Nu poți rezolva toate problemele universului

E o chestie greu de acceptat, dar o problemă de care suferă lumea din jurul meu (și, evident, și eu) este că încercăm să atacăm toate problemele pe care le vedem în jurul nostru.

Poate pentru că nu avem încredere în cei din jur că se vor implica. Nu vrem să părem incapabili sau neinformați. Nu vrem să părem mai prejos. Vrem să jucăm pe toate rolurile – suntem și portar, fundaș, mijlocaș și vârf de atac. Suntem dirijor și orchestră. E natural, când vezi lucrurile în jurul tău că nu funcționează simți nevoia să te implici.

Și o să ajungi la aceeași idee ca mine. O să renunți, copleșit de imensitatea problemelor de rezolvat. Unii din voi o să emigreze, să meargă acolo unde nu mai e nimic de rezolvat, și mai trebuie doar un pic de corectat ici-colo. Ceilalți o să se resemneze și o să spună că nimic nu se poate schimba niciodată. Și lucrul ăsta nu ajută pe nimeni

De-asta „militez” contra militantismului. Nu mai încerca să rezolvi toate problemele. Rezolvă una și bună; după ce o rezolvi, dă-ți o pauză, treci la următoarea. Intră într-un „club” de rezolvat probleme, dacă asta este ce te interesează (un partid politic, de exemplu). Ajută-i pe ceilalți cu feedback, dar nu te pune de-a curmezișul când ceva nu ți se pare corect, în ciuda părerilor celor implicați. Învață ca înainte de a te lua la trântă cu o problemă să vorbești cu cineva care chiar se pricepe pe subiect.

În felul ăsta, nu doar tu vei putea să te lauzi cu o problemă rezolvată, dar o să îi ajuți și pe ceilalți să se concentreze pe problemele lor.

E doar o variațiune pe tema „rezolvă-ți problemele înainte de a le rezolva pe-ale altora”. Poate asta e cel mai deranjant la ce avem acum în societate. Prea încercăm să rezolvăm noi toate problemele în același timp.

Nu știu dacă repornesc cu blogul. E tentant. Dar poate că ar trebui să mă concentrez pe rezolvat problemele mele, și după aceea, dacă mai am timp, să comentez. Sau poate că lipsa unei platforme pe care să mă exprim este o problemă în sine. Ah, teribilă dilemă.


2 Replies to “Nu poți rezolva toate problemele universului”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.