(nu ne-am născut în) locul potrivit

Un videoclip care mi-a furat o lacrimă și care dacă e văzut de prea multe ori poate cauza depresii. Guess Who pune frumos singura problemă pe care o are: nu s-a născut în locul potrivit.

Îmi place foarte mult clipul, îmi plac detaliile, e făcut cu mult cap, iar versurile pot da peste cap orice cinic și iubitor de Românie contemporană. Îmi place finețea detaliului din videoclipul ăsta, cîteva sugestii absolut geniale; metafore vizuale superb amestecate:

 • Pionierii care cîntă infatuați ca să fie tulburați doar de niște banane învelite într-un ziar, ca luate ‘pe sub mînă’ (precursorii solistului) – și momentul în care le mănîncă lîngă ‘scrinul bunicii’.
 • Pianistul cerșetor veteran de război – valorile generației anterioare devenite cerșetori.
 • Cerșetorii
 • Copilul care servește cu bere părinții și una din cele mai dureroase imagini: cea în care (înaintea de strofa a doua), copilul se ridică să ia sticla în mînă. Un fel de ‘copiii ce se iau de băutură… după părinții lor’.
 • Tînărul mediu/mediocru care întrebat unde ar fi trebuit să se nască arată Italia, și gesturile lor nedumerite: un fel de ‘acolo trebuia să ne naștem’.
 • Gimnasta, reminiscență a unui ideal ce încă durează din timpul comunismului.
 • Afișul cu ‘Totul din nimic’, și cinicul ‘ne vedem în anul 3000’ – fără nici un pic de optimism, 2000 – o șansă ratată.
 • Plecarea prietenilor – sincronizată cu afirmația “Presimt în 10 ani mai prind cîțiva ce mint, cîțiva ce țin să plece”
 • Băiatul în hanorac cu pieptul plin de insigne și decorații inutile.
 • Tonul deprimant care te domină întreaga piesă.

În cele din urmă, un lucru pozitiv. Am făcut totul din nimic. Și vorba lui: suntem consolați de mici, locul a fost tare nepotrivit pentru noi toți. 🙂


3 Replies to “(nu ne-am născut în) locul potrivit”

 1. blunthead

  Absolut, e mai nobil să fi cumpărat cu niște mărgele decât cu banane. Iar “sistemul e de vină” este cel mult o circumstanță atenuantă nu o absolvire de orice responsabilitate. Tribul nu mai există? Dar când a dispărut complet? (sau urmează un “tribu’ lor e mai trib decât tribu’ nostru?”)

 2. pai mei

  Care e diferenta intre copii care cresteau intr-un trib de indieni, si pionieri ? Teoretic si unii si altii – vor pentru binele “tribului”. Numai ca pentru indieni – era ceva real, apropiat si inteles. Pionierii – repeta ce li s-a spus, nu au cum sa inteleaga, si in final e o minciuna. Nu exista trib, exista “fa asta sau mori”. Normal ca sunt “cumparati” cu o banana. Nu canta “infatuati”, canta pentru ca asa le-a spus sistemul, ei habar nu au ce fac.

 3. Dorin

  Ochii tăi s-au oprit pe pionieri, și te înțeleg. Pionierii sunt nu doar simple repetoare pentru un mesaj pe care nu au cum să-l înțeleagă, sunt parte dintr-o reeducare forțată a societății. Copiii au fost folosiți pentru a da impresia că reeducarea e corectă. Ceea ce nu ai văzut este că rezultatul, tinerii de acum, sunt incredibil de dezamăgiți. Și ar fi vrut să se nască într-o țară în care socialismul nu a salvat lumea de foame 🙂

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.