“Nu ne vindem țara” – varianta Maia Morgenstern

Sunt convins că ați văzut cu toții clipul cu Maia Morgenstern. Emoționant, dar fals, excesiv de patetic și populist. Și extrem de familiar. Pentru cei care nu îl cunosc, priviți mai jos:

Oh, stați un pic. M-am zăpăcit. Nu e asta.dar nu e cu mult diferit. Să-l privim, totuși.

Cu o voce de mamă îndurerată, Maia încearcă să ne convingă că dacă le dăm aurul la canadieni ne lasă în pace. Ceea ce se potrivește foarte bine cu mesajul “Salvați Roșia Montană”. Care e exact invers.

[după ce m-am scărpinat în creștetul capului vreo cîteva minute bune, mi-am dat seama că probabil nu asta vroiau să spună cei de la SRM. Dar asta au zis, strangely enough]

Oricum, doar eu am obosit de discursul ăsta cu ‘nu ne vindem țara’? Nu devine un pic cam obosit, cam fără țintă, cam inutil? Sunt deja cîțiva ani buni de cînd SRM putea să demonstreze că pot să construiască altceva decît un epicentru de sărăcie, foame și o dată pe an concerte și droguri. E? e? vă mai amintiți de ’90? cum găseau minerii droguri la Peneleu și la Penețeu? Din păcate nu glumesc, FînFest-ul este cu prea puțin diferit de Stufstock, festivalul ‘libertății’ și al salvării Vămii Vechi (și din acest punct de vedere).

În toți anii ăștia, SRM, spre deosebire de proleții lui Iliescu, puteau să facă ceva în loc să urle ‘nu ne vindem țara’. “Asociația Alburnus Maior a fost înființată în 2000” și de atunci tot ce a realizat a fost să nu facă nimic. Adică să creeze “drumul aurului” (care are ca logo niște oameni mergînd pe jos) și încă o chestie care presupune exact acel conservaționism care zice că ei trebuie să nu facă nimic. Buuuuun, dar de ce? Răspunsul e simplu, și începe cu o întrebare.

Ce este Salvați Roșia Montană? “O campanie”, spun ei pe site-ul oficial, “cea mai reușită campanie”. Ce este o campanie? Termenul vine din publicitate. Este un concept care este folosit pentru a vinde ceva. În cazul nostru, nimic. Nimic pe bani mulți, cu investiții zero. Campania are ca scop strîngerea de fonduri ca să… ca să ce?

Ce se putea realiza în 12 ani de funcționare ai asociației Alburnus Maior? Multe. În 12 ani s-ar fi putut proteja prin UNESCO regiunea. În 12 ani s-ar fi putut crea un mediu prosper, care să-i scoată din sărăcie pe oamenii care dorm pe aur. În 12 ani s-ar fi putut crea un proiect alternativ de exploatare a aurului, fără cianuri. În 12 ani s-ar fi putut FACE multe. În schimb, s-a făcut o afacere bună pe spatele naivilor.

Acesta e doar primul motiv pentru care nu susțin ‘Salvați Roșia Montană’. Următoarele ar fi rezultatele extraordinare ale “Salvați Vama Veche”, ale prefiguratei “Salvați Delta”, oamenii care susțin campania și care acum lucrează în cabinetul tov. Ponta. Apropos, dacă îl aveți în cabinetul lui Ponta pe regele neîncoronat al salvării a ce vreți voi, Remus Cernea, de ce nu se oprește proiectul Roșia Montană? Regele verde este acolo, la volan. Nu cumva menținerea campaniei e mai profitabilă decît închiderea proiectului? Nu e mai practic să faci spoturi cu Maia Morgenstern mușcîndu-și singură urechea și după aia să mai colectezi banii de la entuziaști?

Au englezii un proverb. “Where there’s a will, there’s a way”. Problema cu Salvați Roșia Montană este nu că nu există o cale. Problema e că ceea ce se dorește cu Roșia Montană e cu totul altceva decît se susține. Încep să cred că SRM preferă pornirea exploatării aurului de la Roșia Montană; asta ar atrageri mai multe fonduri în campanie.

Și nu, nu sunt un susținător al RMGC. Mi se pare stupid că nu există un exploatator român al minelor de la Roșia Montană. Un exploatator într-un sens sau altul: exploatator al resurselor, sau al sitului arheologic. Personal, nu-mi pasă ce se întîmplă la Roșia Montană. Mie mi-e inaccesibil locul ăla: nu am mașină, și nici trenul nu mă duce pînă acolo. Din punctul meu de vedere, Roșia Montană ar putea foarte bine să nu existe, și în locul ei să fie, mare, ‘the great unknown’.

PS: Se pare că nici Efu’ nu are suflet.


7 Replies to ““Nu ne vindem țara” – varianta Maia Morgenstern”

 1. Cristian Banu

  Ştii care-i tot hazul? Roşia Montană nici nu are de să fie salvată, nu a fost niciodată în pericol, fiindcă RMGC nu a avut vreodată gândul de a exploata aurul (dacă o mai exista ceva pe-acolo). Speculaţiile bursiere sunt mult mai profitabile. Dacă ar fi existat vreun minim interes să exploateze ceva acolo pierdeau ei atâţia ani cu obţinerea avizelor într-o ţară atât de coruptă?

 2. eftimie

  Maia are aceeaşi voce îndurerata si când îşi ia ţigări de la chioşcul de la colţ: “Daţi-mi domnule un kent 8 şi lăsaţi-mă-n pace”.

 3. Dorin Lazăr

  Vezi? Toată lumea are de cîștigat. Ecologiștii, că iau bani să mai salveze un loc, RMGC, că speculează la bursă, proștii, că au în ce să creadă, să se implice…

 4. Dorin Lazăr

  Bine, bine, dar știi care e norocul nostru? că nu e ea vînzătoarea. Îți dădea pachetele de țigări însîngerate. Bine, fără bani, da’ totuși…
  Apropos de sînge. Eu credeam că la vîrsta aia femeile nu mai sîngerează. 😀

 5. Raul

  hai ca deja ai dat-o in teribilisme de adolescent.

  ce ai scris tu, si ce am vazut in clip nu au nici o legatura. si pana la comentariu de dinainte as fi fost chiar dispus sa-ti iau opinia in considerare.

  daca nimic altceva, maia dovedeste ca e o actrita excelenta – si prin asta isi impune un anume respect.

 6. Mircea

  falsitatea aia de care vorbesti e aparenta… stilul actritei in cauza e cunoscut. urmareste-o mai indeaproape si o sa vezi ca e mai mereu asa.
  “Personal, nu-mi pasă ce se întîmplă la Roșia Montană”… pai normal, romanului in general nu-i pasa de aproapele lui si de nimic in general. eventual politica…

 7. Dorin Lazăr

  No, stai că acu’ începe să-mi pese. Tocmai m-a provocat o prietenă să aflu ce se întîmplă la Roșia Montană. O să mă informez și o să revin cu o postare pe temă.
  Asta nu face prostia de clip mai puțin penibilă. Cu astfel de ‘reclame’, aș omorî orice proiect. E prostesc și oribil clipul. Și fals, fals, fals. Da’ da, asta înseamnă ‘actorie’ la noi acum.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.