordinară de un bulgar de care aud prima oară.

Și mă gîndesc la cum a fost efectiv linșată Simona Halep. Sigur, ziarele o lăudau acum două zile că a ‘ras-o’ pe Jankovic, că a zdrobit-o; dar e evident că oamenii care au scris asta nu s-au uitat la meci, și nu au văzut-o pe Halep luptînd pentru fiecare minge. Nu, Halep nu a zdrobit-o în ciuda statisticilor. Halep s-a luptat din greu, iar rezultatul a fost că statistic, a demolat-o pe adversară. Realitatea e că au fost cam la fel de bune, doar Halep un pic mai norocoasă.

Norocul nu a mai fost de data asta de partea ei. Problema Simonei a fost că s-a dus la Melbourne fără suportul unei echipe complete, cu antrenor și tot ce trebuie. S-a dus doar cu preparatorul fizic și un ‘sparring partner’, ceea ce e mai puțin de jumătate din oamenii pe care trebuie să-i aducă după ea.

Mulți vorbesc despre Nadal, Federer, Djokovic ca despre niște indivizi extraordinari, dar realitatea e mult mai complexă de atît. Nadal s-a dus cu o săptămînă înainte de Australian Open într-o călătorie de trei zile pînă în Florida pentru a face niște teste complexe. Teste pentru încălțăminte. Ghetele lui sunt făcute doar pentru el, nu merge să-și cumpere un 44 de pe raft, era normal.

Ideea e că Nadal nu e Nadal. Nadal e Team Nadal, în spatele lui Nadal sunt zeci de oameni. Federer pare că plutește pe teren, dar Team Federer e, cel mai probabil, un concern multinațional care costă anual măcar un milion-două de euro, franci sau dolari. Probabil mai mult.

Și apoi mai e vorba de oamenii care care ajung acolo. Cînd în spatele tău e o echipă atît de costisitoare… oare tu, Nadal, îți mai permiți să ieși într-o seară la o bere cu Federer? Probabil că nu; băutura și mîncarea e în mod just controlată, la fel ca fiecare detaliu din viața ta: orele de antrenament, pe cine vezi, ce faci acolo, etc. Și chiar așa din cînd în cînd o să sară oameni de bine să-ți reproșeze că te dopezi, că așa au văzut ei la Turul Franței, o altă chestie unde oamenii normali nu au ce căuta.

Este spectaculos rezultatul? Da, este. În fond, ei asta vînd: entertainment pentru oamenii prea obosiți să mai facă măcar un sfert din ce fac cei de pe ecran.

Și deoarece voi, cei care mă urmăriți, sunteți din a doua categorie, și nu aveți echipe de multe milioane de dolari în spate… Așa că vă recomand să urmăriți în continuare Australian Open, unde o să vedeți confruntări între giganți cu extensii de mîini.